avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 816 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general cum pot inchide soldul respectiv?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

cum pot inchide soldul respectiv?

in urma controlului avut ni s-a sugerat sa vindem barca pe care o detinem (era folosita de patron pt. protocol) problema mea este ca valoarea ei este de aproape 30.000 lei cu tva si nu stiu cum sa inchid contul respectiv, pot face nota contabila prin care patronul sa plateasca din dividendele anului 2008, sau trebuie neaparat taiata chitanta, fiind pers.fizica cred ca pot face acest lucru.
Cel mai recent răspuns: bestb , utilizator 09:28, 12 Martie 2010
va rog, fiti mai expliciti, deci voi vinde patronului mijl.fix, trebuie neaparat sa tai chitanta sau pot face o nota contabila prin care soldul lui 404 sa il inchid din dividendele de ridicat adica 461=457, daca tai chitanta trebuie sa fac astfel dp.plata dividende 457=5311 si apoi incasare valoare barca cu chitanta 5311=461,
cum este mai corect, pot folosi prima varianta sau trebuie neaparat sa urmez a doua varianta.
facturati-o si incasati prin op ... depaseste plafonul de casa si are implicatii si asupra tva-ului, nu puteti face direct nc cu plata dividendelor

nu trebuie sa o vindeti la valoarea de achizitie, pt a nu va incarca cu venituri. scadeti ce s-a amortizat deja si uzura mijlocului fix, faceti o reevaluare a mijlocului fix
malamut a scris:

daniela vorovenci a scris:

Emiteti chitanta.

ATENTIE la prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 15/1996 privind întărirea disciplinei financiar-valutare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 92/1996

Nu exista un plafon, acesta fiind prevazut numai pentru operatiunile intre persoane juridice.

Ordonanţă nr. 15 din 23/01/1996 privind întărirea disciplinei financiar-valutare
Art. 5. - (1) Pentru întărirea disciplinei financiare şi evitarea evaziunii fiscale, operaţiunile de încasări şi plăţi între persoanele juridice se vor efectua numai prin instrumente de plată fără numerar.
(2) Prin excepţie de la prevederile alineatului precedent persoanele juridice pot efectua plăţi în numerar în următoarele cazuri:
b) alte operaţiuni de plăţi ale persoanelor juridice cu persoane fizice;

Art. 7.
Transferul banilor din contul persoanelor juridice în contul persoanelor fizice se va face în mod obligatoriu prin prezentarea documentelor justificative legale.
Valoarea barcii este de 30.000 lei. Aceasta suma se regaseste in conturile 213 si 281. Sa zicem ca in 213 aveti 35000 lei (valoarea de achizitie) iar in 281 aveti 5000 lei (amortizarea). Ca sa raspund la prima dv. intrebare, conturile le inchideti unul prin altul.
281 = 213 5000 lei
Pentru restul de 30000 lei , daca vindeti barca cu aceeasi suma (plus TVA) o sa aveti inregistrarea :
658 = 213 30000 lei

Pentru vanzarea barcii aveti inregistrarile :
461 (clientul PF) = 7583 30000
461 = 4427 5700

Patronul nu are bani sa plateasca barca. Cand ridica dividendele inregistrati plata acestora :
5311 = 455 35700 (nu exista bani in casa )
457 = 5311 35700 - plata dividendelor
Apoi inregistrati si incasarea facturii :
5311 = 461 35700 si apoi
455 = 5311 35700 restituirea imprumutului dat mai sus.
Puteti vinde barca catre asociat doar la pretul pietei (pentru a evita efectele faptului ca favorizati asociatul) si cel mai corect ar fi sa emiteti factura si chitanta pentru barca si dispozitie de plata dividende . Daca pretul cu tot cu TVA este de 30 000 RON (asa am inteles din mesajul dvs.) atunci nu depasiti plafonul de 15000 eur si nu declarati operatiunea. Daca valoarea de piata este mai mare (>15000eur) , atunci nu uitati sa anuntati ca ati efectuat operatiuni cu numerar care depasesc aceasta valoare la oficiul pentru spalarea banilor.
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stornarea unei facturi de prestari servicii ADELA STROE ADELA STROE am o factura de prestari servicii in val de 200 mil pe care vreau sa o stornez si sa fac mai multe facturi pana in 50 mil pe care sa le achit cu chitanta si nu ... (vezi toată discuția)
Modalitate plata fact. peste 5000 lei rodia rodia Am urmatoarele nelamuriri privind plata in numerar a unei facturi cu valoare peste 5000 lei. Sa zicem ca trebuie sa paltesc o factura de 6500 lei. Numerar nu ... (vezi toată discuția)
Mai multe plati cu chit pentru o factura ce nu depaseste 5000 ron komon komon Va rog sa-mi spuneti daca se pot face mai multe plati cu numerar cu chitanta la un furnizor pentru o factura care nu depaseste 5000 ron. Multumesc! (vezi toată discuția)