in ianuarie 2007 am girat o colega scoata un credit de nevoi personale.acum o saptamina a facut un infarct,decedind.am fost instiintata ca voi plati ratele mai departe fiind girant.la banca am aflat ca decedata avea 3 credite luate,ultimul in val 5000 lei.am intrebat daca avea asigurare.banca imi spune nu,fiica acesteia imi spune ca are o asigurare pe viata.ce modalitate trebuie sa urmez pt a nu plati aceea rata care este de 250 lei pe luna.banca imi spune ca ar putea sa ceara urmasului si sa puna sechestru pe bunuri,dar calea mai usoara este sa plateasca girantul.dar ce nu pot sa inteleg este cum de a aprobat banca al treilea imprumut,debitorul fiind in pensie de boala cu un venit de vreo 800 lei pe luna,cind eu am vrut sa scot descoperirea de card si banca transilvania nu a aprobat pt ca aveam un credit luat.va rog sa ma ajutati cu un raspuns
Ca fidejusor, aveti beneficiu de discutiune.
Puteti sa notificati banca sa execute silit bunurile debitoarei, si indrumati-i spre mostenitorii acesteia, daca spuneti ca are o fiica, aceasta mosteneste si activul si pasivul masei succesorale ( deci si datoriile), si chiar daca accepta sub beneficiu de inventar, poate exista bunuri de executat care se aflau in patrimoniul debitoarei la decesul ei.
In primul rand solicitati in scris bancii sa va comunice daca exista o asigurare si chiar solicitati, ca plata debitului sa se faca din asigurarea existenta. Sunt extrem de putine (ca sa nu spun ca eu nu stiu vreunul) cazurile in care banca acorda credite, chiar si de nevoi personale, fara a cere clientului sa incheie asigurare de viata. Contactati mostenitorii defunctei, pentru a face demersurile (cererea) in termenul legal (de obicei 30 de zile de la data decesului). Nu stati in simpla expectativa luind raspunsul bancii de bun si rezumindu-va numai la atat.(mai ales daca a fost facut numai verbal).
Pe de alta parte, fiind un girant, puteti actiona in judecata si pe mostenitorii defunctei, pentru a obtine restituirea sumei.
Sper ca nu sunteti un codebitor solidar ci numai un girant, tinut de garantarea obligatiei numai in situatia in care aceasta nu se acopera din bunurile debitorului (implicit ale succesiunii).
Ideal este sa angajati un avocat (cat mai repede) din orasul dvs. care sa studieze detaliat situatia si sa actioneze prompt si eficient pt. si in numele dvs. Nu disperati si nici nu acceptati pasiva situatia.
Succes si puteti reveni cu intrebari.
Daca dvs ati girat doar pentru primul imprumut, ce legatura aveti cu celelalte imprumuturi? Cum poate banca sa va ceara sa le platiti pe toate trei? Stiati ceva despre celelalte credite?
Nu va bizuiti prea mult pe asigurarea de viata, mai bine actionati cat mai repede in judecata pe fiica decedatei. Asigurarea de viata facuta unui pensionar de catre banca poate asigura doar decesul in accident de circulatie (asa mi s-a intamplat mie).
Daca pierdeti timp asteptand sa raspunda firma de asigurari si nici nu platiti ratele, veti acumula foarte rapid penalizari.