avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj apartament dupa ani de zile
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj apartament dupa ani de zile

In timpul casatoriei fostului sot i s-a repartizat de la fabrica unde lucra in 1989 un apartament cu 2 camere . Din 1988 noi 2 am venit in Vaslui ca ingineri , eu cu repartitie .
Pana s-a terminat de construit blocul am locuit la camin. In 1991 s-a facut un act de vanzare cumparare intre fostul sot si fabrica la pretul de 600mii lei. Eu am fost garant . Am platit ratele care in timp erau foarte mici ca valoare . In 1996 cand am divortat mai trebuiau de achitat 380 mii lei. Atunci apartamentul era pe piata la 140milioane. El dupa divort a achitat suma de 380mii lei dupa care a facut recurs la divort .
El acuma dupa 14 ani in care am locuit eu si copiii in apartament il vrea tot sa i se atribuie numai lui tot. pt urmatoarele motive: ca l-a achitat (si are anexata chitanta cu 380mii lei) si mai spune ca ratele le-a platit numai el pt ca i se opreau pe statul de plata . Oricum lucram si eu si imparteam banii in familie.
NU conteaza deloc ca l-a achitat dupa divort? fara sa se faca partaj? si la un pret care era nesemnificativ , atunci eu aveam 1 milion salar sau ca facuse recurs si s-ar putea interpreta in timpul divortului? La recurs s-a prezentat si l-a retras. ramanand valabila sentinta dinainte.
A doua dovada pe care o prezinta este ca a facut rost de la fabrica in 1996 probabil pt divort de o adeverinta semnata de directori prin care se arata ca apartamentul i s-a dat lui pt merite profesionale. In 1988 era comunismul inca si era si el pe o lista pt casa la fabrica. Asa eram si eu la fabrica unde lucram eu. Era un punctaj:
functia inginer
numar copii
vechime in munca
merite profesionale unde probabil el avea un punctaj maxim si apartamentul se dadea familiei. De vreo 7 ani fabrica unde lucra construia apartamente . Atunci sute de familii s-au mutat in bloc.Oameni care erau pe liste de asteptare. Este posibil ca el sa fi obtinut o prioritate la repartitie pe baza punctajului mai mare de la merite. Dar oricum s-a dat familiei.

Si ultima intrebare: Cat de mult conteaza ca eu am platit impozitul si intretinerea 14 ani?
Nu am putut sa fac nici o imbunatatire pt ca nu am avut bani , am crescut singura 2 copii baiatul a terminat facultatea si fata este studenta in anul 1.
Am instalat in apartament 2 apometre am instalat gaz telefon si internet . Cand a plecat el (fiind evacuat )apartamentul era jalnic cu toata instalatia de apa stricata . El in timpul divortului se razbuna pe noi si strica tot intentionat de exemplu scotea rozetele de la robinet , a scurtat usile cu ferastraul ca sa nu se agate de covor etc.
Cel mai recent răspuns: m_ella2005 , utilizator 13:57, 17 Martie 2010
Nu ati specificat ce anume solicita fostul sot in actiunea de partaj: doreste atribuirea locuintei, plata unei sulte sau solicita instantei sa hotarasca?
Din datele prezentate, apartamentul este bun comun fiind achizitionat in timpul casatoriei. Faptul ca acest apartament a fost cumparat cu plata in rate, ca pe perioada casatoriei ati platit impreuna aproximativ jumatate din valoarea lui, iar fostul sot a achitat cealalta jumatate si are si chitanta in acest sens este in detrimentul dumneavoastra. Practic asta dovedeste contributia lui majoritara la dobandirea bunului, cu sanse reale de atribuire, dumneavoastra avand dreptul doar la jumatate din contravaloarea ratelor pe care le-ati achitat impreuna.

