avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1320 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere fara motiv
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere fara motiv

buna seara,
am fost angajata pana astazi la un restaurant din bucuresti in functia de ospatar cu calificare.Am fost concediata fara un motiv anume si fara a avea vreun referat pentru neindeplinirea fisei postului sau a atributiilor mele la locul de munca. Mentionez ca nu mi s-a cerut demisie, nici declaratie de incetare a contractului de munca,iar salariul pe cartea de munca fiind de 5 mil cu calificare,desi net eu primeam 1100 lei ,in schimb fara asemna vreun stat de plata.Ce trebuie sa fac ca sa imi primesc drepturile salariale si cum pot inainta o reclamatie la itm si la garda financiara?
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 07:54, 9 Martie 2010
Pentru a face un demers trebuie sa primiti decizia de concediere, acesta fiind actul pe care-l puteti ataca in instanta pentru nelegalitate, eventual.
Prima oara trebuie sa vedeti acea decizie de concediere pentru a cunoaste motivul care a stat la baza emiterii acesteia si, in functie de continutul sau, veti sti ce demersuri sa faceti...sau ne puteti intreba atunci ce trebuie sa faceti...
Orice CIM isi inceteaza aplicabilitatea printr-un inscris nu pe vorbe...
Daca angajatorul nu va mai lasa verbal sa va prezentati la serviciu pe motiv ca ati fost concediata dar, fara a va prezenta o decizie de concediere in acest sens, veti depune o plangere la ITM pentru a denunta acest abuz, plangere din care veti pastra un exemplar cu nr. si data inregistrarii la ITM pentru a fi folosita, in caz de litigiu, in instanta. Sa aveti si martori cu care sa puteti dovedi, daca va fi necesar, faptul ca angajatorul nu v-a primit la lucru in mod abuziv, pentru ca apoi sa invoce eventual concedierea dv. pe motive disciplinare...
Reveniti cu detalii...Noi nu plecam de pe forum...;)
Care este temeiul juridic al deciziei de incetare a contractului? Ce intelegeti prin am fost concediata ? Daca doar vi s-a adus la cunostinta verbal, este indicat sa va prezentati in continuare la serviciu pana ce veti primi o decizie de incetare a contractului de munca pe care o puteti contesta la instanta de judecata competenta. Referitor la drepturile salariale, in masura in care sumele sunt consemnate in contract de munca sau state de plata, va puteti adresa ITM care va putea obliga angajatorul la plata acestora. Daca ati acceptat plata "la negru" sunteti in egala masura vinovata iar ITM nu va poate ajuta in recuperarea banilor. Va puteti adresa instantei de judecata, daca aveti macar un inceput de proba si puteti, de asemenea sesiza Garda Financiara
Cu privire la salariile datorate dar neachitate, veti depune o plangere la ITM si veti introduce o actiune in instanta daca pe cale amiabila nu veti solutiona problema cu angajatorul. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere verbala (desfacere cim ) tomoiagaioan tomoiagaioan In data de 32 aug.2013 , fiind la munca ,am fost instiintat verbal de catre \\"sefa mea\\"ca incepand cu data de 01 sept.2013 , sunt concediat . Motivul : - ... (vezi toată discuția)
Decizie incetare cim bgdan bgdan Buna ziua, va rog sa ma ajutati sa rezolv urmatoarea problema: - pana ieri am lucrat la un depozit de medicamente din provincie, firma avand sediul la ... (vezi toată discuția)
Viciu de procedura la disponibilizare mirela tuleu mirela tuleu Buna ziua, ma adresez dvs. in speranta unui raspuns favorabil. Faptele sunt urmatoarele: -in data de 13.11.2009 mi s-a adus la cunostinta verbal de catre ... (vezi toată discuția)