avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Speta!!!Eu unul nu gasesc rezolvare!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Speta!!!Eu unul nu gasesc rezolvare!

Acum 10 ani X fiind casatorit a cumparat un imobil pe care dupa 2 ani l-a vandut unui prieten Y tot cu act notarial deoarece X nu dorea sa fie gasit cu proprietate de o terta persoana la care avea datorii.Intre timp,Y,a vandut la altii acelasi imobil prin notariat cu act V-C in care se arata ca imobilul este in litigiu (deoarece terta persoana la care X avea datorie incepuse procesul si pusese gaj pe imobil).Actul dintre X si Y a fost anulat de catre terta persoana prin hotarare irevocabila,Ultimii cumparatori stau in casa............X este inregistrat cu casa la cadastru si intabulare...
Apare la urma sotia lui X care la divort afla ca sotul ei are o proprietate de 10 ani de care ea nu stie cu toate ca erau casatoriti cand el a cumparat-o dar s-a trecut necasatorit in act.
Cine are drept la aceasta casa?
Revin
X -primul proprietar-apare inregistrat peste tot cu casa
Actul dintre X si Y este anulat
Ultimii cumparatori stau in casa ,au luat un bun cu toate ca stiau ca este un litigiu pe el
Sotia care apare dupa 10 ani ca avand si ea drept
O rezolvam speta asta ca eu chiar nu stiu cine are drept si ce cai de atac al actelor se pot face!
O zi minunata!
Multumesc de ajutor!
Cel mai recent răspuns: Petre Enache , Avocat 04:18, 10 Martie 2010

1. x nu are cum sa figureze peste tot cu casa...daca v/c dintre x si y, apoi dintre y si altii a fost autentica, chiar cu existenta unei actiuni pauliene admise, efectul acesteia nu-l poate constitui radierea ultimilor proprietari..
acestia raman proprierai fata de toata lumea, mai putin fata de creditorul care a revocat actul ( sa zicem ca-i vb de o actiune in inopozabilitae in ceea ce-i priveste pe x si y)

2. sotia, sigur are dreptul si observ ca are si act ( nu are posesia), doar ca trebuie sa faca partajul, sa solicite atribuirea , apoi revendicare sau nulitatea actului celor ce locuiesc in casa

3. nu cred ca sotul poate promova o actiune

desigur, ultimii cumparatori, ca si y, ca si acel creditor pot interveni in proces si soliciat atribuirea catre x
Ultima modificare: Marți, 9 Martie 2010
ContSters126925, utilizator
In primul rand ca imobilul cumparat de x este bun comun , facand parte din comunitatea de bunuri matrimoniale, fiind vandut fara a exista sai acordul sotiei. Ca atare, actul de vanzare cumparare dintre x si y este anulabil pe acest considerent intai, apoi pentru celelalte motive, respectiv faptul ca imobilul era in litigiu.Sa intelegem ca imobilul era ipotecat , in favoarea unei banci? imobilul ar fi putut fi vandut chiar si asa, insa cu acordul creditorului ipotecar. Din acest punct de vedere y nu poate fi considerat cumparator de rea credinta. Acum, datorita faptului ca au trecut 10 ani iar sotia , intre timp nu a stiut ca avea in coproprietate devalmasa cu sotul ei un apartament , s-ar putea vorbi despre stingerea dreptului sau ...deoarece este vorba despre un act o nul relativ...insa nu , totusi , fiindca este vorba despre un drept de proprietate imobiliara ,drept care este imprescriptibil ..
Dar cine sunt ultimii cumparatori? Daca actul dintre x si y a fost anulat de catre creditor, cum de x a putu apoi vinde din nou?
Ultima modificare: Marți, 9 Martie 2010
ContSters47264, utilizator
X, pe baza hotararii date de instanta prin care s-a anulat actul dintre el si Y a facut intabularea si cadastru.
Sotia nu apare in act ea afla acum de existenta imobilului......de la financiar.
Cumparatori sunt altii.Am aflat de aceasta speta intamplator se judeca de cativa ani.Nu este vorba de banca ci de o persoana fizica,de la o persoana fizica s-au luat niste bani.Cine are dreptul la aceasta casa?Actul dintre primii cumparatori a fost anulat,in casa stau ultimii cumparatori,care de fapt nu inteleg cum mai stau deoarece daca actul dintre x si y a fost anulat normal si ultimul act pica!
Dupa 10 ani sotia mai are drept la acest imobil?#-o
Va rog sa n u scrieti mesaje consecutive, folositi butonul ,,editeaza" pentru a adauga sau modifica, ori scrieti dupa ce primiti un raspuns. Va multumesc.

Da, dreptul sotiei nu se pierde , deoarece dreptul de proprietate este temeinic aparat prin lege. Da, toate actele subsecvente actului principal ar fi tebuit sa fie desfiintate. Dar x..ce a facut , pana la urma s-a platit datoria? deoarece creditorul l-ar fi putut executa silit in caz contrar.

Alte discuții în legătură

Chitanta de mana este antecontract? PPPP PPPP Buna ziua, Am o problema mai delicata. X vinde printr-o chitanta de mana lui Y o dependinta dintr-un imobil asupra careia avea doar folosinta la data ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare miha_mimi miha_mimi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi. X i-a vandut lui Y, o casa cu teren prin act de vanzare cumparare, autentificat de catre notarul public. ... (vezi toată discuția)
Executarea silita a unui imobil promis spre vanzare oanabeldie oanabeldie Buna ziua, Am urmatoarea speta careia sper sa ii gasesc o solutie de rezolvare cu ajutorul Dumneavoastra. In luna septembrie a anului 1996 X cumpara, in ... (vezi toată discuția)