avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Care pensionari beneficiaza de OUG 100/2008?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Care pensionari beneficiaza de OUG 100/2008?

Buna ziua domnilor moderatori si domnilor consultanti!

Va rog frumos sa-mi raspundeti si mie urgent!

Sunt pensionar din august 2002 , am lucrat in conditii speciale 24 ani (miner subteran) si in oct 2009 am primit o majorare a punctajului si a sumei implicit cf. OUG 100/2008. In luna noiembrie 2009 Casa de pensii a revenit la vechiul punctaj motivand (la ghiseu) ca s-a facut o gresala. Mentionez ca toti fostii mei colegi pensionati sunt in aceiasi situatie. Am introdus actiune in instanta prin care solicit recalculare si am primit o intampinare din partea Casei de pensii in care mi se spune ca asi fi primit acel spor in baza Legii 19/2001. Ma intreb ce rost ar mai fi avut elaborarea OUG 100 in 2008 daca cei care ar fi luvrat in acele conditii ar fi primit respectivul spor? Trebuie sa formulez un raspuns la intampinare si ma intreb ce sanse am.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:15, 15 Martie 2010
Stimate domn, OUG nr. 100/2008 a introdus doua noi articole in Legea nr. 19/2000. Indiferent de actul normativ care apare pe decizia de acordare a punctajului suplimentar aferent grupei, acest spor se acorda tot in temeiul Legii nr. 19/2000.

Ce inseamna "casa de pensii a revenit la vechiul punctaj"? S-a constituit, prin decizie, un debit in sarcina dvs.? Daca nu, nu a modificat nimeni nimic. Daca da, trebuie sa va adresati casei de pensii in scris, aceste probleme nu se rezolva la ghiseu.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Multumesc d-na Gabriela , dar nu am inteles (probabil nici eu n-am fost suficient de explicit).
Intrebarea mea era ; pot sau nu sa beneficiez de reglementarile OUG 100/2008
daca am lucrat in conditii speciale (miner subteran) 24 de ani si m-am pensionat in august 2002. In OUG art 78 scrie sau cel putin asa inteleg eu ca beneficiaza atat cei care s-au pensionat inainte de 1 aprilie 2001 cat si cei pensionati in baza legii 19.
Am de formulat raspuns la intampinare si nu stiu sa mai continuu sau nu.
Va multumesc!
Haideti sa o lamurim, o data pentru totdeauna. :)

Pensia se calculeaza in functie de stagiul complet de cotizare (art. 77, alin. 1 din Legea nr. 19/2000). Acesta este fie cel prevazut in anexa 9 a Ordinului nr. 340/2001 (in functie de data nasterii), fie cel prevazut in anexa 3 a Legii nr. 19/2000 (in cazul celor care au iesit la pensie cu grupa I de munca). Numai aceste categorii de pensionari au dreptul sa primeasca punctajul suplimentar aferent grupei.

Scrie, negru pe alb, in art. 78, ind. 2, alin. (2) din Legea nr. 19/2000:
"Art. 78 ind. 2
(1) Asiguraţii care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupa I şi/sau grupa II de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, beneficiază de majorarea punctajelor anuale, după cum urmează:
a) cu 50% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa I de muncă;
b) cu 25% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa a II-a de muncă.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică numai în situaţiile în care, potrivit legii, la determinarea punctajului mediu anual se utilizează stagiile complete de cotizare prevăzute în anexa nr. 3, în funcţie de data naşterii, respectiv stagiile complete de cotizare, în funcţie de data deschiderii dreptului la pensie, conform prevederilor art. 167 ind. 1."

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

La cat se imparte punctajul ? aecobob aecobob Buna seara, Sunt iesit la pensie din Mai 2008,nascut la 18.04.1957.Am 25 de ani in gr.I pana in 2001 si apoi inca 7 ani in gr.speciala.Am iesit in baza Legii ... (vezi toată discuția)
Drepturi care se valorifica la pensie, pentru grupa a ii-a de munca, conform legii nr. 19/2000 ContSters122901 ContSters122901 Va rog, sa ma ajutati cu enumerarea tuturor drepturilor de care a beneficiat , conform L.19/2000, pensionarul ce a lucrat in grupa a a II-a de munca. ... (vezi toată discuția)
Oug 100/din aug 2008 belabinder belabinder Ma numesc Binder Bela si am 51 de ani.Din 1 09 2008 sant pensionar pentru limita de varsta.Am lucrat din 2 08 1976 pana in 2 03 1989 cu stagiul militar inclus ... (vezi toată discuția)