avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... cotestatie proces verbal
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

cotestatie proces verbal

buna ziua.in urma cu 2 zile ma intorceam cu socrul meu de la timisoara spre onesti,in brasov mai exact pe la lunca calneacului in timp ce mergeam in coloana un agenat de politie mi-a facut semn initial cu paleta reflectorizanta sa opresc.apoi cand eram am trecut pe langa dansul mi-a zis"opreste baa aici!!"am oprit am dat geamul jos si am asteptat sa aflu motivul pentru care am fost oprit.am dat geamul jos,agentul imi cere actele,ii le dau apoi pleaca la masina de politie si se intoarce cu un proces verbal si imi zice ca nu mergeam fara sa am farurile aprinse.i-am zis ca vin de la timisoara si este imposibil ca farurile sa nu fie aprinse dar din cauza faptului ca am oprit motorul,masina fiind prevazuta cu aprinderea farurillor la pornirea motorului normal ca erau stinse.i-am explicat,am incercat sa vb elegant iar dansul ca un cioban imi zice ca scuzele astea sunt expirate.mi-a zis sa semnez dar am refuzat moment in care a luat foc si mi-a zis ca opreste un martor.M-am dat jos impreuna cu socrul meu l-am lasat sa opreasca un martor si i-am spus sa-mi restituie actele.A oprit pe un tanar cu o masina mai rabla si i-a explicat el ce vrea sa faca iar tanarul i-a zis ca nu se pune martor.la trecut strada la noi iar eu i-am solicitat restituirea actelor pe motiv ca motivul pt care am fost oprit nu este plauzibil.Martorul a spus din nou ca nu semneaza nimic,agentul mi-a dat actele cu mentiunea"eu sunt agent".m-am suit in masina,am notat nr de imatriculare atat al masinii de politie cat si a martorului si am plecat.probabil imi va trimite procesul verbal acasa.Dupa cum au decurs lucrurile cred ca era la "agatat"pe acolo,masina pe care o conduceam e o masina cumparata noua proprietar fiind socrul meu care se afla in masina cu mine.Cum pot proceda in cazul in care primesc procesul verbal acasa,il pot contesta?pot formula o plangere in care sa anexez si declaratia scrisa a socrului meu si datele de indentificare a martorului oprit in prezenta noastra.El de fapt nu a semnat nimic cand eram noi acolo.va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:45, 14 Aprilie 2010
Socrul nu poate fi martor, e afin de grad I.
Daca nu ati ridicat plicul cu PV, acesta trebuia afisat cu martor; cereti dovada de indeplinire a procedurii de afisare ca sa stiti data de la care va curge termenul de contestare.
Cautati sa contactati martorul sa verificati daca a semnat el; daca nu a semnat, aveti sanse reale, daca da... discutabil.
Ce tip de drum e, nu stiu, dar numarul gropilor nu are relevanta si nu politia le astupa.
Mai important e de ce ati stins motorul? Nu retin daca e reglementata undeva procedura de oprire si nu cunosc deci de ce ati procedat astfel. Am sa verific.
Oricum, daca ati avut intr-adevar farurile aprinse, trebuia sa faceti mentiune in PV ca invitati agentul constatator si martorul sa verifice temperatura de la nivelul farurilor. Indiferent daca refuzau sau nu, aveati un atu important.
Sa nu semnati nu e asa o mare afacere, important e sa dati dovada de buna-credinta si sa faceti mentiuni in PV.
Nu orice neconcordanta duce la nulitatea ori anularea PV iar plecarea inaintea celorlalti de la locul contraventiei presupuse e mai mereu in dezavantajul soferrului oprit. Ramaneti cu o serie de necunoscute iar in lipsa datelor nu stiti macar pe ce sa va bazati contestatia.
Cunosc situatii in care martorul a fost trecut in PV, a refuzat sa semneze si a semnat agentul sau cine-stie-cine, caz in care e sigur castigul. Dar pentru asta... trebuie sa fi vazut daca a semnat sau nu, deci sa fi ramas acolo...
Va recomand sa luati legatura cu martorul.
mentionez ca eu l-am invitat pe agent sa vada daca sunt sau nu farurile aprinse dar nu a dorit.la masina pe care o conduceam farurile sunt setate pe aprinderea automata la pornirea motorului.Cum la acea data era destul de frig iar in zona respectiva viscolea ma indoiesc ca agentul a iesit sa aplice leagea ci mai degraba sa-si faca si el niste bani.Din cunostintele mele acumulate in 12 ani de sofer profesionist legea nu ma obliga sa-l alerg pe politist,sa suport o exprimare de genul celei avute de agent.Si eu si el suntem oameni si avem drepturi egale dar dupa cum se vede avem diferente de bun simt.Nu vreau sa cred ca in Romania ca sa-ti dovedesti dreptatea ar trebui sa montez o camera video in casa masina etc ca sa dovedesc ca un politist ma poate sanctiona din exces de zel sau un hot imi intra pe proprietatea mea sa-mi cera un pahar cu apa sau sa ma fure.Mie in momentul in care martorul