Buna ziua,
tatal copilului meu este cetatean camerunez dar locuieste de 15 ani in Elvetia (geneva). anul acesta am facut la notariat actele de recunoastere a paternitatii copilului nostru (3 ani) nascut in romania si urmeaza sa le depun la primaria orasului in care s-a nascut - evidenta populatiei, pt schimbarea certificatului de nastere al copilului in care sa figureze si numele tatalui.
Pasul urmator pe care dorim sa-l facem este schimbarea numelui de familie (acum este trecut pe numele meu de familie dar vrem sa-l trecem pe numele tatalui. Stiu ca acest lucru se poate face printr-o hotarare judecatoreasca, ceea ce inseamna ca va trebui sa deschidem un proces. Insa as vrea stiu daca prezenta tatalui este necesara in acest proces de schimbare a numelui... nu este suficient faptul ca este reprezentant de un avocat? este foarte greu sa se deplaseze pana in romania, in inima transilvaniei pt acest lucru. urmeaza sa contactam si un avocat dar pana atunci am vrea sa stim orientativ cam ce avem de facut.
In afara de aceasta problema mai am 2 intrebari:
1. in calitate de cetatean strain, dpa recunoasterea copilului el poate obtine anumite facilitati pentru intrarea in tara? de exemplu, pt ca nu este cetatean european si romania nu este in spatiul shengen chiar daca are permis de sejur si lucreaza in geneva de multi ani, el nu poate sta pe teritoriul romaniei mai mult de 5 zile. mai bine spus, poate sta mai mult de 5 zile doar daca plateste pentru fiecare zi in plus cate 100 de euro. Aceste rstricti nu pot fi inlaturate pentru a i se facilita dreptul de a-si vedea copilul si a petrece mai mul timp cu el?
2. banuiesc ca din momentul recunoasterii, orice hotarare "oficiala" cu privire la copil trebuie facuta cu acordul legal al celuilalt parinte (inscrierea la gradinita, iesirea din tara etc). Ne gandeam ca el sa imi faca o procura la notariat prin care ma lasa pe mine sa decid si in numele lui... este valabil acest lucru?
3. care sunt drepturile si obligatiile lui din momentul recunoasterii, avand in vedere ca baietelul nostru se afla in ingrijirea mea.
4. si ultima intrebare... doar pentru a-mi da seama cat de precauta trebuie sa fiu: care sunt sansele ca - pe viitor, in urma unei decizii judecatoresti copilul sa treaca in custodia lui, avand in vedere faptul ca in primii 3 ani de viata el nici macar nu a venit sa il vada, a fost o perioada de 1 an in care nu m-a sustinut sub nici o forma in cresterea copilului si nici macar nu a intrebat de el. Eu am renuntat la tot ce aveam, inclusiv familie, cariera, facultate pt a-i da nastere si a-l creste. Si sunt de acord si ma bucur enorm ca ei doi se cunosc si tin unul la celalalt dar nu as vrea sa ma trezesc fara copilul meu in care am investit tot ce aveam... nu este corect.
Intentionam ca pe viitor sa ne casatorim... dar - cunoscandu-l - pana in viitor pot interveni multe si vreau sa stiu la ce sa ma astept.
daca mai am intrebari am sa mai revin. va multumesc :)
Cel mai recent răspuns:
gabriella07 , utilizator
21:58, 15 Martie 2010