avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 853 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pact comisoriu de grad IV impus de angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pact comisoriu de grad IV impus de angajator

Sunt angajat in cadrul unei organizatii neguvernamentale din Romania cu contract individual de munca pe termen nelimitat. Acum cateva zile, fara nici o informare prealabila, am primit spre semnare, impreuna cu toti ceilalti angajati un "Act aditional modificare CIM" antedatat. Va redau exact continutul acestuia:

"Prin prezenta partile convin de comun acord cu ocazia modificarilor intervenite la clauzele contractului individual de munca, incepand cu data de... dupa cum urmeaza:
L(litera e) Alte clauze:

Pact comisoriu IV, incheiat intre angajat si angajator. Partile prezentului contract convin ca salariul d-lui/dnei .... poate suferi fluctuatii, functie de potenta financiara a angajatorului, acesta fiind in interdependenta directa cu veniturile si cheltuielile sale raportat la obiectul de activitate al angajatorului.".


Restul textului nu are relevanta, referindu-se la faptul ca angajatul va fi informat despre modificarile operate cu cel putin 15 zile inainte si ca restul clauzelor contractului individual de munca raman neschimbate.
Angajatorul a incercat sa ne explice ca pactul comisoriu mentionat in prima parte a textului este legat de urmatoarea prevedere referitoare la salariul fluctuant (se instituie prevederea cu salariul fluctuant prin intermediul unui pact comisoriu de grad IV).
Va rog respectuos sa imi confirmati daca este asa sau daca dimpotriva aici este vorba despre doua prevederi diferite. Si mai ales, va rog sa imi explicati la ce riscuri ma supun ca angajat consimtind la acest pact comisoriu de grad IV.

Va multumesc pentru amabilitate si astept raspunsul dumneavoastra in cel mai scurt timp avand in vedere faptul se exercita presiuni de ordin psihologic asupra noastra, a angajatilor.

Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 10:15, 11 Martie 2010
Pactul comisoriu de gradul IV este clauza prin carecontractul se considera desfiintat de plin drept,ceea ce impiedica instanta de judecata de a lua ea insasi masura desfiintarii contarctului,fara a se mai pune problema punerii in intarziere,partile renuntand practic la caracterul judiciar al rezolutiunii ori rezilierii.
Practic angajatorul ,prin aceasta clauza,are puterea de a invoca desfiintarea contractului de plin drept fara ca dumneavoastra sa mai puteti face ceva,daca doreste acest lucru.
Pactul comisoriu se aplica in dreptul civil/comercial. In dreptul muncii nu este perisa renuntarea la un drept
Art. 38. – Salariaţii nu pot renunţa la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzacţie
prin care se urmăreşte renunţarea la drepturile recunoscute de lege salariaţilor sau limitarea acestor
drepturi este lovită de nulitate
Gasesc raspunsul Elenei 1234 excelent. Initiatorul topicului poate semna linistit acel "Act aditional modificare CIM" deoarece este o hartie fara valoare juridica?
In primul rand acela nu e un pact comisoriu (de niciun grad). In al doilea rand, asa cum s-a mai spus, renuntarea la drepturi de catre salariati este nula - un asemenea act aditional nici macar nu va fi vizat de catre ITM.
Contractul de munca nu poate inceta decat in cazurile prevazute in Codul muncii. Inserarea in contract a unei asemenea clauze abuzive este contraventie si se sanctioneaza conform art 276 lit d Codul Muncii.

Alte discuții în legătură

Diferenta intre pact comisoriu expres de gradul iv si clauza compromisorie de gradul iv billabong billabong va rog frumos sa-mi spuneti si mie daca pactul comisoriu expres de gradul IV e aclasi lucru cu clauza compromisorie de gradul IV..daca nu,care-i diferenta ... (vezi toată discuția)
Pact comisoriu leona777 leona777 as vrea sa stiu daca am intr-un contract de inchiriere prevazuta o clauza de operare a unui pact comisoriu de grad IV, mai trebuie sa trimit notificare ... (vezi toată discuția)
Revenire asupra unui contract reziliat Florescu Madalina Florescu Madalina Buna ziua Am reziliat un contract pe care-l aveam cu un client, pentru neplata obligatiilor, printr-o notificare unilaterala de reziliere (confrom ... (vezi toată discuția)