avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj bunuri comune
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj bunuri comune

buna seara,
as vrea si eu solutii, eventual jurisprudenta cedo (referitoare la speta pe care o propun dezbaterii forumului)...daca ma putei ajuta in acest sens..! (cer ajutor in special de la colegii avocati)
printr0o actiune in constatare, reclamanta e a solicitat sa se constate ca un imobil dobandit in timpul casatoriei cu paratul s este bunul sau propriu.
actiunea a fost intemeiata pe disp art 111 cpc raportat la art 31 lit f c fam.
in aparare, reclamanta a aratat ca inaintea casatoriei cu paratul (desi traise in concubinaj cu acesta, cel putin 7 luni inainte de casatorie) a achizitionat o garsoniera pe numele sau. de la data achizitionarii si pana la casatorie partile au trait in concubinaj si au locuit in acel imobil, au facut imbunatatiri impreuna, urmand ca apoi sa se casatoreasca (atentie, reclamanta a recunoscut la interogatoriu ca, atunci cand s-a pus in discutie casatoria lor, s-a stabilit ca mai inainte viitorii soti sa-si achizitioneze o casa, apoi sa se casatoreasca-ceea ce s-a si intamplat). Timp de un an de zile, garsoniera a constituit domiciliul conjugal al sotilor. Garsoniera cumparata in sept 1992 si casatoria s-a facut in martie 1993. in martie 1994 partile (sotii) fac un schimb de locuinta, astfel dau garsoniera in locul unui ap cu 2 camere (actul de schimb ambii sotii sunt trecuti, facandu-se mentiunea ca "...sotii primesc in schimb ap nr...". Tot reclamanta recunoaste la interogatoriu ca, diferenta pentru ap cu 2 camere a suportat-o numai ea, din veniturile obtinute din diurna pe care aceasta o primea cand pleca odata pe an in delegatie, in strainatate (nefacand deloc dovada acestei diurne, cat primea pt fiecare deplasare si cat facea economie...?) si ca paratul s nu a contribuit cu nici o suma de bani.
7 ani mai tarziu, sotii vand ap cu 2 camere si cumpara un ap cu 3 camere. pretul pentru acest ap cu 3 camere provine din vanzarea celui cu 2 camere, iar diferenta de pret cica a fost tot contributia exclusiva a reclamantei e, aratand ca in urma cu 6 luni de zile, anterior cumpararii acestui ultim ap cu 3 camere, a vandut impreuna cu fratele ei un ap mostenit de la mama lor si, ca partea ei din mostenire a pastrat-o in casa timp de 6 luni (nimeni nu a vazut aceasta suma de bani, nici macar martorii acesteia) pentru ca isi dorea tare mult sa-si achizitioneze un ap cu 3 camere (apartamentul mostenit si vandut este identic cu cel cumparat mai tarziu de soti, cel cu 3 camere). Reclamanta nu a putut proba existenta acestor bani in casa (doar martorii ei au afirmat ca tot ce cunosc referitor la aceasta suma de bani, cunosc doar din ce le-a povestit reclamanta) si, deci investirea lor in achizitionarea ap cu 3 camere.
In aceste conditii, instanta de fond a admis actiunea reclamantei e si a constatat ca imobilul cu 3 cam dobandit in timpul casatorie cu paratul s, este totusi bunul propriu al acesteia, in conditiile subrogatiei reale.
acum sunt in apel cu aceasta cauza.
as vrea sa stiu ce parere aveti despre aceasta solutie, cum trebuie sa procedez in apel, ce alte probe sa mai aduc in aparare, mai ales ca la fond instanta mi-a inlaturat depozitiile martorilor mei, pe motivul ca sunt nesincere si nu se coroboreaza cu actele din dosar, nearatand in ce consta nesinceritatea si asupra carui aspect din cauza...!!!
ba mai mult, ambii sotii au realizat venituri pe perioada casatoriei lor (intre 1992-1995 paratul a lucrat ca liber profesionist, fara carte de munca, iar veniturile nu le-am putut proba decat cu martorii audiati, declaratii respinse de instanta ca nesincere. din 1995 paratul angajat cu carte munca, a realizat venituri mai mari ca ale reclamantei).
