avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... asociatia de propietari in lumina noului cod ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

asociatia de propietari in lumina noului cod fiscal

cum intelegeti ART 55. din codul fiscal in vigoare la 01.01.2010 ali d2 care spune ca renumeratia primita de presedintele asociatiei de propietari sau alte persoane,in baza contractului de mandat , sint considerate venituri di salarii........etc. In realitate veniturile actuale sunt sub 3 salarii medii pe economie , deci nu poti face contract la CAS, somaj nu ca majoritatea sunt pensionari, poate numai CASS. SAU dupa legiuitor ar trbui obligatoriu la acesti oameni facut CIM cu 1 ora pe zi , dar se poate asa ceva? sau ce solutii sunt la chestia asta?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 08:25, 7 Martie 2010
Pai cum sa interpretam? Nu s-a schimbat nimic. Veniturile rezultate din contractul de mandat, spune art.55, sunt asimilate salariilor in privinta impozitului, pentru ca despre asta se face vorbire in acel articol - despre venituri impozabile.
Un presedinte sau un cenzor, alesi amandoi, nu pot avea decat contracte de mandat, CIM-ul fiind specific angajatilor, nu functiilor alese. Si ei platesc 16% impozit oprit la sursa, adica la asociatie.
Asa interpretez si eu. Adica din punct de vedere a formei de colaborare ramane tot contract de mandat cu cei alesi. Din punct de vedere a venitului se impoziteaza ca si pana acum cu 16%. Si mergem asa inainte pana cand s-o gasi cineva sa cerceteze concret contributiile achitate de asociatie.
Si ca sa fiu explicit, prevederea din codul fiscal nu modifica fiscalitatea. Dar in reglementarile care stau la baza functionarii casei de pensii si a casei de sanatate (cas si cass) exista prevederea ca se datoreaza contributii la aceste fonduri (sanatate si pensii) pe veniturile salariale si cele asimilate veniturilor salariale conform codului fiscal.
Aici putem avea necazuri! Si eu!
Ca sa nu dispersam informatia, am pus o intrebare si am facut si un comentariu la topicul "Legal sau ilegal?" pe aceasta tema. Putem sa discutam acolo acest aspect?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributia fnuass pentru presedintele si cenzorul asociatiei de proprietari Mitica49 Mitica49 Buna ziua, Neavand specializare in domeniul financiar-contabil, as dori sa ma lamuriti asupra urmatoarei probleme: notiunea de \"contributie de asigurari ... (vezi toată discuția)
Og 58/2010 pt asociatiile de proprietari mihasi mihasi 1.Aceasta ordonanta se aplica conventiilor civile ocazionale si contractelor de mandat ale presedintilor de asociatii de proprietari? 2. Au aparut normele de ... (vezi toată discuția)
Ce contributii se platesc la asociatiile de locatari cu conventii civile liliana-gina liliana-gina Buna ziua. Doresc si eu un ajutor daca se poate,avem 4 conventii civile .dintre care unul este cenzorul care are cm in alta parte ,presedintele este pensionar ... (vezi toată discuția)