oprit si-a exprimat dorinta de a nu semna am considerat ca agentul comite un abuz si i-am cerut restituirea actelor.Eu si socrul meu l-am intrebat pe martor in prezenta politistului daca semneaza,a spuns-NU SEMNEZ PENTRU CA NU AM VAZUT DACA DANSUL A CIRCULAT SAU NU CU LUMINILE APRINSE.POate dupa ce am plecat la amenintat ca il lasa fara permis sau poate o fi oprit altul.Obligatiile mele in calitate de conducator auto au fost au fost din momentul in care agentul mi-a cerut documentele si pana in momentul in care mi-a restituit documentele.Ca o completare va pot spune ca am solicitat prin intermediul 112 legatura cu IPJ Brasov de unde am fost indrumat sa-mi i-au actele si sa contest procesul verbal in cazul in care imi este trimis acasa.Nu am cum sa dau de martor pt ca pe procesul verbal este trecut doar numele iar eu am notat doar nr masini care a fost oprita in prezenta mea pt.iar numele coducatorului nu il stiu.Agentul la oprit,a vb singur cu el noi fiind de partea cealalta a carosabilului apoi au trecut amandoi pe partea noastra moment in care l-am intrebat pe martor de 3 ori daca semneaza ca martor, aspus nu,am cerut actele si am plecat.Modul in care mi-a fost trimis acest porces verbal e pe cat de haios pe atat de bizar.Oricine ar fi putut lua plicul de pe scari,nefiind numele meu la destinatar l-ar fi aruncat si Politia Brasov ar fi comunicat celor de la taxe si impozite iar eu cum am platit impozitul pe 30 martie si nu era l-as fi gasit anul viitor cand as fi mers din nou sa-mi achit impozitul.Nu prea mi se pare corect ca un plic ce imi este destinat mie sa fie aruncat pe scara fara sa semnez de primire iar apoi sa-mi fie imputat faptul ca am luat la cunostinta de el.
buna ziua.
in acest domeniu, pe cat de stramt ca disciplina e o forfota atat de mare ca aplicatii.
ma disper cand, uni care se baga in subiect, in loc sa dea o mana de ajutor celui care il cere mai mult il incurca. ma bag si eu ca musca in subuiect, deoarece, in acest minunat domeniu al contestatiilor amenzilor de circulatie am o "bunuta" experienta (si cu bune si cu rele).
Vreau de la inceputul inceputurilor sa stabilesc un pricipiu. NEVER, IN VECI VECILOR nu semnati procesele verbale decata daca nu aveti nici un gand sa le contestati. Este primul lucru de care se leaga juristi BPR-urilor cand isi intocmesc intampinarea contestatiilor noastre. De genul: "d-le presedinte, doresc sa se observe ca, contravenientul a semnat procesul verbal, ceea ce bla, bla". Nici eu nu stiam la inceput de acest mic secret si era oarecum mai dificil sa demontez acest dezavantaj. Este o problema destul de delicata sa-i spuneti agentului de politie ca nu semnati pv_ul. 80 la suta din ag. vor devenii violenti in exprimare si actiuni. mai mult, am avut o experienta cand, dupa ce am semnat, i-am spus ca o sa contest pv-ul, si acesta, deci, dupa ce era deja full intocmint si semnat de el, mi-a mai adaugat niste contarventii doar de dragul de a-mi mari cuantumul amenzii. din fericire am castigat si acea contestatie. Regula generala este ca niciodata nu trebuie sa va certati cu agentul. nu rezolvati nimic. pur si simplu il lasati sa-si faca "numarul" dar la urma nu semnati si nu-i dati satisfactie.
acum, ca sa nu mai bat mult campii vreau sa aduc la cunostinta tuturor juristilor si avocatilor de pe forum, in special de pe sectiunea circulatie rutiera, urmatorul lucru:
[ link extern ]
in special as vrea sa ia in calcul urmatoarele:" Curtea mai retine ca procesul-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei se bucura de prezumtia de legalitate, insa, atunci cand este formulata o plangere impotriva acesteia, este contestata chiar prezumtia de care se bucura. In acest caz, instanta de judecata competenta va administra probele prevazute de lege, necesare in vederea verificarii legalitatii si temeiniciei procesului-verbal. Cel care a formulat plangerea nu trebuie sa isi demonstreze propria nevinovatie, revenind instantei de judecata obligatia de a administra tot probatoriul necesar stabilirii si aflarii adevarului"
Succesuri
Partea citata de dv. face parte din acte internationale si se aplica intocmai.
Este prost sa semnezi PV aratand ca nu ai mentiuni, corect... dar eu am spus altceva: arati ca ai urmatoarele mentiuni...
Secretul nu e sa nu se semneze PV, ci sa nu se semneze ca nu exista obiectiuni, adicatelea sunt 2 chestiuni distincte.
Cat despre user, ati spus ca aveati farurile stinse ca ati oprit motorul, apoi aratati ca de fapt l-ati chemat pe agent sa vada ca aveti farurile aprinse... pana la urma erau aprinse ori stinse? Sa aveti mare grija la contestatie, ca daca va conraziceti similar, va scad sansele.

