avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drept concediu sarbatori
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drept concediu sarbatori

M am angjat la o firma in sept 2006 iar acum de sarbatori aflu ca doar angajatii mai vechi iau concediu din 23 dec pana pe 3 ian (noi ,cei noi (4 , 5 angajati)lucram intre Craciun si Anul nou)
Pentru aceste 3 luni am dreptul la .... cateva zile de concediu ?

multumesc anticipat, Adrian
Cel mai recent răspuns: MirelaNiculai , utilizator 14:48, 31 Decembrie 2006
Legea nr. 53 din 24 ianuarie 2003 - CODUL MUNCII
"ART. 140
(2) Durata efectivă a concediului de odihna anual se stabileşte prin contractul colectiv de munca aplicabil, este prevăzută în contractul individual de munca şi se acorda proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.
(3) Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum şi zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihna anual.

ART. 141
(1) Concediul de odihna se efectuează în fiecare an.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de munca aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.
(4) Compensarea în bani a concediului de odihna neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de munca."
Merci de raspuns , dar tot in ceata sunt.Dupa cate stiu eu pentru fiecare zi lucrata se acorda aprox 1.5 zile concediu pe luna, si cum am lucrat 3 luni rezulta cam 5 zile. Mai bine o sa ridic problema la sefi....... Daca nu imi iau fara plata :) pana pe 3 ian
da. la 3 luni lucrate ai aprox. 5 zile de concediu.

presupunem:
ai 20 de zile concediu pe an
3 luni inseamna 1/4 (o patrime) dintr-un an
deci, ai concediu o patrime - 1/4 din 20 de zile, adica 20/4 = 5 zile

Ce simplu e calculul ? :D
Gata s-a rezolvat dilema. Mi au dat 5 zile. merci Gavril
ai dreptul la concediu proportional cu perioada lucrada. evident ca angajatorul poate sa refuze sa-ti dea atunci cand vrei tu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Au dreptate ? ContSters58087 ContSters58087 Din luna august 2008 am fost in concediu medical pina pe 31 dec 2008.De la 1 ian 2009 figurez ca pensionar de boala si cei de la firma unde am profesat au fost ... (vezi toată discuția)
Acordare co 2013 NFelicia NFelicia Buna ziua, M-am angajat pe 24 septembrie 2013. Doresc sa stiu daca beneficiez de co pe anul 2013. In CIM am trecut 20 de zile lucratoare de concediu pentru ... (vezi toată discuția)
Plata concediului de odihna Dorina Miclescu Dorina Miclescu Din anul 2010 sotul meu are un rest de concediu de odihna de 16 zile, iar in anul 2011 nu a avut concediu de odihna deoarece tot anul a fost in concediu ... (vezi toată discuția)