avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 980 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Contul 709
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Contul 709

Buna ziua,

am si eu o intrebare legata de contul 709 si anume, am un contract de service ( nu implica contract scris de discount) in care vreau sa dau bonus anumitor clienti diverse opertiuni (piese si/sau manopera). Acest tip de contract il folosesc in conditiile in care clientul a achizitionat de la mine o masina noua, iar acest tip de cheltuiala il suporta departamenul auto. As vrea sa stiu daca in contabilitate acest bonus/discount pe care il acord eu clientior il inregistrez pe contul 709 sau pe vechiul cont 667?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: popa sorin , utilizator 14:38, 4 Octombrie 2010
@Magda Staicu

Inteleg, ce vreti sa ziceti, dar trebuie sa va ganditi ca 411 poate sa se si crediteze, dar intradevar abia dupa ce incepe a functiona prin debitare.
Contul 709 functioneaza in relatia cu 411 doar, prin contarea: 709=411, tocmai pt a evidentia ca reducerile comerciale ii diminueaza per total veniturile, dar in acelasi timp ca sa fim linistiti, se poate folosi relatia 411=709 in rosu, iar atunci nu se denatureaza inchiderea prin 121.
Probabil, legiuitorul a avut o scapare si nu a avut in vedere sa specifice si la inchiderea conturilor de clasa 7 prin 121, cum functioneaza contul 709, care va avea sold debitor, in varainta de inregistrare propusa de legiuitor...dar putem face analogia cu o stornare de venit care are 2 modalitati de inregistrare 707=411 in negru, dex. sau 411=707 in rosu...
E ciudat intradevar pt. ca cei care aliniaza legislatia contabila la reglementarile europene conforme cu standadardele, nu preaiau tot, doar bucati...si uneori se ajunge la situatii interesante...:)

Andreea Voicila
Eu as alege solutia 411 = 709 in rosu, chiar daca rulajul e negativ; astfel se inchide prin 121 ca orice cont de venit.
Sarind peste exotismul ideii de cont de venituri debitor, sa nu uitam un aspect :
in momentul acordarii unei reduceri (dupa facturare si DUPA INCASAREA facturii)
noi - cei care am vandut si facturat - ii datoram clientului nostru o suma de bani echivalentul reducerii. Clientul devine creditor :
709 = 462

Aici am evidentiat contul corect. In Ordinul 3055 probabil ca s-a strecurat vreo greseala de tipar, sau de gandire.
@Andreeavoicila a scris :
"E ciudat intradevar pt. ca cei care aliniaza legislatia contabila la reglementarile europene conforme cu standadardele, nu preaiau tot, doar bucati...si uneori se ajunge la situatii interesante..."

@Florinsavu a scris :
"Aici am evidentiat contul corect. In Ordinul 3055 probabil ca s-a strecurat vreo greseala de tipar, sau de gandire. "

Aici am vrut sa ajung : personal, pina la formularele semestriale de raportare financiara , n-as folosi acest cont
Sa vedem acolo cum il vor prelua .
As lucra cu 767 si daca va fi nevoie pentru formular , as storna la iunie din 767 in 709.
Pina una -alta - e neclar
Multumesc tuturor !
:)
Clar este. Nu exista insa acele corelatii logice care sa ne faca sa acceptam cu seninatate.
Pentru mine nu mai este o noutate faptul ca metodologii finantelor (caci de ei este vorba - desi eram tentat sa zic "ai contabilitatii") sunt din ce in ce mai "ruginiti".
Acum - sa nu scapam din vedere un lucru : rolul primordial in redactarea inregistrarilor contabile il avem noi - contabilii practicieni , nu cei care se ocupa de redactarea actelor normative.
Prin urmare - eu invit la incalcarea deliberata a indicatiilor de folosinta a conturilor.
Daca functiunea contului trebuie respectata, nu este nevoie sa mi se spuna insa cu ce conturi vine in corelatie. Nici indicatiile din "cartea verde" nu le-am respectat intrutotul. Cu atat mai putin o voi face acum , cand si convingerile personale ma indeamna sa nu iau in considerare "profesionalismul" celor ce ne forteaza la inregistrari standardizate.

Legat de functiunea contului 709 : o consider corecta. Eu nu as folosi contul 767, care este un cont de venituri financiare. Nu pot sa am venituri daca datorez bani.

Alte discuții în legătură

Noile conturi 609 si 709? Annamaria Bajko Annamaria Bajko Buna seara! Am o intrebare in legatura cu conturile 609 si 709.Aceste conturi functioneaza invers fata de 667 si 767???Pana acuma sconturile acordate am ... (vezi toată discuția)
Rabat acordat la vanzare imobilizari simi_hci simi_hci Ma intereseaza daca se poate acorda rabat la vanzarea unei cladiri apartinand unei persoane juridice,la fel ca si in cazul marfurilor. (vezi toată discuția)
Inregistrare discount teo.madalina teo.madalina Cum inregistrez discountul acordat de furnizori în Baza facturii ? (pe factura apare cu semnul minus , discount ) (vezi toată discuția)