De asemenea, martorul nu trebuie sa semneze pentru ca a vazut farul, ochiul, masina etc., ci este chemat sa semneze ca a constatat ca soferul nu a dorit sa semneze. Asta e tot ce trebuie sa stie si sa constate el, personal, si pentru asta semneaza.
Evident ca agentul nu numai ca poate, dar si trebuie sa-i explice pentru ce e chemat sa semneze.

Va puteti lega si de faptul ca doriti citarea martorului din acte, dar nu stiti cine e? O fi Vasile Ion din deal sau cel din vale?
Si aratati astfel instantei ca in realitate nu exista un martor, ci ca agentul a trecut un nume la nimereala.
Sa dovedeasca apoi politia ca Vasile pe care o sa-l cheme ei e acelasi cu Vasile care apare pe act. :)) Semnatura apare?

Este o problema mai delicata sa ii spuneti agentului ca nu va incap observatiile la rubrica Alte mentiuni... B-)
Este interesant un PV unde apare ca "Agentul nu imi permite aratarea obiectiunilor"... :P sau doar parti din aceasta propozitie...

Din fericire, intampinarile politiei sunt standard, fara personalizarea situatiei de fapt, sustinand de multe ori aberatii pe langa obiectul cauzei, la fel ca si semnarea asta a PV.
Nu e nevoie sa aveti camere, e nevoie sa va cunoasteti drepturile, sa fiti pe faza, sa fiti respectuos, sa va luati tot timpul necesar stabilirii situatiei (ganditi-va ca dv. nu sunteti contra cronometru...), sa consemnati exact ce si cum...
Este mai usor de crezut in instanta o opinie a unui sofer care a aratat imediat dupa eveniment situatia de fapt, chiar fara niciun martor, fata de situatia in care sustine obiectiuni abia la o luna dupa eveniment, in instanta.
Atunci nici nu va trebuie martor, inregistrari etc. :)
Mai conteaza enorm sa nu va contraziceti, sa va pastrati firul ideilor constant, de la intocmirea PV pana la concluzii.

