cum intelegeti ART 55. din codul fiscal in vigoare la 01.01.2010 ali d2 care spune ca renumeratia primita de presedintele asociatiei de propietari sau alte persoane,in baza contractului de mandat , sint considerate venituri di salarii........etc. In realitate veniturile actuale sunt sub 3 salarii medii pe economie , deci nu poti face contract la CAS, somaj nu ca majoritatea sunt pensionari, poate numai CASS. SAU dupa legiuitor ar trbui obligatoriu la acesti oameni facut CIM cu 1 ora pe zi , dar se poate asa ceva? sau ce solutii sunt la chestia asta?
Pai cum sa interpretam? Nu s-a schimbat nimic. Veniturile rezultate din contractul de mandat, spune art.55, sunt asimilate salariilor in privinta impozitului, pentru ca despre asta se face vorbire in acel articol - despre venituri impozabile.
Un presedinte sau un cenzor, alesi amandoi, nu pot avea decat contracte de mandat, CIM-ul fiind specific angajatilor, nu functiilor alese. Si ei platesc 16% impozit oprit la sursa, adica la asociatie.
Asa interpretez si eu. Adica din punct de vedere a formei de colaborare ramane tot contract de mandat cu cei alesi. Din punct de vedere a venitului se impoziteaza ca si pana acum cu 16%. Si mergem asa inainte pana cand s-o gasi cineva sa cerceteze concret contributiile achitate de asociatie.
Si ca sa fiu explicit, prevederea din codul fiscal nu modifica fiscalitatea. Dar in reglementarile care stau la baza functionarii casei de pensii si a casei de sanatate (cas si cass) exista prevederea ca se datoreaza contributii la aceste fonduri (sanatate si pensii) pe veniturile salariale si cele asimilate veniturilor salariale conform codului fiscal.
Aici putem avea necazuri! Si eu!
Ca sa nu dispersam informatia, am pus o intrebare si am facut si un comentariu la topicul "Legal sau ilegal?" pe aceasta tema. Putem sa discutam acolo acest aspect?