avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1245 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... recunoasterea paternitatii - procedura, drepturi, ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

recunoasterea paternitatii - procedura, drepturi, obligatii... riscuri

Buna ziua,

tatal copilului meu este cetatean camerunez dar locuieste de 15 ani in Elvetia (geneva). anul acesta am facut la notariat actele de recunoastere a paternitatii copilului nostru (3 ani) nascut in romania si urmeaza sa le depun la primaria orasului in care s-a nascut - evidenta populatiei, pt schimbarea certificatului de nastere al copilului in care sa figureze si numele tatalui.
Pasul urmator pe care dorim sa-l facem este schimbarea numelui de familie (acum este trecut pe numele meu de familie dar vrem sa-l trecem pe numele tatalui. Stiu ca acest lucru se poate face printr-o hotarare judecatoreasca, ceea ce inseamna ca va trebui sa deschidem un proces. Insa as vrea stiu daca prezenta tatalui este necesara in acest proces de schimbare a numelui... nu este suficient faptul ca este reprezentant de un avocat? este foarte greu sa se deplaseze pana in romania, in inima transilvaniei pt acest lucru. urmeaza sa contactam si un avocat dar pana atunci am vrea sa stim orientativ cam ce avem de facut.

In afara de aceasta problema mai am 2 intrebari:
1. in calitate de cetatean strain, dpa recunoasterea copilului el poate obtine anumite facilitati pentru intrarea in tara? de exemplu, pt ca nu este cetatean european si romania nu este in spatiul shengen chiar daca are permis de sejur si lucreaza in geneva de multi ani, el nu poate sta pe teritoriul romaniei mai mult de 5 zile. mai bine spus, poate sta mai mult de 5 zile doar daca plateste pentru fiecare zi in plus cate 100 de euro. Aceste rstricti nu pot fi inlaturate pentru a i se facilita dreptul de a-si vedea copilul si a petrece mai mul timp cu el?

2. banuiesc ca din momentul recunoasterii, orice hotarare "oficiala" cu privire la copil trebuie facuta cu acordul legal al celuilalt parinte (inscrierea la gradinita, iesirea din tara etc). Ne gandeam ca el sa imi faca o procura la notariat prin care ma lasa pe mine sa decid si in numele lui... este valabil acest lucru?

3. care sunt drepturile si obligatiile lui din momentul recunoasterii, avand in vedere ca baietelul nostru se afla in ingrijirea mea.

4. si ultima intrebare... doar pentru a-mi da seama cat de precauta trebuie sa fiu: care sunt sansele ca - pe viitor, in urma unei decizii judecatoresti copilul sa treaca in custodia lui, avand in vedere faptul ca in primii 3 ani de viata el nici macar nu a venit sa il vada, a fost o perioada de 1 an in care nu m-a sustinut sub nici o forma in cresterea copilului si nici macar nu a intrebat de el. Eu am renuntat la tot ce aveam, inclusiv familie, cariera, facultate pt a-i da nastere si a-l creste. Si sunt de acord si ma bucur enorm ca ei doi se cunosc si tin unul la celalalt dar nu as vrea sa ma trezesc fara copilul meu in care am investit tot ce aveam... nu este corect.

Intentionam ca pe viitor sa ne casatorim... dar - cunoscandu-l - pana in viitor pot interveni multe si vreau sa stiu la ce sa ma astept.

daca mai am intrebari am sa mai revin. va multumesc :)
Ultima modificare: Miercuri, 17 Martie 2010
gabriella07, utilizator
filiatia fata de tata se stabileste pe doua cai :
1. prin recunoastere voluntara a tatalui ;
2. prin hotarare judecatoreasca .
din cele mentionate de dvs. recunoasterea paternitatii s-a realizat voluntar , astfel incat nu mai este necesar sa investiti instanta de judecata in acest sens .
doar daca doriti sa solicitati incredintarea minorului spre crestere si educare, in acest caz, va trebui sa depuneti cerere in sensul dorit , la judecatorie .
iar daca minorul vi se va incredinta dvs., nu veti mai avea nevoie de acordul tatalui sau , pt. a iesi din tara cu minorul de exemplu .
da, il recunoaste voluntar si vrea sa-l ia si pe numele lui, insa ii va fi foarte greu sa vina la procesul pt schimbarea numelui. De la primarie ni s-a spus ca pt a trece copilul pe numele de familie al tatalui (cu acordul acestuia) este nevoie de o hotarare judecatoreasca.

Nu, eu nu vreau sa incredintez copilul lui, sub nici o forma, pt ca nu mi se pare corect fata de mine... eu m-am chinuit singura sa cresc pana acum, am renuntat la tot si nu as vrea sa ma trezesc fara el. El mi-a spus ca niciodata nu va incerca sa mi-l ia si ca - mai mult - spera ca vom ne vom casatori... dar pt ca timp de 3 ani a disparut din viata noastra pur si simplu, eu nu mai am incredere in ceea ce spune elel. Nu pot.
In acelasi timp nu vreau sa-i refuz nici lui si nici copilului bucuria de a se cunoaste si de a fi alaturi unul de celalalt... nu mi se pare corect in primul rand fata de copilul meu sa-i refuz acest drept. Sper doar ca faptul ca am acceptat sa-l recunoasca sa nu imi aduca probleme pe viitor. DE ACEEA AS VREA SA STIU CE SANSA AR AVEA EL SA MI-L IA, avand in vedere ca a revenit in viata noastra abia dupa 3 ani.

Si - pt ca deocamdata comunicam f bine, ne intelegem f bine si deciziile le luam f bine impreuna nu as vrea sa ajungem in instanta pt ceva ce putem face de comun acord. el este de acord sa imi faca o procura pt ca sa iau singura deciziile cu privire la copil, dar AS VREA SA STIU DACA DPDV LEGAL ACEST LUCRU ESTE VALABIL.

Va multumesc mult pt raspunsul dvoastra... as vrea sa stiu mai mult. unde m-as putea documenta. Am sa caut si un avocat, probabil in luna mai, dupa ce am noul certificat de nastere al copilului si cand vine si el in tara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Copilul meu cdd cdd am un copil de 4 ani cu fosta prietena pe care nu l am recunoscut la nastere. Am locuit impreuna timp de 4 ani ca si o familie. Specific faptul ca singurul ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere, sunt obligata sa trec numele tatalui in locul liniutei? eri_ka11 eri_ka11 Va rog din suflet sa ma ajutati cu un raspuns. Am un copil de 6 ani care nu a fost recunoscut de tata la nastere si in locul tatalui are o liniuta. Ulterior, ... (vezi toată discuția)
Stabilirea paternitatii amoria amoria As dori sa aflu daca tatal copilului poate obliga mama , in instanta, sa treaca copilul pe numele lui. Mai pe larg, situatia este urmatoarea: in urma unei ... (vezi toată discuția)