avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... disponibilizare
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

disponibilizare

De 6 ani lucrez intr-o societate la care s-au facut disponibilizari colective iar eu am numar printre acestia.Spuneti-mi va rog daca am dreptul la salarii compensatorii mentionez ca lucrez in ramura comert,iar in contractul individual de munca nu am spcificat aces lucru deoarece nu am stiut ca vine o criza.Va rog sa mai imi spuneti daca este legal ca societatea este in somaj tehnic iar eu sunt in preaviz.In cazul in care am dreptul la salarii compensatorii va rog sa imi spuneti pasii pe care trebuie sa ii urmez.

Multumesc mult.:D
Stima si respect.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:38, 18 Martie 2010
1. Depinde cu cine ati vorbit la ITM. Un functionar competent si bun profesionist nu putea sa va dea un asemenea raspuns.
2. Prevederile CCM la nivel national sunt obligatorii pentru toti angajatorii din tara, indiferent daca au semnat sau nu pentru acesta. Nu conteaza cati salariati are unitatea. Iata ce spune Codul muncii:
Art. 241. - (1) Clauzele contractelor colective de munca produc efecte dupa cum urmeaza:
a) pentru toti salariatii angajatorului, in cazul contractelor colective de munca incheiate la acest nivel;
b) pentru toti salariatii incadrati la angajatorii care fac parte din grupul de angajatori pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca la acest nivel;
c) pentru toti salariatii incadrati la toti angajatorii din ramura de activitate pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca la acest nivel;
d) pentru toti salariatii incadrati la toti angajatorii din tara, in cazul contractului colectiv de munca la nivel national.
3. Daca vi se refuza plata salariului compensator puteti da in judecata pe angajator la Tribunalul din judetul unde aveti domiciliul. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
Am depus cererea pentru cele 2 salarii compensatorii si am fost chemat de titularul societatii la discutii la care mi-a spus ca pe el nu poate s ail oblige nimeni sa dea compensatii banesti,si stie din surse sigure.Va rog sa imi spuneti la ITM teritorial cum formulez cererea? si cat timp astept dupa raspuns?Imediat pot sa ma duc si la tribunal?Nu vreau sa cedez si va rog sa ma ajutati cu informatii.
Va multumesc din suflet.
1. ITM nu il poate obliga pe angajator sa plateasca salariile compensatorii.
2. Numai Tribunalul il poate obliga, prin hotarare judecatoareasca. Castigati sigur procesul. Asa ca spuneti-i angajatorului ca il dati in judecata, poate va da banii ca sa nu mai mearga la proces unde va pierde.
Deci facem plangere numai la tribunal?sau si la ITM?
Plangerea la tribunal cum trebuie formulata si unde o depunem?
1. Puteti face sesizare si la ITM.
2. Eu nu sunt jurist si nu va pot ajuta. Luati legatura cu un avocat ca sa va ajute. Onorariul lui il cereti, drept cheltuieli de judecata, de la angajator.

Alte discuții în legătură

Salarii compensatorii cami e cami e Stie cineva cate salarii compensatorii trebuie sa primeasca un salariat disponibilizat , sistem privat, ramura de activitate comert? Firma are 120 angajati si ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii-art.65 alin.1din cm si art.76 din ccm ramura comert Ciontos Emil Ciontos Emil Buna ziua.Doresc sa stiu daca am dreptul la solicitarea celor doua salarii prevazute de art.76 din CCM la nivel de ramura comert in cazul concedierii ... (vezi toată discuția)
Drepturi marianelena marianelena Ma numesc Marian si sunt in perioada de preaviz la una din unitatile grupului Boromir.Nu am putut sa cunosc ,sa citesc nicaieri Contractul colectiv de munca la ... (vezi toată discuția)