avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... disponibilizare
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

disponibilizare

De 6 ani lucrez intr-o societate la care s-au facut disponibilizari colective iar eu am numar printre acestia.Spuneti-mi va rog daca am dreptul la salarii compensatorii mentionez ca lucrez in ramura comert,iar in contractul individual de munca nu am spcificat aces lucru deoarece nu am stiut ca vine o criza.Va rog sa mai imi spuneti daca este legal ca societatea este in somaj tehnic iar eu sunt in preaviz.In cazul in care am dreptul la salarii compensatorii va rog sa imi spuneti pasii pe care trebuie sa ii urmez.

Multumesc mult.:D
Stima si respect.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:38, 18 Martie 2010
Am vorbit cu Doomnul Director si i-am spus despre salariile compensatorii si mi-a trimis-o pe doamna de la personal sa ma instiinteze ca societatea nu este afiliata la contractul colectiv de munca pe tara pe ramura comert prin urmare nu am dreptul la nici un salar compensatoriu.Va rog frumos sa imi spuneti daca este asa.
1. Iata ce spune Codul muncii:
Art. 241. - (1) Clauzele contractelor colective de munca produc efecte dupa cum urmeaza:
a) pentru toti salariatii angajatorului, in cazul contractelor colective de munca incheiate la acest nivel;
b) pentru toti salariatii incadrati la angajatorii care fac parte din grupul de angajatori pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca la acest nivel;
c) pentru toti salariatii incadrati la toti angajatorii din ramura de activitate pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca la acest nivel;
d) pentru toti salariatii incadrati la toti angajatorii din tara, in cazul contractului colectiv de munca la nivel national.


2. Asadar nu conteaza daca unitatea dvs. este sau nu afiliatasau a semnat sau nu CCM la nivel de ramura sau la nivel national, trebuie sa se supuna prevederilor din aceste CCM.
3. Daca nu va acorda aceste salarii compensatorii il puteti da pe angajator in judecata la Tribunalul din judetul in care averti domiciliul. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe. Castigul este sigur, aveti legea de partea dvs.
Preavizul mi se termina in data de 19.03.2010 spuneti-mi va rog daca cererea scrisa pentru plata salarului compensator o depun in data de 19 deoarece in 22.03.2010 merg sa imi iau actele iar lichidarea pentru luna in curs este in data de 6.04.2010.
Raspus la cerere trebuie sa imi dea in scris?
1. Cererea puteti s-o depuneti oricand, inainte sau dupa concediere.
2. Era bine sa o depuneti mai din timp, poate se razgandeste si va da banii.
3. Vedeti numai ca, in cazul salariului compensator, termenul de prescriptie este de 6 luni de la data nasterii acestui drept (data concedierii), asa ca sa nu intarziati cu darea in judecata.
4. Raspunsul la cerere il poate da si in scris dar cel mai bun raspuns este sa va dea banii.
Am fost azi la ITM sa ma interesez daca beneficiez de salariile compensatorii de care vad ca ar fi normal sa le incasez.Mi sa raspuns ca daca nu am prezavut in contractul individual de munca aceste plati compensatorii nu voi beneficia de ele.Dar va intreb de Dvs. o societate care are 32 de angajati si activitate de baza :comertul , are obligatia sa semneze un CCM la nivel national?
Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Salarii compensatorii cami e cami e Stie cineva cate salarii compensatorii trebuie sa primeasca un salariat disponibilizat , sistem privat, ramura de activitate comert? Firma are 120 angajati si ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii-art.65 alin.1din cm si art.76 din ccm ramura comert Ciontos Emil Ciontos Emil Buna ziua.Doresc sa stiu daca am dreptul la solicitarea celor doua salarii prevazute de art.76 din CCM la nivel de ramura comert in cazul concedierii ... (vezi toată discuția)
Drepturi marianelena marianelena Ma numesc Marian si sunt in perioada de preaviz la una din unitatile grupului Boromir.Nu am putut sa cunosc ,sa citesc nicaieri Contractul colectiv de munca la ... (vezi toată discuția)