daca v-ati intalnit cu asemenea spete spuneti-mi si mie care a fost solutia, daca aveti jurisprudenta in acest sens, chiar si cedo, va rog mult ajutati-ma.
este cazul fratelui meu si risca sa piarda tot, ramanand pe drumuri.
va multumesc anticipat!
av gabriela roman
ps ma puteti contacta la tel 0722920072 sau email avocatgabrielavoicu@yahoo.com
Ultima modificare: Marți, 9 Martie 2010
avocatgroman, utilizator
Cel mai recent răspuns: avocatgroman , utilizator 12:25, 24 Martie 2010
Buna seara!
Vedeti dvs. instanta s-a pronuntat pe inscrisuri si a inlaturat declaratia martorilor fratelui dvs. intrucat stim f.bine ca inscrisurile au o forta probanta care nu poate fi inlaturata prin proba testimoniala.
Sigur ca instanta a gresit, in parte, constatand, cel putin cu privire la dobandira celui de-al doilea apartament, ca ar fi bun propriu al reclamantei intrucat parte din acesta probabil a fost achitat si cu contributia paratului.
Insa, daca din probele administrate lipsesc inscrisuri care sa dovedeasca ca si fratele dvs.a participat la dobandirea acestui apartament ...avand in vedere faptul ca acesta in anul 1995 are Carte de munca din care rezulta ca ar avea un venit superior reclamantei...iar in anul dobandirii ap. cu 2 camere, respectiv cel cu 3 camere acesta nu face dovada contributiei prin realizarea de venituri....este f. greu ca in apel sa rasturnati solutia.
Oricum, la prima vedere, cel putin cred ca fratele poate avea un drept de creanta privind imbunatatirile aduse imobilelor de-a lungul timpului...incepand cu garsoniera si cele doua apartamente. Insa acest drept, dupa cum bine stiti trebuie dovedit cu inscrisuri din care sa rezulte ca acesta a cumparat materialele si ca existau venituri cu care sa plateasca aceste materiale si manopera. In caz contrar...reclamanta probabil ca va veni in fata instantei cu alte probe care sa demonstreze ca numai ea a avut venituri si ca imbunatatirile au fost facute numaidin veniturile acesteia care fiind singura care a avut venituri si ca participarea acesteia la cheltuielile de spor valoare au fost de 100%.

Pentru ca solutia instantei de fond sa fie schimbata ar trebui depuse inscrisuri din care sa rezulte ca fratele dvs. ar fi realizat venituri sau ca ar fi imprumutat diverse sume de bani de la prieteni, rude in scopul cumpararii imobilelor dobandite in timpul si in afara casatoriei.Chiar daca se prezuma ca bunurile dob in timpul casatoriei sunt bunuri comune, insa daca reclamanta a facut dovada contrara sigur ca instanta i-a dat castig de cauza.
Cheia rezolvarii favorabile a spetei asta este: inscrisuri prin care sa rasturnati , cel putin in parte, hotararea judecatoreasca.
Sigur ca am avut o asemenea speta...insa mi-ai preconstituit probe in favoarea clientei mele de la inceput inaite sa depun actiunea.
Reclamanta a fost bine reprezentata iar probele constituite la dosar au ajutat-o sa rastoarne prezumtia instituita de C.fam. privind soarta bunurilor dobandite inainte cat si in timpul casatoriei.
In ceea ce priveste jurisprudenta CEDO nu stiu ce sa va spun....trebuie sa stiu daca fratelui dvs. i s-ar fi incalcat vreunul din drepturile prevazute de conventie ...
Din relatarea dvs. nu ar rezulta ca s-ar fi incalcat un drept paratului.
Faptul ca au fost inlaturate declaratiile martorilor ..., datorita neconcordantei intre marturia acestora si inscrisurile depuse de reclamanta la dosar...asta este o chestiune care si dvs. ati fi facut-o....daca ati fi fost judecator....C.civil va obliga ....
