avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... acte necesare infierii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

acte necesare infierii

eu am 18 ani si doresc sa fiu infiate de carte matusa mea aceasta fiind sora tatalui meu. aceasta are dreptul de a ma infia avand in vedere ca eu sunt de acord cu acest lucru. imi puteti ce acte sunt necesare daca aceasta infiere se poate face? va multumesc!
Cel mai recent răspuns: DanDaniel , utilizator 23:00, 13 Martie 2010
Legea 273/2004:.

Art. 5
(1) Adoptia se incheie numai daca aceasta este in interesul superior al copilului.
(2) Copilul poate fi adoptat pana la implinirea varstei majoratului civil.
(3) Persoana majora poate fi adoptata numai daca adoptatorul sau familia adoptatoare a crescut-o in timpul minoritatii sale.

In cazul in care indepliniti aceasta conditie:

Art. 39
Incuviintarea adoptiei este de competenta instantelor judecatoresti.

Art. 40
(1) Cererea de incuviintare a adoptiei poate fi introdusa direct de catre adoptator sau familia adoptatoare in situatia adoptiei prevazute la art. 5 alin. (3) si art. 20 lit. b), in toate celelalte cazuri cererea de incuviintare a adoptiei putand fi introdusa fie de catre adoptator sau familia adoptatoare, fie de catre directia de la domiciliul acestora, la sfarsitul perioadei de incredintare in vederea adoptiei sau, dupa caz, la implinirea termenelor prevazute pentru adoptia copilului aflat in una dintre situatiile indicate la art. 34 alin. (1) lit. c) si d).
(2) Cererea de incuviintare a adoptiei este insotita de urmatoarele acte:
a) certificatul de nastere al copilului, in copie legalizata;
b) certificatul medical privind starea de sanatate a copilului, eliberat de catre unitati publice nominalizate de catre directia de sanatate publica;
c) atestatul valabil al adoptatorului sau familiei adoptatoare;
d) hotararea judecatoreasca irevocabila de incredintare in vederea adoptiei;
e) certificatele de nastere ale adoptatorului sau ale sotului si sotiei din familia adoptatoare, in copie legalizata;
f) certificatul de casatorie al adoptatorului sau al sotilor din familia adoptatoare, in copie legalizata;
g) cazierul judiciar al adoptatorului sau, dupa caz, al fiecarui membru al familiei adoptatoare;
h) certificatul medical privind starea de sanatate a adoptatorului, eliberat de medicul de familie pe lista caruia este inscris;
i) hotararea judecatoreasca irevocabila de deschidere a procedurii adoptiei interne a copilului.
Exista posibilitatea infierii majorului, dar trebuie indeplinite anumite conditii (sa fi fost crescut de adoptator, sa existe martori etc.).
Eu va recomand sa va angajati un avocat specializat in adoptii.
Daca matusa dvs. n-a participat in mod direct la cresterea si educarea dvs. n-aveti sanse sa fiti adoptat chiar daca amandoi sunteti de acord.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna cristi.viziteu cristi.viziteu dorim sa infiem o fata care o intretinem de la 10 ani acum fata are 19 ani unde putem sa ne adresam pt infiere [/quot] (vezi toată discuția)
Incredintare, adoptie basu basu Buna ziua, Sunt tatal unui copil rezultat dintr-o relatie extraconjugala. De acord cu mama copilul acesta locuieste cu mine fiind in grija mea . In urma ... (vezi toată discuția)
Adoptie BUSUIOCILUS BUSUIOCILUS vreau sa stiu daca o pot infia pe nepoata mea de la fata care sta la mine de cand s-a nascut, in certificat la tata e linie,fiica mea este casatorita si are cu ... (vezi toată discuția)