avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 997 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj apartament dupa 14 ani de la divort
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj apartament dupa 14 ani de la divort

Am divortam in 1966din culpa comuna. Am 2 copii . Fostul sot a fost evacuat si a locuit in alta parte. Apartamentul l-a obtinut el de la o fabrica in 1991 in timpul casniciei la pretul din 1991 (500mii lei vechi). In 1996 pretul pietei era de 160milioane. Pana in 1966 am platit rate doar de 250 mii lei restul trebuia achitat pana in 2008. Ar fi fost o rata la pretul din 2008 cam 20bani noi.
El a depus recurs la prima sentinta de divort dupa care a achitat la casieria fabricii 300 mii lei si a luat chitanta ca dovada pt partaj . Atunci un salar al meu era de 1milion.
In 14 ani eu am platit impozitul pe numele lui intretinerea si restul de cheltuieli ca la bloc.
Acum el a deschis proces prin care cere tot apartamentul, pe motiv ca i-a fost dat lui de la fabrica pentru meritele lui deosebite in munca (o inventie) si anexeaza o adeverinta data de acolo prin care dovedeste asta (tot un neadevar scris de directorul lui de atunci ca sa-l ajute sa ia el casa) .Mai anexeaza si chitanta cu 300de mii. In 14 ani l-am dat doar de 2 ori in judecata pt marirea pensiei la copii , din diverse motive nu am vrut sa-l "deranjez" prea tare cu banii. Nu stiu cat conteaza ca a dat foarte putini bani copiilor si cu foarte mare greutate. In apartament in 14 ani am reusit doar sa instalez telefon , apometre , internet si instalatie gaz.
Poate ma lamaureste cineva cum se poate termina asa un partaj??
Cel mai recent răspuns: salmirox , utilizator 19:41, 13 Martie 2010
Daca fostul sot reuseste sa dovedeasca ca apartamentul a fost dobandit cu titlu de premiu sau recompensa pentru activitatea dumnealui in cadrul acelei intreprinderi atunci i se va putea atribui in partaj ca si bun propriu.
Dvs pastrati insa un drept de creanta provenit din coparticiparea la plata ratelor si din sporul de valoarea adus apartamentului prin contributia dvs in munca si bani.
Domnule Florin
Multumesc ca mi-ati raspuns, si mi-ati dat unele idei.
Eu am luat repartitie in Vaslui in 1988 la o fabrica. Fostul sot a venit si el prin transfer de la Dorohoi la o alta fabrica .Noi suntem amandoi din Dorohoi. Era inainte de revolutie cu putin timp. In Vaslui stateau la camine in cate o camera sute de familii care erau inscrise pe liste pentru case fiecare la locul lui de munca . La MECANICA VASLUI erau deja liste cu sute de oameni care stateau de ani de zile la camin . Ne-am inscris si noi pe liste eu la IAMC el la MECANICA. Criteriile erau atunci:
Vechime la locul de munca (noi aveam 0 ani)
sot sotie la acelasi loc de munca
nr copii
studii (inginerii erau pe alte liste in avantaj )
El a fost tot timpul fara nici o sansa acolo , pana in momentul cind am ramas insarcinata cu al doilea copil . (La IAMC unde lucram eu femeile nu aveau chiar nici o sansa)
Asa a intrat si el mai in fata pe liste cu 2 copii si pana la urma i-au considerat toata vechimea in munca inclusiv de la Dorohoi nu numai din Vaslui (e cu 8 ani mai mare decat mine).
Asta a fost "meritul" lui Am un contract de vanzare cumparare intre el si Mecanica unde eu figurez ca garant si o adeverinta care a scos-o el in 1996 de la sefii de atunci din care reiese ca a dobandit apartamentul datorita meritor profesionale.
Mie mi-a ramas in cap (desi nu are nici o importanta la partaj acum) ce scandal monstruos a facut fostul sot cand am ramas eu insarcinata cu al 2-lea copil, stateam la caminele Mecanicii si noi am stat 3 ani intr-o camera pana s-a construit blocul lor. Era inceput inainte de Revolutie si s-a terminat in 1991. Toti muncitorii vecinii nostri de camin ne urau ca le-am luat locul la bloc. Atunci era o perioada foarte neclara , puteai sa faci orice porcarie. Sefi de la Mecanica si-au mai construit vreo 3 vile cu materilele de la blocul asta
In 2005 Mecanica a disparut s-a inchis , si nu mai cunosc pe nimeni care ar putea confirma cum a fost adevarata situatie.
El imediat dupa divort s-a mutat la o femeie cu 2 copii o colega la care eu l-am trimis ca sa scap de el . I-am dat jumatate din lucruri si l-am instalat ca si vecin .
10 ani cat a stat acolo nu si-a mai recunoscut copiiii ne intalneam toti zilnic , intorcea capul cand ii vedea parca vedea niste monstri.
Eu singura am muncit cu ei, baiatul a terminat TCM sef de promotie si lucreaza la o firma in Iasi , iar fata acum este in anul 1 La Automatizari si calculatoare, si a terminat sesiunea a 2-a pe facultate are bursa de merit. Fata este copilul cu punctajul lui la apartament.
Asta este o poveste , problema este ca imi dau seama si eu ca daca nu am un avocat bun sunt terminata . El are un avocat. Eu am 950 ron salar pe luna si am grija si de fata , imposibil sa imi iau vreun avocat. Fabrica unde lucrez tot aceea de atunci este in reorganizare judiciara. Nimeni nu-ti da nici un imprumut.
Deci? Ce as mai putea face? Nu am pe nimeni in Vaslui nici parinti nici rude nimic.
Nu-mi pot imagina daca vine fata in vacanta unde va sta.in asa o situatie.
In primul rand tin sa va felicit pentru copii dvs. Nu este putin lucru sa ai doi copii cu astfel de rezultate... Ma gandesc totusi ca au imprumutat din inteligenta si seriozitatea dvs.

