avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea Cum se retrage declaratia inculpatului in procesul ...
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

Cum se retrage declaratia inculpatului in procesul penal? Se poate?

În faza de urmărire penală, învinuitul are dreptul să nu dea nicio declaraţie.

Dar, dacă a dat o declaraţie ... are dreptul să o retragă, în sensul fizic, adică pur şi simplu să ceară foaia cu declaraţia înapoi.
Poliţistul judiciarist sau procurorul, după caz, este obligat să returneze declaraţia.

Întrebare:
Având în vedere că dosarul a fost trimis în instanţă prin act de sesizare şi am primul termen curând ...
pot cere să retrag foaia cu declaraţia în această fază a procesului penal?

Nu mă interesează să o retractez, în sensul ca inculpatul neagă declaraţiile.
Declaraţiile sunt adevărate, nu are ce să retracteze.

Ideea este că vreau să retrag declaraţia cu totul, pe baza faptului că are dreptul să nu dea nicio declaraţie ... prin urmare ... chiar dacă a dat una ... o poate retrage fără probleme.

Este dreptul lui ... declaraţia este proprietatea lui iar legea îi conferă facultatea să o dea sau nu.

Voi ce spuneţi ?

ªtiu sigur că de la Poliţie sau Parchet, declaraţia se retrage uşor ... nu ştiu cum este în instanţă.

--
Alberto Kurtyan
Cel mai recent răspuns: ContSters47264 , utilizator 20:39, 6 Martie 2010
Nu.
In fata instantei poate da alta declaratie, sau o poate mentine pe cea data la urmarire penala.
Nu se poate retrage declaratia in sensul de a primi foaia inapoi.
Declaratia va ramane la dosar.

avocat Claudiu Lascoschi
Interesanta problema pusa de dvs.
Probabil ca ar trebui reglementata si o asemenea situatie. Desi nu prea ar exista o motivatie reala pentru inculpat sa isi retraga declaratia, s-ar putea ca ceea ce a scris acolo sa ii fie de folos si lui, insa retragerea declaratiei ar afecta serios si mersul procesului ...daca nu ar fi dat-o deloc, in temeiul dreptului sau de a refuza sa faca vreo declaratie , era altceva.Acest drept subzista si in fata instantei, inculpatul poate sa nu declare nimic daca nu vrea, insa se va da citire declaratiei data in cursul urmaririi penale.
Totusi , procesul penal fiind guvernat de principiul oficialitatii , principiul disponibilitatii negasindu-si aplicarea decat in unele situatii, nu vad ca posibila retragerea declaratiei.
Inteleg ca totusi problema pe care o puneti se refera la suportul pe care este scrisa declaratia, respectiv coala de hartie...declaratia, ca proba in proces, sa ramana consemnata undeva...:hm: provocatoare intrebarea...
Ceea ce este posibil la politie , adica retragerea plangerii, implica totdata si retractarea ei. Ca atare ea nu isi mai produce efectele deloc. In aza de judecata, pe langa faptul ca declaratiile date nu mai pot fi retractate, ele trebuie dovedite, daca s-ar retrage foaia ...ar insemna ca n u am i avem declaratie. Si pe langa toate acestea , chiar admitand faptul ca inculpatul este proprietarul foii, care nu are vreo valoare, poate chiar i-a dat-o politistul , de la el din top, el , inculpatul, a acceptat sa o dea, sa o predea , prin traditiunea acelei foi, fara vreo conditie de retragere....
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Martie 2010
ContSters47264, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatie de a da o declaratie danaa1 danaa1 O persoana chemata la politie, este obligata sa dea declaratie fara sa vrea? Parca legea spune ca o persoana citata are dreptul de a nu face nicio ... (vezi toată discuția)
Marturie mincinoasa jeneta jeneta ce se poate intampla daca te gaseste cu marturie mincinoasa si nu iti retragi plangerea poate sa te aresteze? (vezi toată discuția)
Declaratie data ca martor - o pot retrage? bgdnmircea bgdnmircea am dat astazi o declaratie,ca martor pe care nu mam dat seama ca situatia este asa grava pentru respectivu mai pot sa imi retrag miine declaratia?ca nu mai am ... (vezi toată discuția)