Daca doriti sa ramaneti in apartament, indicat ar fi sa purtati o discutie cu fostul sot sa il convingeti sa renunte la partea lui in schimbul unei sulte si sa incheiati o tranzactie pe care sa o prezentati instantei.
In caz contrar, procestul de partaj va fi lung si anevoios, aveti sanse sa pierdeti apartamentul, va trebui sa platiti expertize, taxe, onorarii....
In actiunea de partaj scrie: " sa mi se atribuie mie acest apartament' adica il vrea tot el. Mie nu mi se pare corect ca dupa divort sa-l achite la intelegere cu cei de la fabrica la un pret de nimic (380mii lei)cand apartamentul valora 160milioane. Daca faceam rapid partajul atunci probabil ca obtineam jumatate.
Eu am fost la el la fabrica atunci si le-am explicat ca va fi un partaj si trebuie evaluat tot, asa si eu puteam plati 380mii lei si aveam o chitanta pe numele meu. Sau puteam sa vand lucruri din casa si sa nu-i dau nici un bun. Dar i-am dat exact jumatate in mod corect.
Ma mai bazez pe faptul ca am platit intretinerea si impozitul 14 ani .
Imi pare rau ca in 14 ani l-am dat doar de 2 ori in judecata pt marire de pensie la copii , adica a dat foarte putini bani si numai din cand in cand.
De intelegere nici nu poate fi vorba , l-am sunat si l-am rugat sa-l impartim noi in mod egal si nu a vrut. Vrea tot.
Deocamdata abia am primit citatia.
Una este ce cere, alta este ce i se va da! In mod corect, apartamentul este bun comun fiind semnat actul de vanzare cumparare ( in rate ) in timpul casatoriei.
Faptul ca el a achitat o parte din apartament dupa divort: acest lucru nu il puteti schimba, in cazul in care vi se va atribui apartamentul dumneavoastra ve-ti plati sulta fostului sot pentru aceste rate actualizate si ponderea care o va stabili instanta din banii platiti in timpul casatoriei pentru cumpararea apartamentului de catre "sot".
Este importanta orice chitanta, orice factura, orice martor propus, cu riscul de a ma repeta aveti nevoie de avocat!.
Succes!!!
Daca s-ar calcula asa cum spuneti procentual ,fara sa se tina cont de ce preturi erau atunci la apartamente si s-ar mai imparti si ce am platit impreuna eu as ramane cu aproape nimic . Mie mi se pare ca ceea ce a facut el este ceva asemanator cu cum as fi vandut eu bunuri din casa si lui sa nu-i dau decat ceva in bataie de joc. Eu i-am dat poate chiar mai mult de jumatate. Am un act in care a semnat de primire. Sa zicem ca am chitante cu ce-am platit eu in 14 ani. Eu nu stiu daca ar conta si contributia fiecaruia la intretinerea copiilor in cei 14 ani. De exemplu numai eu le-am cumparat tot ce le-a trebuit pentru scoala : calculator , carti imbracaminte etc .
Si nu mai spun ca amandoi poarta ochelari si trebuia sa fac sacrificii ca sa-i cumpar. Timp in care el dadea o pensie foarte mica si foarte rar. Se poate demonstra ce salar avea si ce pensie platea. Deci , nu conteaza deloc contributia cu copiii? Asta in ideea sa mai raman si eu cu ceva .
salmirox a scris:

In actiunea de partaj scrie: " sa mi se atribuie mie acest apartament' adica il vrea tot el. Mie nu mi se pare corect ca dupa divort sa-l achite la intelegere cu cei de la fabrica la un pret de nimic (380mii lei)cand apartamentul valora 160milioane. Daca faceam rapid partajul atunci probabil ca obtineam jumatate.
Eu am fost la el la fabrica atunci si le-am explicat ca va fi un partaj si trebuie evaluat tot, asa si eu puteam plati 380mii lei si aveam o chitanta pe numele meu. Ma mai bazez pe faptul ca am platit intretinerea si impozitul 14 ani .


1. Faptul este consumat; ati fi putut plati, dar nu ati facut-o, fostul sot v-a luat-o inainte.
Apartamentul a fost achitat la pretul trecut in contractul de vanzare - cumparare. Nu are nici o relevanta valoarea la care se vindeau apartamentele in anul divortului din moment ce contractul de vanzare -cumparare a fost incheiat cu mult timp inainte, iar in contract a fost stipulat un pret convenit de catre parti precum si modalitatea de plata.
Daca ati fi facut partajul inainte ca el sa fi platit diferenta ati fi putut solicita atribuirea apartamentului, continuarea platii ratelor de catre dv. si achitarea unei sulte catre fostul sot (echivalentul contributiei sale la plata ratelor pana in acel moment).

2. Faptul ca ati platit intretinerea si impozitul in cei 14 ani nu reprezinta un avantaj pentru dv in vederea atribuirii apartamentului. Puteti doar sa ii cereti fostului sot cota parte din impozitul platit. Intretinerea cade oricum in sarcina dv deoarece v-ati folosit de apartament in tot acest timp.
Puteti eventual sa invocati si sa demonstrati ca in cei 14 ani ati adus modificari esentiale apartamentului ceea ce a dus la sporirea valorii acestuia. In aceasta situatie ati putea solicita o cota mai mare din apartament.
3. La partajarea bunurilor comune nu conteaza contributia parintilor la cresterea si educarea copiilor. In plus acestia aveau stabilita o pensie de intretinere.Nu poate fi invocat faptul ca pensia a fost achitata sporadic deoarece dv., cunoscand locul de munca si salariul fostului sot, puteati cere instantei infiintarea popririi asupra veniturilor sale.

Alte discuții în legătură

Partaj dupa divort sictiran sictiran Divortul s-a pronuntat cu acordul partilor si incredintarea copiilor mamei. Apartamentul este bun comun cu contributia exclusiva a sotului insa, ... (vezi toată discuția)
In caz de divort elap211977 elap211977 Sunt casatorita de 3 ani si am un copil de 1 an si 7 luni.Inainte de casatorie sotul meu a cumparat un apartament in care locuim si pentru care platim si acum ... (vezi toată discuția)
Impartire bunuri comune  Loredana Puscasu Loredana Puscasu Sunt in divort si dupa ce voi termina divortul voi deschide o actiune de partaj. Am discutat cu fosta sotie si aceasta sustine ca nu o poate da nimeni afara ... (vezi toată discuția)