Momentan cam asa vad eu ca ar sta lucrurile. Sigur ca este loc si de mai bine. Colegii nostri va vor da si alte sfaturi care sunt binevenite si de la care avem de invatat.
"A fi intelept inseamna a folosi si inteligenta altora."
Daca imi vine o alta am sa v-o comunic cu placere.
Succes in gasirea unei solutii favorabile fratelui.
multumesc pentru raspunsul dvs!
....tocmai aici e problema...reclamanta nu a putut proba in totalitate contributia sa proprie la achizitionarea celor 3 imobile:
1. pentru garsoniera a spus ca a fost ajutata cu bani de catre fratele si parintii sai, insa fara sa arate cu ce suma de bani si dovada ca familia ei i-a dat acesti bani...(martorele sale au declarat ca nu au vazut vreo suma de bani pe care recl a primit-o de la familie si ca tot ce stiu, stiu din relatarile reclamantei), imobilul a fost achizitionat in toamna lui 1992;
2. pentru schimbul de locuinta, desi recl recunoaste ca dif de pret a suportat-o numai ea, din diurna pe care aceasta o primea atunci cand pleca in delegatii, aceasta nu a aratat care a fost diurna, ce cheltuieli avea cu cazarea, transport si masa/zi din diurna primita, care a fost suma ramasa pe care reclamanta spune ca a folosit-o pentru plata diferentei de schimb, ( diferenta a fost de 35.000 lei vechi la acea vreme...destul de marisoara...) in masura in care din anul 1992 si pana in 1996 aceasta nu a mai fost plecata in delegatii in strainatate (schimbul de locuinta s-a facut in anul 1994...si nici o deplasare in acel an. nu a avut...), iar ultima delegatie a acesteia a fost in 1992 pentru 5 zile, pentru care diurna atunci nu depasea 100 usd/zi, din care trebuia sa achite cazare, transport si masa...(asa rezulta din inscrisurile depuse de catre aceasta la dosar);
3.nici pentru cel al 3 imobil cu trei camere nu a putut proba exact provenienta diferentei de pret, aceasta aratand ca, diferenta provine din suma obtinuta din vanzarea unui imobil mostenit impreuna cu fratele sau de la mama sa si, ca timp de 7 luni recl a avut acesti bani in casa, fara ca cineva sa-i vada sau ca cineva sa vada exact cati bani a luat in realitate din vanzare, in masura in care recl a trebuit sa mai plateasca cateva datorii personale ale acestia (ap maostenit s-a vandut in noiembrie 2001, iar ap cu 3 camere a fost cumparat in aprilie 2002...).
in concluzie nu a putut arata ca suma dif pt cel cu 3 camere a fost investita numai pentru acest apartament (atentie, 7 luni de zile cica a avut acesti bani in casa...nici martorele ei nu au vazut acesti bani, tot ce stiu , e din relatarile reclamantei...).

in aceasta masura, se poate retine contributia exclusiva a recl la achizitionarea ap cu 3 camere?
dar partile din dosar fiind casatorite mai aveau si un buget comun, inclusiv cheltuieli comune, din casatoria lor a rezultat un minor...alte cheltuieli...care in 2002 avea varsta de 5 ani...
nu cumva instanta de judecata a gresit grav...?

astept raspunsul dvs...
va multumesc,
gabriela roman
Sigur ca au gresit.., se poate spune si grav....daca lucrurile satu asa cum sunt prezentate de dvs. instanta nu avea probe suficiente sa pronunte o astfel de hotarare.
Argumentele prezentate de dvs. sunt pertinente si pot servi la modificarea hotararii.
Normal instanta trebuie sa inlature declaratiile martorilor cu privire la existenta sau provenienta unor sume de bani, indiferent de la cine ar fi venit, fara a exista inscrisuri. Se stie ca art.1191 C.proc.civila reglementeaza clar ca dovada cu martori peste suma de 250 lei....nu este primita.
Pe acest aspect puteti sa bateti moneda si pe celelalte aspecte , elemente de fapt care pot duce la schimbarea, in parte, a hotararii.
