am citit in lege 230 si nu am fost lamurit de loc cum stau lucrurile?
din spatiu comun al asoc s-a inchiriat pe baza de cont la o sc .com o suprafata din bani rezultati legea prevede ca se inparte pe cota indiviza pt reparatii etc.spatiu de care vb se afla la parterul bl ,si facparte din asociatie fiind pus pe lista de plata .pana aicie bine dar cand s-a reparat terasa bl la scara respectiva s-au dat bani din chiria din spatiu comun pe cota indiviza ,dar la spatiu respectiv si la alta societate comitetul executiv a emis un referat prin care ne aducea la cunostinta ca avem anumite sume de bani de plata pt reparatiii cu tote ca bani erau de la chirie noi nu aveam dreptul .toti locatari nu au platit nici un ban dpt reparatii iar noi cei doi am avut de plata 1600 lei respectiv 800 lei .vreau sa stiu noi nu avem dreptul la acei bani din chirie si cum putem sa rezolvam aceasta situatie?
paul tabaranu va multumesc
Am intele eu si pentru faptul ca avem asemenea situatie in asociatie.
Asociatia a inchiriat un spatiu comun, o uscatorie, un hol ceva unei societati comerciale. Asociatia este proprietara acelui spatiu, toti proprietarii au o cota indiviza din spatiile comune.
Chiria pe acest spatiu se achita la asocioatie conform contractului de inchiriere.
Acesti bani incasati de asociatie ca si alte sume incasate pentru inchirierea de boxe, publicitate in lift, firme luminoase, etc. sunt venituri ale asociatiei si se folosesc conform legii si hotararii adunarii generale pentru reparatii si alte cheltuieli de intretinere a partilor comune ale asociatiei.
Pentru a fi folositi, mai intai se transfera acesti bani pe cota parte indiviza fiecarui proprietar in fondul de reparatii.
Cand se executa o reparatie, costul lucrariilor se repartizeaza pe proprietari tot pe cota indiviza. Pentru fiecare proprietar se face diferenta intre fondul de reparatii pe care-l are si cota de reparatii repartizata. Daca are un fond mai mare se scade de acolo valoarea reparatiei si nu mai plateste nimic. Daca are un fond mai mic decat reparatia trebuie sa plateasca diferenta.
Pentru chirias, cum este cazul de mai sus, aceste lucruri trebuie prevazute in contractul de inchiriere foarte clar la drepturi si obligatii, clauze.... Solicitati introducerea unei anexe la contract prin care sa va angajati ca participati la reparatiile partilor comune ale asociatiei si ca beneficiati de repartizarea veniturilor asociatiei conforme cotei parti sau suprafetei utile pe care o folositi. Partea din venituri ce se transfera in fondul dv de reparatii nu este egala cu chiria pe care o platiti, ci este cota parte calculata din toate veniturile asociatiei.
Inchiriere
aurora1
Asociatie de proprietari a inchiriat un spatiu unei firme pentru a amplasa un cabinet stradal, cca un metru patrat, spatiu e pe proprietate comuna si banii vor ... (vezi toată discuția)