avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune, unul a primit, celalalt cum?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune, unul a primit, celalalt cum?

buna ziua,

E un tata care pentru unul din cei 2 fii a oferit o garsoniera, autoturism, diverse alte suporturi materiale, fara nimic justificativ. Celalalt fiu locuieste cu tatal. Ce formula juridica inatacabila si in acelasi timp ieftina sugerati pentru ca locuinta sa treaca in proprietatea fiului care locuieste cu tatal, iar dupa moartea acestuia sa nu aiba probleme de nici un fel?
Fratele cel "inzestrat" declara ca nu are pretentii, dar... se mai sufla uneori si-n iaurt...
multumesc
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 18:54, 7 Martie 2010
incercati un contract de vinzare cumparare.
Un contract de intretinere e mai indicat, cata vreme actul de vanzare cumparare poate fi atacat in consideratia unei donatii deghizate.;)
Trebuia sa specificati "formula juridica inatacabila" de cine . Sfatul meu e contract de vanzare - cumparare . Contractul de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere este mai vulnerabil , dar mai sigur pt. tata .
Nu exista o formula magica (citeste inatacabila) pentru a va feri de probleme si, mai ales, nu exista nimic bun care sa fie ieftin :stunned:
Cel mai bine ar fi intr-adevar un contract de vanzare cumparare.
Dar ar trebui sa existe contract de vanzare cumparare pentru ambii copii, pentru ca nici unul, dupa moartea tatalui, sa nu poata sa spuna ca nu are nimic de la tatal sau si sa isi ceara rezerva succesorala, atacand vreun contract (orice fel de contract) !!
Contractul de intretinere e mai ieftin decat vanzarea-cumpararea.
Nu poate fi atacat, nu este asimilat donatiei ( cum ar putea fi considerat simulat cel de vanzare-cumparare), nu se supune reductiunii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare cumparare sau donatie, avand consimtamantul celorlalti mostenitori? veveritz veveritz [/b]In afara de mine, tatal meu mai are un copil legitim dintr-o alta casnicie, dar fata de care s-a achitat moral din punct de vedere al mostenirii.Problema ... (vezi toată discuția)
Contract de intretinere steffy_967 steffy_967 Fostul meu sot vrea sa-i faca fetitei noastre, care este majora - 23 ani, un contract de vanzare-cumparare sau un contract de intretinere pe un spatiu pe care ... (vezi toată discuția)
Vânzare casă moștenită către fiu. este o modalitate sigură de a transmite proprietatea, sau contractul poate fi atacat de către moștenitorul rezervatar, după decesul vânzătorului? cataleata cataleata Buna ziua, Tatal meu are grija de bunica ramasa in viata si de gospodaria acesteia,el fiind singurul mostenitor,fratele lui fiind infiat de strabunici. Eu ... (vezi toată discuția)