avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 974 soluții astăzi

Joi, 20 martie, are loc evenimentul: Impozitul minim global de 15%: Cadrul de implementare a Directivei Pillar 2 în România. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general nedumerire TVA pers fizice
Discuție deschisă în Contabilitate în general

nedumerire TVA pers fizice

Vad prin ziare nebunia asta a guvernului prin care vrea sa scoata bani din piatra seaca. Ma refer la pretentia platii TVA-ului pentru afaceri imobiliare efectuate din 2005 incoace(ma rog,in unele publicatii apare 2006 , in altele 2005) de catre pers fizice.
Caracterul de continuitate, din ceea ce am citit este apreciat de catre soricelul cu monoclu,cu alte cuvinte daca soricelului ii place de tine te trece la caracter de necontinuitate, daca viceversa, e de rau....
Cica in unele judete,scrie presa, ca acest caracter de continuitate poate incepe de la 2 tranzactii si nu de la 5.
In fine, cel mai important as vrea sa stiu urmatorul lucru: unei persoane careia ii sunt trecute pe certificat de mostenitor 6 imobile pe care le vinde in 2006...i se poate cere ulterior TVA? In acest caz nu cred ca cineva s-ar gandi ca au fost acte comerciale...sau mai stii? Romania ne surprinde mereu..in mod neplacut.:O Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Petre Enache , Avocat 03:26, 5 Martie 2010
in primul rand, legea ce se va da, trebuie sa dispuna ptr tranzactiile viitoare, nu trecute.. ar fi si imposibil sa fie pusa in practica altfel..ar arunca in aer orice urma de stabilitate juridica si financiara.. sa vezi sapaturi dupa tranzactiile imobiliare..deci, nu cred ca va fi cazul sa va alarmati.. daca prin absurd apare asa ceva si se va ajunge la situatia de a vi se imputa tva pe tranzactiile din 2006, un proces in contencios administrativ, va rezolva problema
Din cate stiu ,domnule avocat, era reglementata in Codul Fiscal situatia in care o pers fizica devine platitor de TVA si anume, cu cuvintele mele, atunci cand are venituri mai mari de 35 000 euro din activitati independente(oricum, nu salarii).Totodata Fiscul se sprijina si pe faptul ca in Codul Fiscal este scris ca daca tranzactiile au caracter de continuitate (dar nu specifica exact cate tranzactii) trebuie sa se adauge TVA respectivelor tranzactii.Deci se pare ca au o baza legala ca doar nu cred ca se apuca ditai institutia de stat sa ia la controlat mii de persoane fara baza legala. In aceste conditii cred ca pica chestia cu retroactivitatea pentru ca ei se bazeaza pe o lege din 2006, in speta. Treburile discutabile, zic eu, ar fi acestea:
1. continuitate- ce intelegem prin continuitate? 1-exclus...2,3,4 tranzactii..sau de la 15 in sus o fi continuitate? Fiscul cam merge pe 5 tranzactii per an - a hotarat asa
2. TVA este o taxa aferenta unui act comercial. Comert inseamna a cumpara, a adauga si a revinde. Asa definesc eu comertul, in mare. Daca gresesc,corectati-ma.
Ori, daca o persoana, ipotetic, mosteneste 20 de imobile..ii mor parintii si ramane cu 20 de imobile pe cap, pe care le vinde..omul nu le vrea...poate fi luat la paruit in 2010 pe motiv ca a vandut cu continuitate? Aici nu mi-e clara treaba,avand in vedere ca nu a fost un act comercial. Nu a cumparat pentru a revinde..omul a mostenit. Cand a vandut a platit impozit catre stat,evident. Mai trebuie sa i se impute o taxa specifica actelor comerciale? Sau este o parsivenie ordinara a guvernului pentru ca:
1. daca era atat de "obligatorie" aceasta taxa, in aceste situatii,de ce notarii nu stiau de ea?( stiti doar cat de instruiti erau si sunt notarii cu privire la impozit, la alte taxe,proceduri de verificare,de declarare a tranzactiilor...cum de nici un notar nu stia sa-ti aminteasca: "domnu X, vedeti ca trebuie sa platiti TVA daca ati vandut mai multe " ...
2. de ce lasa Fiscul( eu stiu de ce..e doar retorica) sa treaca atatia ani pina cand o face pe-a ofensatul? nu cumva pentru a se "ingrasa" TVA-ul si a putea calcula penalitati de 1% pe zi la eventualele sume ? Eu cred ca da....

Stiti a cu ce seamana asta? Ceva de genul "eu vad ca pescuiesti in balta mea..ai prins un pestisor...te mai las ca sa prinzi mai multi, ca sa pot avea justificare sa te omor" cam asa mi se pare ca aplica statul chestia cu TVA-ul "retroactiv", acum.Daca ei isi intind plasele si prind cu arcanul mii de romani, vor fi multi care vor ajunge la CEDO si se vor da despagubiri in caz de castig. Si oare cine va plati? Tot noi..In loc sa se duca bani pe sanatate,investitii,etc se vor duce pe ....despagubiri.
in primul rand, tva -ul pe tranzactiile imobiliare trebuie retinut la sursa.. daca nu s-a facut acesta la vremea respectiva, probabilitatea de a controla astfel de tranzactii retoractiv, e destul de scazuta.. de obicei, odata cu cererea de incheiere a vanzarii in forma autentica se cere sau ar fi trebuit sa se ceara si completarea unei declaratii ca nu ati vandut mai multe imobile in cursul acelui an ptr a fi susceptibil de plata TVA, prin retinerea la sursa.. nu sa facut, la revedere! in opinia mea nu sunteti in culpa..dar daca stiti ca datorati bani statului roman sub forma de tva si aveti de unde sa i dati, va duceti frumos la fisc, completati o declaratie in sensul asta..si o sa va ia tva ul cu penalitatile aferente din 2006 si pana in prezent

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva aferent locuintelor vandute in 2006,2007? anamariacelik anamariacelik in anul 2006, am vandut un spatiu(apartament),unei firme.Am platit toate taxele care erau prevazute in legislatie la acea data.Zilele trecute,intr-o emisiun e ... (vezi toată discuția)
Teren construibil sau neconstruibil deci platitor sau nu de tva ? sorin1977 sorin1977 am vandut mai multe terenuri si depasesc suma de 35000 de euro dar in momentul vanzarii terenurilor in contractul de vanzare cumparare scria teren arabil ... (vezi toată discuția)
Impozit in cazul vanzarii 7 apartamente vechi de pers.fizica ili47 ili47 Buna ,intrebarea nu se refera la TVA , la notar s-a achitat impozit pe fiecare imobil vandut, la Fisc mai are de platit impozit din motivul ca a vandut mai ... (vezi toată discuția)