Puteti sa-mi confirmati ca actiunile in constatare nulitare acte juridice expropriere (terenuri preluat in baza Legii 187 pt infaptuirea Reformei Agrare si imobil preluat in baza Decretului 92/1950 ) sunt scutite de taxa judiciara de timbru?? (Legea 146/1997, art 15, litera r):
Art. 15. - Sunt scutite de taxe judiciare de timbru acţiunile şi cererile, inclusiv cele pentru exercitarea căilor de atac, referitoare la:
(...)
r)... cererile introduse de proprietari sau de succesorii acestora pentru restituirea imobilelor preluate abuziv de stat sau de alte persoane juridice în perioada 6 martie 1945 22 decembrie 1989."
Nu stiu 100% daca numai actiunile in revendicare sunt scutite sau si actiunile in constatare nulitate acte juridice daca nulitatea actului juridic se invoca pt exproprierea unui imobil preluat abuziv in perioada 45-90. Banuiesc ca da.
Asa cum scrie anterior lara, daca este integral vorba despre anularea unui act juridic in vederea restituirii unor imobile preluate abuziv in perioada 45-89 eu cred ca specificarea art 15 lit. r) are prioritate art. 3.
"TOATE actiunile si cererile referitoare la ... r)" cuprinde pt mine si actiunea in anulare aj si actiunea in constatare nulitate aj.
Nu esti scutit de taxa de timbru ci se aplica art. 3 Lg 146/1997. Cererea de restituire e una si cererea in constatarea nulitatii unui aj e alta.
Daca actul tau ar fi declarat nul deja si ai cere separat restituirea, atunci da ai fi scutit de taxa de timbru.
Nu-nteleg de ce trebuie anulat respectivul act. Cazurile de la CEDO vs Romania sunt pline de cazuri de revendicare imobiliara intemeiate pe Decretul 92/1950.
De obicei, in legil ece reglementeaza retrocedarea unor imobile se fac mentiuni si cu privire la taxele de timbru. Daca nu se fac, se face aplicarea Lg. 146/1997.
Este scutita de taxa de timbru pentru ca, in mod normal al doilea capat de cerere ar trebui sa fie restituirea. Dar a cam trecut termenul pentru astfel de actiuni.