In mesajul meu anterior am spus ca "daca sotul reuseste sa dovedesca..." referitor la caracterul de bun propriu al apartamentului. Pentru aceasta cred ca ar trebui mai mult decat o simpla adeverinta.
In plus, fiind o stare de fapt, si dvs puteti aduce in sprijinul dvs orice dovada, inclusiv martori.
Poate ca totusi s-au pastrat arhivele societatii la care spuneti ca a lucrat sotul.
Daca locuinta ar fi fost repartizata ca premiu si nu pe baza punctajului, ar fi trebuit consemnat undeva.
Poate ca reusiti sa dovediti cumva contrariul, adica faptul ca acea fabrica nu a repartizat niciodata o locuinta vre-unui angajat pentru merite deosebite.

Trebuie sa faceti tot ceea ce depinde de dvs pentru a dovedi ca locuinta este bun comun.
Daca nu veti reusi nu va ramane decat sa probati dreptul dvs de creanta asupra locuintei rezultat din cheltuielile efectuate cu intretinerea acesteia si cu sporul de valoare adus prin contributia dvs (materiala ori financiara)

Trebuie sa mai stiti ca exista si avocati care accepta cauze ca a dvs fara onorariu (pro bono) sau ca puteti beneficia de asistenta juridica gratuita daca nu aveti suficiente mijloace materiale. Va puteti adresa in acest ens cu o cerere catre baroul Vaslui.
Eu acum sunt in IASI la locuinta
de servici a baiatului , i-au dat 10 mil salar net + locuinta asta gratis pe perioada cit lucreaza la societatea asta .
Amandoi am citit ce mi-ati scris .
Perfect corect si logic.
Acuma as putea spune ca mi-am gasit si un avocat de 27 de ani prietenul colegei mele de servici. A zis ca va cere pentru mine bunul si lui (fostului) sa ii platesc sulta. O sa va tin la curent cu tot ce se va intampla in acest proces , poate o sa va ajute candva , ca experienta.
Va multumesc din suflet ca mi-ati scris , nu va imaginati ce mult a contat pentru mine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj apartament dupa ani de zile salmirox salmirox In timpul casatoriei fostului sot i s-a repartizat de la fabrica unde lucra in 1989 un apartament cu 2 camere . Din 1988 noi 2 am venit in Vaslui ca ingineri ... (vezi toată discuția)
Proprietate apartament amenintata salmiroxa salmiroxa Am un apartament pe care il vrea doar sotul desi avem dreptul amandoi in mod egal . S-a incheiat procesul pe care l-a deschis el in ianuarie si abia acum i-a ... (vezi toată discuția)
Partaj getbeget getbeget vreau sa incep partajul si am nevoie sa stiu daca as avea ceva de castigat. inainte de casatorie, am avut o casa, casa cu care am facut schimb ptr ... (vezi toată discuția)