Buna ziua!Mama mea si cu tatal meu au dobandit(prin contract de cumparare)in timpul casatoriei un aparatament.Dupa cativa ani acestia au divortat. Eu(singurul lor copil) si cu mama am ramas sa locuim in acest apartament.Sentinta de divort s-a pronuntat, dar NU S-A FACUT partajul bunurilor dobandite in timpul casatoriei.Ulterior tatal meu s-a recasatorit, dar fara sa mai aiba pana in prezent alti urmasi(din cea de -a doua casatorie).Intre timp, din nefericere, tata a decedat. Intrebarea mea:cine il mosteneste pe tata?eu ca fiind unicul sau fiu? sotia din a doua casatorie vine la mostenire in concurs cu mine?pe mine ma intereseaza acest apartament. vreau sa stiu cine are dreptul asupra acestui bun, dupa moartea tatalui meu? va multumesc frumos! si astept raspuns de la dvostra!:help:
Daca apartamentul a fost dobandit exclusiv in timpul casatoriei cu mama dvs., cea de-a doua sotie nu are decat dreptul de mostenire cuvenit sotului supravietuitor, care vine la (intreaga) mostenire in concurs cu orice clasa de mostenitori (L.319/1944). Cand vine in concurs cu descendentii defunctului, indiferent de numarul acestora, are dreptul la 1/4 din mostenire.
Ceea ce trebuie sa aveti in vedere, ca fiind aspecte importante:
1. Sotul supravietuitor este, de regula, proprietarul de drept a jumatate din averea comuna a sotilor, iar cealalta jumatate se imparte intre mostenitori. Nu este insa si cazul dvs., cand (ca in orice caz de acest fel) trebuie vazut in mod concret ce bunuri sunt exclusiv ale tatalui decedat si care erau bunuri comune ale sotilor (dobandite in timpul casatoriei). In principiu, puteti incerca cu succes si obtine apartamentul in cadrul lotizarii succesiunii, sotia supravietuitoare putind obtine altceva prin echivalent asupra partii ce i se cuvine.
2. Deschiderea (in momentul mortii) si dezbaterea succesiunii se refera la universalitatea acesteia, respectiv intreg patrimoniul defunctului, privit ca intreg, cu activ si pasiv (drepturi si obligatii). De aceea, dezbaterea succesiunii (la cererea dvs., de preferinta in primele 6 luni de la deces, dar nu obligatoriu daca faceti acte de acceptare tacita a acesteia), va avea in vedere intregul patrimoniu, urmind ca lotizarea sa respecte reguli legale de principiu, dintre care, una este si aceea a respectarii indivizibilitatii unui bun in integralitatea sa, atunci cand acest fapt este posibil si se poate acorda celuilalt mostenitor un bun de aceeasi valoare si/sau de acelasi gen.
Va sfatuiesc sa va angajati un avocat in cazul in care nu va intelegeti amiabil si nu puteti dezbate succeiunea decat prin apelarea la instanta.
Veniti dvs. impreuna cu sotia actuala la succesiune.
Jumatatea tatalui din apartamentul in care locuiti va intra in masa succesorala, pe care o veti imparti in cotele: dvs. 3/4, ea 1/4.
Cealalta jumatate, ramane bineinteles mamei dvs.
Va multumesc frumos pentru raspunsuri!
1.Tin sa subliniez faptul ca tatal meu a decedat in Italia(acolo a si fost inmormantat din nefericire). Cum pot eu sa cer deschiderea succesiunii fara a avea certificatul de deces? De fapt, sotia supravietuitoare a tatalui meu a ramas acolo, in Intalia, spunandu-mi mie ca o sa vina in tara si ca o sa dezbatem succesiunea tatalui meu. Ea a tinut sa imi spuna ca nu are pretentii la partea ce ii revine de pe urma tatalui meu. Certificatul de deces nu a vrut sa mi-l trimita in tara, spunandu-mi ca o sa il aduca ea. Sa presupunem ca ea nu ar vrea sa mai vina in tara si nici sa imi trimita certificatul de deces al tatalui meu(trebuie sa iau in calcul toate variantele), eu cum as putea sa obtin certificatul de deces, sa pot dezbate mostenire tatalui meu? Am inteles ca, acel certificat de deces emis de autoritatile italiene, trebuie tradus, apostilat, si inregistrat decesul in tara noastra si dupa aceea as putea solicita deschiderea succesiunii la notar. Ultimul domiciliu al tatalui meu a fost in Romania.
2.Eu in momentul de fata sunt student.Anul trecut am terminat liceul. As putea beneficia de pensie de urmas?
3.Inainte cu trei luni sa moara, tata a fost in tara, in vizita. Eu ma vedeam cu el de fiecare data cand venea in tara. Ultima data cand ne-am vazut mi-a spus ca , in cazul in care se intampla ceva rau cu el, are incheiata o asigurare iar beneficiarul acelei polite sunt eu, fiul lui. El muncea cu forme legale in Italia. Cum as putea sa aflu mai multe informatii de acea polita de asigurare? Ar fi posobil sa fiu anuntat de autoritatile italiene ca sunt beneficiarul acelei polite? Eu prea multe amanunte nu stiu.
Ce ma sfatuiti sa fac in toate cele trei situatii?
Vedeti ca aveti dreptul si la bunurile tatalui din Italia.
1. Banuiesc ca sotia supravietuitoare nu a inregistrat decesul si la ambasada Romaniei din Italia. Oricum se poate elibera un certificat de deces romanesc, pe baza celui din strainatate, mergeti la oficiul de Stare civila din cadrul primariei unde este nascut tatal dvs.;
2. In momentul decesului tatal inteleg ca muncea cu contract? Despre o eventuala pensie de urmas trebuie sa stim legile din Italia...poate ne ajuta alt coleg de pe forum...
3. Teoretic trebuia sa fiti anuntat de societatea de asigurari. In cazul in care exista aceasta polita, nu poate fi incasata decat de dvs. Nu stiu ce sa va sfatuiesc in acest caz, poate apelati la ambasada Italiei din Romania si ar putea sa va dea mai multe detalii...
Ar fi bine ca sotia supravietuitoare sa dea o declaratie de renuntare la mostenire daca nu o intereseaza bunurile tatalui dvs. Ar putea sa o faca la notar in Italia si o traduceti/legalizati dvs. la un notar aici.
Succesiune
IONY1972
Buna seara! Mama a decedat acum 7 ani,tatal a decedat de curand.Suntem 2 frati dintre care unul din prima casatorie a tatalui (nu infiat).Mentionez ca nu s-a ... (vezi toată discuția)
Succesiune tata
geo6004
Daca sotia tatalui meu locuieste in apartamentul la care am dreptul si eu ca unic copil si nu doreste sa-l vand cum procedez pentru a-mi obtine contravaloarea ... (vezi toată discuția)