avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pact comisoriu de grad IV impus de angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pact comisoriu de grad IV impus de angajator

Sunt angajat in cadrul unei organizatii neguvernamentale din Romania cu contract individual de munca pe termen nelimitat. Acum cateva zile, fara nici o informare prealabila, am primit spre semnare, impreuna cu toti ceilalti angajati un "Act aditional modificare CIM" antedatat. Va redau exact continutul acestuia:

"Prin prezenta partile convin de comun acord cu ocazia modificarilor intervenite la clauzele contractului individual de munca, incepand cu data de... dupa cum urmeaza:
L(litera e) Alte clauze:

Pact comisoriu IV, incheiat intre angajat si angajator. Partile prezentului contract convin ca salariul d-lui/dnei .... poate suferi fluctuatii, functie de potenta financiara a angajatorului, acesta fiind in interdependenta directa cu veniturile si cheltuielile sale raportat la obiectul de activitate al angajatorului.".


Restul textului nu are relevanta, referindu-se la faptul ca angajatul va fi informat despre modificarile operate cu cel putin 15 zile inainte si ca restul clauzelor contractului individual de munca raman neschimbate.
Angajatorul a incercat sa ne explice ca pactul comisoriu mentionat in prima parte a textului este legat de urmatoarea prevedere referitoare la salariul fluctuant (se instituie prevederea cu salariul fluctuant prin intermediul unui pact comisoriu de grad IV).
Va rog respectuos sa imi confirmati daca este asa sau daca dimpotriva aici este vorba despre doua prevederi diferite. Si mai ales, va rog sa imi explicati la ce riscuri ma supun ca angajat consimtind la acest pact comisoriu de grad IV.

Va multumesc pentru amabilitate si astept raspunsul dumneavoastra in cel mai scurt timp avand in vedere faptul se exercita presiuni de ordin psihologic asupra noastra, a angajatilor.

Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 10:15, 11 Martie 2010
hector2010 a scris:

In conditiile in care angajatul a obtinut un avantaj anterior renuntarii la niste drepturi, se poate lua in considerare aceasta interpretare (in sensul ca angajatorul ar putea afirma ca angajatul ar fi renuntat la drepturi in urma obtinerii avantajului) ?

Eu cred ca nu. Ideea este ca, atata vreme cat valoarea totala a beneficiilor si compensatiilor salariatului ramane constanta, atunci se poate modifica ponderea unor categorii prin compesare reciproca. Dar cata vreme un anumit avantaj a fost deja castigat si a crescut valoarea totala a beneficiilor, deja dupa acest moment vorbim de renuntare in sens restrans. Modificarea ponderii trebuie sa se faca simultan ca sa se respecte interdictia renuntarii, cel putin asa vad eu lucrurile.
Multumesc tuturor celor care si-au exprimat opinia. Este de mare folos pentru cei care nu au cunostinte juridice consilierea gratuita pe care acest site o ofera.
Situatia in momentul de fata este urmatoarea: din totalul angajatilor, toti cu contracte individuale de munca pe termen nelimitat au mai ramas doar cativa temerari care nu au semnat. Printre ei ma numar si eu. Restul au semnat pentru ca fie au fost santajati fie speriati. Acum se exercita o presiune psihologica intensa la adresa celor care nu au semnat. Totusi, nu m-am lamurit in ce masura pactul comisoriu de grad IV ar putea lega angajatul de angajator. Este posibil ca in momentul in care angajatul ar dori sa demisioneze angajatorul sa ii poata pretinde plata unor daune materiale?
Ultima modificare: Miercuri, 10 Martie 2010
idem 37, utilizator
idem 37 a scris:
Totusi, nu m-am lamurit in ce masura pactul comisoriu de grad IV ar putea lega angajatul de angajator. Este posibil ca in momentul in care angajatul ar dori sa demisioneze angajatorul sa ii poata pretinde plata unor daune materiale?

Nici vorba, asa ceva nu este permis in dreptul muncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diferenta intre pact comisoriu expres de gradul iv si clauza compromisorie de gradul iv billabong billabong va rog frumos sa-mi spuneti si mie daca pactul comisoriu expres de gradul IV e aclasi lucru cu clauza compromisorie de gradul IV..daca nu,care-i diferenta ... (vezi toată discuția)
Pact comisoriu leona777 leona777 as vrea sa stiu daca am intr-un contract de inchiriere prevazuta o clauza de operare a unui pact comisoriu de grad IV, mai trebuie sa trimit notificare ... (vezi toată discuția)
Revenire asupra unui contract reziliat Florescu Madalina Florescu Madalina Buna ziua Am reziliat un contract pe care-l aveam cu un client, pentru neplata obligatiilor, printr-o notificare unilaterala de reziliere (confrom ... (vezi toată discuția)