avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... executare scrisoare de garantie bancara in cadrul ...
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

executare scrisoare de garantie bancara in cadrul procedurii insolventei

Dupa deschiderea procedurii insolventei unei societati (cumparatorul), o alta societate (vanzatorul) a cerut executarea SGB in favoarea sa. La declararea creantei urmare executarii SGB-ului, administratorul judiciar refuza inscrierea creantei in tabelul preliminar, intrucat o considera ca fiind nascuta ulterior deschiderii procedurii si totodata o creanta sub conditie.
Intrebarea este: daca SGB a fost emisa in temeiul unui contract de credit in derulare, creanta este nascuta ulterior? Pot contesta intr-un fel, decizia administratorului de a nu inscrie SGB in tabelul preliminar?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 23:07, 8 Martie 2010
Domnii avocati s-a grabit cu raspunsurile, probabil nu cunosc mecanismele financiare, de creditare si de garantare.

Dupa opinia mea, Adm.Jud. este in eroare.
1.
Contractul de credit este o intelegere financiara intre SC si Banca, pentru a se asigura o finantarea pentru plata Vanzatorului;
2.
SGB este o alta intelegere financiara, diferita de 1, intre Banca si PF, care intra in forta NUMAI daca SC nu-si indeplineste obligatiile de plata fata de Vanzator.

Din moment ce SC nu a efectuat plata, Vanzatorul (creditor) a executat SGB.
Rezulta ca SC este de drept in debit fata de Vanzator de la data scadentei platii.
In tabelul creantelor trebuie deci inscris debitul catre Vanzator, de la data scadentei platii (neefectuate la termen de SC).
Problema SGB este intre Banca si PF, SGB fiind un aranjament de garantare a unei obligatii si nu unul de plata.
Cu stima,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Faliment vasioanaro vasioanaro o societate care o contractat un credit la o banca a fost in insolventa si apoi a intrat in faliment. Banca nu s-a inscris cu garantia la masa credala( ... (vezi toată discuția)
Tabel suplimentar mh31 mh31 In cazul in care depun cererea de inscriere in tabelul suplimentar al creantelor, la creantele nascute in cursul procedurii mai calculez sau nu penalitati de ... (vezi toată discuția)
Insolventa cu reorganizare aiud98 aiud98 As dori si eu raspuns la urmatoarea intrebare: Am o firma care din data de 24.02.2010 a intrat in insolventa (la cerere) cu reorganizare.S-a ajuns pina in ... (vezi toată discuția)