Sunt angajat in cadrul unei organizatii neguvernamentale din Romania cu contract individual de munca pe termen nelimitat. Acum cateva zile, fara nici o informare prealabila, am primit spre semnare, impreuna cu toti ceilalti angajati un "Act aditional modificare CIM" antedatat. Va redau exact continutul acestuia:
"Prin prezenta partile convin de comun acord cu ocazia modificarilor intervenite la clauzele contractului individual de munca, incepand cu data de... dupa cum urmeaza:
L(litera e) Alte clauze:
Pact comisoriu IV, incheiat intre angajat si angajator. Partile prezentului contract convin ca salariul d-lui/dnei .... poate suferi fluctuatii, functie de potenta financiara a angajatorului, acesta fiind in interdependenta directa cu veniturile si cheltuielile sale raportat la obiectul de activitate al angajatorului.".
Restul textului nu are relevanta, referindu-se la faptul ca angajatul va fi informat despre modificarile operate cu cel putin 15 zile inainte si ca restul clauzelor contractului individual de munca raman neschimbate.
Angajatorul a incercat sa ne explice ca pactul comisoriu mentionat in prima parte a textului este legat de urmatoarea prevedere referitoare la salariul fluctuant (se instituie prevederea cu salariul fluctuant prin intermediul unui pact comisoriu de grad IV).
Va rog respectuos sa imi confirmati daca este asa sau daca dimpotriva aici este vorba despre doua prevederi diferite. Si mai ales, va rog sa imi explicati la ce riscuri ma supun ca angajat consimtind la acest pact comisoriu de grad IV.
Va multumesc pentru amabilitate si astept raspunsul dumneavoastra in cel mai scurt timp avand in vedere faptul se exercita presiuni de ordin psihologic asupra noastra, a angajatilor.