avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Chemare in judecata angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Chemare in judecata angajator

Buna ziua,

In perioada august 2009 - 06.03.2010 am lucrat la o firma cu cim. In data de 6 martie mi-am depus demisia in baza art 79 alin 8.
Am demisionat pentru ca 1 -eram obligat constant sa fac ore suplimentare care nu mi-au fost niciodata platite, 2- angajatorul nu mi-a platit toate salariile in perioada in care am lucrat.
La plecare angajatorul mi-a comunicat ca nu imi va plati ultimul salariu si banii pentru co neefectuat pentru ca nu am acordat 15 zile de preaviz.
Doresc sa chem firma in judecata pentru recuperarea banilor insa nu stiu exact care este suma pe care firma mi-o datoreaza.
Daca in solicitarea de chemare in judecata specific doar ca doresc plata salariilor restante si banii pentru concediul neefectuat este suficient? sau trebuie sa mentionez exact suma pe care trebuie sa o primesc de la firma?

Multumesc anticipat

Cel mai recent răspuns: Marius Iliescu , Consultant resurse umane 22:05, 8 Martie 2010
Inainte de a recurge la aceasta cale, mai aveti posibilitatea sa va adresati inspectoratului teritorial de munca. In urma sesizarii, inspectorii de munca sunt obligati sa verifice si sa oblige angajatorul la plata tuturor sumele datorate, conform contractului individual de munca (asta numai daca angajatorul mai exista, sau daca nu a fost inceputa procedura falimentului). Procedura este mai usoara, nu costa nimc si va poate scuti de o actiune in instanta
ITM nu are competenta in a obliga angajatorul sa plateasca salariile. ITM va veni in vcontrol, va scrie in raport ca nu s-au platit salariile, ii va da angajatorului o amenda si cam atit. Angajatorul poate plati amenda fara sa plateasca si salariile restante.
ITM are competenta legala de a constata neplata drepturilor salariale, a da masuri si a sanctiona. Demersul nu costa si o poate ajuta. In plus, inspectorii pot solicita foile de pontaj, statele de plata si pe baza lor pot constata efectuarea de ore suplimentare si obligarea angajatorului la plata acestora.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abuz DAN BUTARU DAN BUTARU Incepand cu 01.06.11 am incetat activitatea in societate,impreuna cu alti colegi,si avem salarii restante pe lunile aprilie,mai si iunie (partial) si domnul ... (vezi toată discuția)
Legislatie munca Nicoleta2018 Nicoleta2018 Buna ziua,am si eu o intrebare,daca ma puteti ajuta: Lucrez la o statie peco,in anul 2017,nu am avut concediu de odihna,pe motivul ca nu a fost personal si nu ... (vezi toată discuția)
Evaziune fiscala la fostul angajator elisay_99 elisay_99 Buna ziua, vreau sa reclam pt evaziune fiscala firma la care am lucrat. Timp de multi ani, angajatii aveau contract pt 2-4 ore dar lucrau 8 ore, chiar mai mult ... (vezi toată discuția)