Trebuie ca toate aspectele negative , de negalitate a hotararii sa fie bine evidentiate pentru ca instanta de control judiciar sa poata schimba sau chiar casa hotararea de fond. Dvs. cunoscand cel mai bine situatia de fapt si probele administrate de instanta , puteti sa combateti eficient considerendele instantei care au determinat-o sa ia o astfel de hotarare prejudiciabila fratelui dvs..
Cred ca sunt sanse de schimbare. Sa ne tineti la curent cu ceea ce se intampla.
O zi cat mai placuta!
Buna seara!
Au maiaparut alte elemente noi de la ultimul mesaj?
buna ziua,
am avut un prim termen pe instanta, am solicitat probe si au fost admise proba cu inscrisuri si interogatoriul intimatei reclamante.
acum alerg sa obtin inscrisuri cu venituri, fratele a avut o societate in anul 1993 si incerc sa obtin copii ale bilanturilor depuse pentru acea perioada (sa dovedesc ca si fratele avea posibilitatea sa contribuie cu bani la achiz primului imobil-garsoniera); am obtinut un certificat de sarcini al imob 2 (pentru acesta nu a fost deschisa niciodata carte funciara) si se mentioneaza ca imobilul...proprietatea lui x si y (fostilor soti de atunci), nu figureaza cu sarcini...iar cand acest imobil a fost vandut am gasit cererea intimatei catre notar prin care solicita ca x si y proprietari ai acestui imob doresc vanzarea acestuia. ba mai mult am gasit dovada ca banii obtinuti din vanzarea acestui ap au fost virati de catre cumparatori intr-un cont deschis pe numele celor 2 vanzatori...
in consecinta cred ca ma aflu cu un pas inainte, pot dovedi o recunoastere din partea intimatei in ceea ce priveste ca si fostul ei sot fiind trrecut ca proprietar in acel certificat de sarcini (daca exista intabulare, sigur era si el trecut ca propr) este coproprietar, recunoasterea sa prin cererea adresata notarului, iar pe incheierea de intabulare al celui de al 3 imobil (cel cu 3 cam si castigat de intimata) figureaza si fratele ca proprietar.
am gasit decizii ale curtilor de apel in sensul ca daca ambii sotii sunt inscrisi ca proprietari in cartea funciara, sau daca unul dintre soti accepta ca celalalt sa fie trecut in incheierea de intabulare ca proprietar, este o recunoastere si o acceptare din partea acestui sot ca bunul este comun (decizia se refera la faptul ca daca un sot are un bun dobandit inaintea casat, in casatorie face schimb de locuinta, acest ultim bun este comun, daca si celalalt sot figureaza ca proprietar in intabulare...deci subrogatia reala nu-si mai produce efectele..).
sper sa ma ajute toate acestea si sa mai aflu cate ceva...!
ce parere aveti...?
as vrea sa obtin si o copie dupa transcrierea imob in registrul de publicitate imob, poate ma ajuta si aceasta (cand s-a facut schimbul de la 1 la 2 camere, in 1994 nu exista carte funciara, se facea doart transcrierea imobiliara...).

va multumesc pentru interesul acordat!!!
colega,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O intrebare? gogudany gogudany Buna seara! Am o problema si nu stiu cum s-o scot la capat? Sunt in divort cu sotia si nu stiu daca in cazul unui partaj,a unui ap. de 2 camere,cumparat in ... (vezi toată discuția)
Increderea in nevasta ma costa scump acum! gogudany gogudany Buna ziua tuturor! Va rog sa ma ajuta-ti cu un sfat. Am sa va relatez o poveste de incredere cu final tragic! M-am casatorit in 2002 in Noiembrie,locuiam in ... (vezi toată discuția)
Proces de partaj cu cerere de interventie pentru reclamant Taisa Denisa Taisa Denisa Am fost casatorita in perioada 1983-2007. Am deschis procesul de divort si partaj pentru 2 apartamente si o casa ,de trei ani si jumatate si sunt inca doar la ... (vezi toată discuția)