In urma unei actiuni de "partaj judiciar"formulata de unchiul meu, paratii fiind fratii acestuia, instanta se pronunta si dispune partajarea bunurilor succesorale ramase de pe urma defunctilor ( parintii acestora) in varianta de lotizare propusa de expert si plata unei sulte fiecarui mostenitor.
P.S. Eu si mama mea suntem mostenitorii (tatal meu = unul dintre parati) unui lot primit si a unei sulte.
Este obligat la plata sultei unchiul meu, cand si in ce conditii? :(
Multumesc anticipat!
Nu exista un termen in care instanta obliga la plata sultei , dar dvs puteti merge la un executor judecatoresc pentru punerea in executare a hotararii judecatoresti!B-)
Va multumesc pentru promptitudine! Punerea in executare se poate face chiar daca "hotararea de partajare" a fost data pe data de 03.03.2009? Exista o anumita perioada cand se poate face punerea in executare?
Daca prin sentinta civila nu s-a dispus un termen de plata a sultei, cel ce trebuie sa primeasca sulta se poate adresa oricand in termen de trei ani la executorul judecatoresc in vederea executarii.
Cu mentiunea ca aceasta sulta reprezinta o creanta , are titlu de a-l despagubi pe unul dintre coerezi, si e prescriptibila in termenul general de 3 ani , care curge fie de la termenul specificat in hotararea judecatoreasca , fie de la comunicarea acesteia.
Daca scurgerea acestui termen , plata , pe cale de coercitie , nu poate fi obtinuta, insa , chiar existand o obligatia neaparata printr-o actiune in justitie , plata benevola a e una valabila.;)
Partaj- sulta
ionut c
Cum se intra in posesia sultei? Trec acum si prin partaj,asa ca s-au facut 5 expertize,cea imobiliara fara lotizare, deci unul va ramane in casa (probabil ... (vezi toată discuția)
Succesiune
bejenik
Buna ziua,as avea si eu o intrebare,legat de mostenire dar mai intai sa va spun despre ce este vorba,s-a facut succesiunea prin judecatorie de catre unchiul ... (vezi toată discuția)