avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... constituire asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

constituire asociatie de proprietari

Buna seara,
as dori o opinie legata de urmatoarea problema:
bloc nou cu un numar total de 47 apartamente, dintre care au fost vandute 30, restul de 17 apartinand dezvoltatorului. Se doreste constituirea asociatiei de proprietari. Care este numarul de proprietari necesar constituirii asociatiei? Mai precis, cand se stabileste jumatate plus 1 cum se considera cele 17 apartamente ramase nevandute??
Art 5 din L nr 230/2007 (1) Asociatia de proprietari se infiinteaza prin acordul scris a cel putin jumatate plus unu din numarul proprietarilor apartamentelor
Art 7 Inscrierea ulterioara in asociatia de proprietari a proprietarilor care nu au fost prezenti la adunarea generala de constituire se face la cererea scrisa a a acestora,fara alte formalitati

In cazul dvs cu total 47 proprietari ,30 proprietari asigura cvorunul legal prevazut
pentru adunare generala de infiintare entitate juridica
stiu ca ar asigura cvorumul, daca ar fi de gasit, sau daca ar fi de acord. Esenta intrebarii era daca pentru restul apartamentelor ramase in proprietatea dezvoltatorului se ia in calcul un singur proprietar..
Sigur ca da, cele 17 apartamente ramase sunt inca ale dezvoltatorului, in proprietatea lui, deci el este unic proprietar, adica 1 cu o detinere de spatiu egala cu a celor 17 apartamente.
Deci in asociatie veti fi, initial, 31 proprietari, din care 30 cu suprafata lui de apartament, iar al 31-lea cu suprafata rezultata din suma celorlalte 17 apartamente.
Pe masura ce se vor vinde si acestea, numarul proprietarilor din asociatie (presupunand ca acestia vor dori sa intre in asociatie) va creste, simultan cu micsorarea suprafetei din detinerea dezvoltatorului.

Interesanta speta aceasta. In lege nu se prevede nimic in legatura cu proprietarii care detin mai multe apartamente. Intrebarea e ce se ia in calcul, numarul de proprietari sau suprafata din detinerea acestora? Daca e sa luam in calcul faptul ca potential 1 singur proprietar detine cat 17 proprietari, sunt de parere ca ponderea se refera la 47 de voturi, astfel ca 30 proprietari au cate 1 vot si dezvoltatorul 17. Si asta pentru ca in final asociatia va avea 47 de proprietari.
Ultima modificare: Vineri, 12 Martie 2010
elga50, moderator
Multumesc. Si eu ma gandeam la fel, dar era necesara si o alta opinie..
Da..acum am citit cu atentie. Tind sa fiu de acord cu prima parte. Legea nu distinge, nici noi nu putem sa o facem. Ce parere aveti? Ne raportam la numarul de apartamente sau la nr de proprietari? Cred ca prima varianta este cea corecta

Alte discuții în legătură

Un proprietar, 100 apartamente, cate voturi? zice zice In AG s-a pus problema (surprinzator, intr-un mod f. civilizat :)) analizarii dpdv legal al ponderii voturilor proprietarilor care detin mai multe ... (vezi toată discuția)
Infiintare asociatie de proprietari carla5025 carla5025 Cate voturi are un proprietar care are mai multe apartamente. Va putea sa se opuna infiintarii asociatiei de proprietari daca detine 30% din apartamente si mai ... (vezi toată discuția)
Voturi efective adunare generala dana_maria1984 dana_maria1984 Buna ziua, In cadrul adunarii generale, cate voturi efective exista? Cate apartamente sunt in imobil? Cati proprietari? Avem de ex 2 coproprietari care detin ... (vezi toată discuția)