avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort- cum se impart datoriile catre banci ?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort- cum se impart datoriile catre banci ?

Buna ziua !

Va rog sa ma indrumati in rezolvarea urmatoarei situatii.

Am achizitionat acum 3 ani mai multe credite bancare, eu fiind titular de credit.

Acesti bani i-a folosit sotul meu pentru achizitionarea unor utilaje in cadrul societatii in care este coactionar, alaturi de inca 2 asociati. Mentionez ca eu nu detin actiuni in firma, dar am contribuit cu acesti bani, in jur de 300 mil vechi.

Pentru ca la vremea respectiva nu existau motive, nu am incheiat niciun act care sa imi protejeze afirmatiile de mai sus.

Intrebarea mea pt dv. este : chiar daca nu pot demonstra directia pe care au urmat-o aceste credite, datoriile se impart la 2, in cazul unui divort ? El nu lucreaza, nu presteaza nicio munca oficial, nu are salariu si nici alte venituri inregistrate.

Va multumesc.
Si datoriile contractate de soti in timpul casatoriei a regimul bunurilor comune, insa impartirea egala nu este totodeauna acceptata. In cazul dv. ati putea demonstra ca aceste credite au avut ca scop procurarea unor bunuri cu care sotul sa-si desfasoare activitatea
In general toate bunurile comune dar si obligatiile catre banci intra in masa partajabila...in cazul dumneavoastra aveti nevoie de acte care sa sustina afirmatiile...de exemplu:note de achizitie datate din perioadele cand ati accesat creditele...un avocat va va indruma...
E dificil de spus, insa daca aveti bunuri comune in afara de societate, situatia actuala ar putea sa va ajute sa obtineti o cota majoritara din ele...
In plus, nu numai cu acte se dovedeste unde s-au dus banii, ci si cu prezumtii, martori...

Depinde, se coroboreaza situatia financiara a firmei cu investitiile facute etc. Depinde si de avocatii partilor, care si cum il invata mai bine pe client sa se protejeze...
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Martie 2010
Liliana Gradinaru, Avocat
Multumesc pentru atentie. Am specificat ca nu pot demonstra ca achizitiile pentru firma au fost facute cu banii imprumutati din banca.

Tot nu m-am lamurit si va intreb:

datoriile catre banci, impozite, taxe, intretinere...se impart la 2 sau platesc eu totul, caci eu sunt titularul creditelor?
Datoria contractata in timpul casatoriei este datorie comuna.
Va trebui insa sa tineti cont de acest aspect la efectuarea partajului, in sensul de a vi se atribui o cota mai mare din celelalte bunuri comune pentru a putea acoperi si pasivul (datoria catre banca).
Spun aceasta deoarece fostul sot nu figureaza in contractul de credit si nu va putea fi obligat ulterior de catre dvs sau de catre banca la achitarea ratelor de credit.

Alte discuții în legătură

Partaj raducuf raducuf Buna ziua! Sunt divortat de cateva luni si doresc sa fac partajul bunurilor mobile (sa-mi scuzati lipsa vocabularului de specialitate). Ideea este urmatoarea: ... (vezi toată discuția)
Divort amiabil, bunuri in leasing flurryorama flurryorama Ce se intampla dupa divort cu bunurile achizitionate in leasing, la care mai sunt rate de achitat? Contractul de leasing este pe numele unuia dintre soti dar ... (vezi toată discuția)
Partaj - credit bancar holiday holiday Cu ocazia partajarii bunurilor comune, dupa desfacerea casatoriei, prin hotarare judecatoreasca s-a consfiintit intelegerea partilor cu privire la atribuirea ... (vezi toată discuția)