Nu sunt vazute chiar bine "agresivitatile" impotriva agentului, de genul plangeri la superiori etc.
Este bun apelul la 112, solicitati inregistrarea.
doamna avocat,voi incerca sa fiu mai precis in explicatii pentru dvs.Masina este a socrului meu,este nou-nouta cu 3mii de km facuti chiar de mine.este o masina mitsubishi prevazuta cu obtiunea AUTOMAT.Insemna ca, atunci cand butonul respectiv este setat pe mod automat,ori de cate ori pornesc motorul (noapte sau zi) farurile se aprind singure iar ori de cate ori opresc motorul farurile se sting singure.In momentul in care am oprit pe drepta am lasat motorul pornit iar dupa ce i-am dat actele masinii si a plecat cu ele la masina dansului,l-am oprit.Eu l-am asteptat in masina pana cand a catadicsit dansul ca trebuie sa vina cu procesul verbal.Eu i-am vb frumos iar in exprimarea dansului se simtea ceva aroganta,sictir etc...Din raspunsurile primite pe forum vad ca pv-ul trebuie trimis in maxim o luna de la intocmirea lui,vi se pare normal ca pe data de 09.03.2010 ora 17 sa fiu sanctionat iar pe data de 09.04.2010 sa gaseasca baiatul meu in jurul orelor 20.30 plicul desfacut si aruncat jos pe scari cand toata ziua a fost acasa cineva sa aibe grija de baiat el fiind in vacanta toata saptamana?vi se pare normal ca la destinatar sa fie trecut inspectoratul de politie din orasul in care locuiesc si nu numele meu?Nu numai ca am solicitat interventia prin 112 a unui superior al agentului ci cand am ajuns acasa am trimis un email catre Ministerul de Interne si un email adresat comandantului de la IPJBrasov unde am reclamat tot circul si mi-au raspuns in scris ca pot contesta procesul verbal in 15 zile de la data primiri lui.Intrebarea mea este cum va face dovada IPJ Brasov ca a livrat acest proces verbal?eu nu am semnat nimic,nimic....Ma repet din nou-Eu si socrul meu ne aflam pe partea cealalta a carosabilului cand oprit masina a carui nr l-am retinut,nu am fost intrebat in prezenta martorului daca semnez sau nu,eu am fost cel care a intrebat martorul daca semneaza sau nu,in procesul verbal la mentiuni am precizat ca nu imi recunosc fapta deci nu semnez procesul verbal,am pornit motorul si i-am spus agentului sa se uite daca merg sau nu farurile.Consider ca agentul putea sa precedeze in modul urmator-Cum in lege spune clar ca in cazul unei defectiuni la sistemul de iluminare conducatorul auto este obligat sa faca functionabil farul si stopul de pe partea stanga iar in cazul in care se arde un bizar bec asa cum patim toti soferii iar agentul ma opreste,agentul trebuie in primul rand sa ma intrebe daca am bec de schimb deci pot remedia defectul nu poate sa ma sanctioneze.Tre sa fii cretin sa opresti din 2 in 2m sa iti verifici daca iti este ars vreun bec de frica ca iti iese unul ca asta si te arde.Cunoscatorii stiu ca in comert exista chit de rezerva unde ai un bec halogen,bec stop,bec semnalizare siguranta auto etc.in cazul meu nu am voie sa intervin pt reparatii asupra nici unei parti a masini(sistemul electric etc...)deoarece masina este prevazuta cu un card care trebuie folosit in orice situatie atata timp cat este in garantie adica suni la numerul de pe card iar ei se obliga sa iti remedieze orice problema avuta la masina atata timp cat ea este in garantie.In cartea masinii scrie clar ca imi este interzis sa pun pana si banalele lanturi pe roti!Mie daca agentul mi-ar fi spus spus ca nu imi merg farurile si dorea sa constate daca am sau nu defectiune la sistemul de iluminare eu as fi sunat la numerul gratuit de pe card pt.a se interveni la schimbatul becurilor.Acum sa fim oameni,credeti ca daca agentul se considera un om printre oameni nu ar fi fost mai omeneste sa-mi spuna sa-mi aprind farurile?sa considere si el ca am uitat sa le aprind,putea sa-mi intocmeasca un PV cu avertisment ca doar daca nu am circulat cu farurile aprinse pe timp de zi asa cum scrie in PV nu insemna ca as fi fost mai putin sau mai mult periculos ca cel de la craiova care la batut pe batranul ala pana la omorat.Aici se vede clar ca intentia este dupa comportamentul care la avut fata de mine,a vazut ca nu sunt din localitate o fi zis si el ca ma inmoi si ii dau ceva ca sa scap.Mi-am amintit ca pe acel tronson de drum se circula in coloana pentru ca cei de pe contra-sens ne-au filat sa ne avertizeze ca sunt acolo si ar fi putut sa-l opreasca pe cel din fata mea sa semneze ca martor,era cel mai indreptatit asa am fost oprit doar eu mi-a luat actele si dupa 15-20 min sa vina cu procesul verbal sa-l semnez.La data respectiva era avertizare cu cod galben si batea un viscol in zona respectiva,sa fi fost agentul asa dedicat meseriei lui?Vorba bucuresteanului-MA LASI.....??Daca ma gandesc bine in ziua respectiva au intrat in patrula toate radarele noi,de ce nu am luat tot drumul o amenda radar?O fi avut agentul plan de facut ca taximetristii???Trebuiesc achitate si cele 650 de masini cu radare noi.......e clar trebuie sa ne cumparam elicoptere si avioane!

Alte discuții în legătură

Contestatie pv de circulatie GVS GVS Buna ziua, M-am deplasat pe timp de noapte pe un pod unde circulatia era doar pe sens unic din motivul afaltarii. Nu am facut ocol de drum accidentat de ... (vezi toată discuția)
Politia romana BeF BeF Salut. Ieri am fost oprit in trafic de catre un echipaj al politiei rutiere.Domnul politist ma opreste si nici macar nu se legitimeaza ci imi spune \"Ce ... (vezi toată discuția)
Amenda acte gasite dupa scrierea pv davidiri davidiri Am fost oprit de un agent de politie pentru un control de rutina, mi s-au cerut actele masinii , i-am dat politistului buletinul urmand ca restul actelor sa le ... (vezi toată discuția)