avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie sau contract de Vanzare/Cumparare?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie sau contract de Vanzare/Cumparare?

Buna ziua

Va scriu in speranta ca primesc un raspuns avizat la urmatoarea situatie in care familia mea se afla.

Socrul meu are o proprietate dobandita prin contract de vanzare/cumparare (teren+casa) pe care vrea sa o treaca pe numele sotului meu. Avand in vedere ca nu ne permitem financiar sa o cumparam, am luat in calcul posibilitatea Donatiei.

Acum apar urmatoarele probleme si intrebari pentru care am nevoie de ajutor:

1. Cine face evaluatea proprietatii?
2. In cazul Donatiei se achita numai onorariul notarului public?
3. Donatia poate fi atacata in instanta de terte persoane (care nu au legatura cu familia) in cazul in care sustin ca au cumparat proprietatea prin contract scris de mana si semnat de socrul meu? Un astfel de act este acceptat in instanta?
4. Cumnatul meu are in derulare pe numele lui un dosar de executare silita pentru un credit de nevoi personale neachitat. In cazul in care este trecut in Donatie, Executorul poate sa puna poprire pe 1/2 din proprietate?
5. In cazul unui raspuns afirmativ la intreabarea de mai sus, Cumnatul meu poate sa depuna o declaratie prin care renunta la orice drept asupra proprietatii? In acest caz, executorul poate sa atace declaratia? Sau poate sa puna poprire pe proprietatile rudelor?
6. Notarul trebuie sa fie din acelasi oras cu proprietatea? Sau putem apela la un notar din orasul unde locuim noi? Si trebuie sa fie prezenti cei 3 implicati (tatal si cei 2 fii) ?

Aceasta fiind situatia, va rog mult sa ma ajutati sa lamuresc situatia incurcata.

Va multumesc anticipat,

Andra
situatia nu e incurcata.. donatia e de preferat sa o faca doar pe numele sotului dvs.. cumnatul avand belele nu e indicat sa mai apara in actuld e donatie.. da.. cine are deja o chitanta de mana semnata de socrul dvs poate cere anularea donatiei..notarul trebuie sa fie din raza aceleiasi curti de apel unde se afla imobilul, nu trebuie sa fie din aceeasi localitate
1. in cazul instrainarii dreptului de proprietate intre un ascendent si descendentul sau, impozitul se plateste la valoarea declarata de parti .
2. in cazul donatiei , intre descendenti si ascendent , nu s epalteste impozit pe venit. se va plati doar onorariul notarului .
3. daca socrul dvs. a instrainat proprietatea unor terti, prin act sub semnatura privata, dansul nu mai etse proprietar .
persoanele in cauza pot cere in instanta pronuntarea unei hot. care sa tina loc de act autentic de v-c .
4. da, in cazul in care cumnatul nu-si achita ratele se va proceda la executarea silita a cotei parti atribuite prin actul de donatie .
5. chiar daca cumnatul ar dona fratelui sau partea sa din imobil , banca poate ataca acel act prin actiunea pauliana . nu se vor executa silit decat bunurile debitorului, in speta cumnatul dvs .
6. la transmiterea proprietatii pe cale notariala , tb. sa fie prezente toate partile implicate .
Nu am inteles de unde sa aiba cumnatul 1/2 din proprietatea pe care socrul o doneaza numai sotului dv., caci asa ati spus, nu?

Evaluarea nu se face, taxele si restul se vor plati conform grilei notarilor, din pacate.
Instrainarea prin act privat nu e valabila pentru imobile, dar depinde si cand a fost ea dacuta, cine stapanesta imobilul etc.
Cel mai frecvent, depinde care act e intabulat primul; asta nu inseamna ca socrul nu va putea fi obligat la plata de despagubiri, in functie de clauza penala din actul acela.
Da, un astfel de act va fi acceptat de instanta ca o promisiune de vanzare cel putin.

E dificil pana la imposibil de executat o cota, insa depinde de situatie, de imobil, de cum e compartimentat, cu e el construit etc.
Va multumesc pentru raspunsuri si timp acordat.

As mai avea cateva intrebari de lamurire cu privire la ce ma doare cel mai tare:

1. revenind la cumnatul "dator" (initial am vrut sa se faca donatia catre ambii frati), in cazul in care Donatia se face numai pe numele sotului meu, cumnatul poate da o declaratie prin care sa accepte sa nu aiba nici o legatura cu tranzactia in cauza, nu? In cazul decesului socrului, cumnatul nu va mai putea ridica pretentie la aceasta proprietate, nu?

2. In cazul in care socrul a facut un act de mana de vanzare (sau prevanzare) unei terte persoane, nici macar, luand in calcul sa zicem ca facem un contract de vanzare/cumparare, nici acesta nu ar anula acel act (am citit ca este mai sigur decat o donatie in cazul in care este contestata actiunea in instanta)? Mentionez ca din cate stim nu s-a mai intabulat nici un alt act pe aceasta proprietate decat cel pe care il are socrul meu. Sau in acest caz nu mai conteaza forma sub care se transfera titlul de proprietate? (donatie sau v-c)

Si sa inteleg ca onorariul notarului este o suma fixa, indiferent de valoarea proprietatii?

Va multumesc inca odata,

Andra
1. cumnatul este mostenitor rezervatar , ceea ce inseamna ca in cazul in care rezerva ii va fi incalcata , dansul poate invoca reductiunea liberalitatii .
se poate face o donatie cu scutire de raport .
2. daca socrul a instrainat imobilul unui tert, dansul nu mai este proprietar la ora actuala .

pt. contr. de v-c a imobilelor nu este obligatorie forma autentica. doar pt. terenuri .

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare cumparare cu abitatie viagera sau donatie? a-elena a-elena Buna ziua, Socrul meu are o casa si teren obtinuta prin mostenire de la tatal lui. Vrea sa ne faca acte, mie si sotului meu, pe aceasta proprietate. Am ... (vezi toată discuția)
Contract de donatie bkk bkk Buna ziua,am si eu o nelamurire In luna noiembrie 2009 soacra mea a facut sotului meu un contract de donatie.cu uzu fruct viager si scutire de raport sotului ... (vezi toată discuția)
Donatie si succesiune ludovicbutnaru ludovicbutnaru Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea problema: In noiembrie anul trecut intre socrii mei si sotia mea cu mine am facut un Contract de Intretinere ... (vezi toată discuția)