avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum se plateste sulta? exista un termen de plata?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum se plateste sulta? exista un termen de plata?

In urma unei actiuni de "partaj judiciar"formulata de unchiul meu, paratii fiind fratii acestuia, instanta se pronunta si dispune partajarea bunurilor succesorale ramase de pe urma defunctilor ( parintii acestora) in varianta de lotizare propusa de expert si plata unei sulte fiecarui mostenitor.
P.S. Eu si mama mea suntem mostenitorii (tatal meu = unul dintre parati) unui lot primit si a unei sulte.
Este obligat la plata sultei unchiul meu, cand si in ce conditii? :(
Multumesc anticipat!
Nu exista un termen in care instanta obliga la plata sultei , dar dvs puteti merge la un executor judecatoresc pentru punerea in executare a hotararii judecatoresti!B-)
Va multumesc pentru promptitudine! Punerea in executare se poate face chiar daca "hotararea de partajare" a fost data pe data de 03.03.2009? Exista o anumita perioada cand se poate face punerea in executare?
Daca prin sentinta civila nu s-a dispus un termen de plata a sultei, cel ce trebuie sa primeasca sulta se poate adresa oricand in termen de trei ani la executorul judecatoresc in vederea executarii.
Va multumesc, din nou!
Cu stima, Daniela D E
Cu mentiunea ca aceasta sulta reprezinta o creanta , are titlu de a-l despagubi pe unul dintre coerezi, si e prescriptibila in termenul general de 3 ani , care curge fie de la termenul specificat in hotararea judecatoreasca , fie de la comunicarea acesteia.
Daca scurgerea acestui termen , plata , pe cale de coercitie , nu poate fi obtinuta, insa , chiar existand o obligatia neaparata printr-o actiune in justitie , plata benevola a e una valabila.;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj- sulta ionut c ionut c Cum se intra in posesia sultei? Trec acum si prin partaj,asa ca s-au facut 5 expertize,cea imobiliara fara lotizare, deci unul va ramane in casa (probabil ... (vezi toată discuția)
Succesiune bejenik bejenik Buna ziua,as avea si eu o intrebare,legat de mostenire dar mai intai sa va spun despre ce este vorba,s-a facut succesiunea prin judecatorie de catre unchiul ... (vezi toată discuția)
Lnvestire cu formula executorie certificat mostenitor apetra apetra Taxa de succesiune realizata si sulta de primit in cuantum de 40.000 ron. Mostenitorul care trebuia sa plateasca sulta nu a facut o la termenul stabilit in ... (vezi toată discuția)