avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumparare imobil cu drept de uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumparare imobil cu drept de uzufruct viager

Doresc sa cumpar un imobil care are trei coproprietari si un beneficiar al unui drept de uzufruct viager (in conexiune cu doi dintre proprietari). Daca toti trei coproprietarii sunt de acord sa vanda iar beneficiarul dreptului de uzufruct este de acord sa renunte la clauza de uzufruct printr-o declaratie in fata notarului in momentul vanzarii, dreptul de uzufruct va fi radiat automat sau tot se mai transmite cumparatorului? Mentionez ca este vorba de o batrana de 93 de ani (care locuiste in alt judet cu fiica careia i-a vandut partea cu clauza de uzufruct) i-ar mostenitorii sunt copii dansei si un nepot. Alti mostenitori nu mai exista.
Cel mai recent răspuns: marius_br , utilizator 20:22, 15 Martie 2010
Vanzarea aia nu o fi fost o donatie? Sa va verifice un avocat actele, sa nu aveti apoi probleme cu mostenitorii...
Sa nu va treziti cu vreun raport de donatie, ceva... si sa va desfiintele zi actul dv. ca act subsecvent.
Depinde si daca mostenitorii sunt altii sau aceiasi cu proprietarii...
Dupa ce voi cumpara imobilul cu procedura descrisa mai sus, radierea dreptului de uzufruct este o procedura costisitoare financiar sau pur si simplu prezint actul de vanzare cumparare si o taxa modica si totul se rezolva?

D-lui Adutescu: Batrana locuieste de cativa ani impreuna cu fiica (ambele vaduve). Eu nu am vazut-o pe batrana si nici nu pot sa spun daca este in deplinatatea facultatilor mintale sau nu. Dar daca toti mostenitorii (care sunt si coproprietari) sunt de acord sa vanda iar batrana va fi in fata notarului la semnarea contractului (iar acesta poate constata daca este apta sa decida pentru ea insasi sau nu) cine ar mai putea sa atace actul de vanzare cumparare?

Eu pur si simplu vreau sa cumpar o casa la tara si am gasit aceasta situatie. In cazul in care ar exista suspiciuni de ilegalitate voi renunta.
La cate cazuri vedem in fiecare zi, cu parinti care primesc donatii de la copii, intelesi fiind sa le returneze bunul si apoi refuza etc....
Nu se stie niciodata, chiar daca acum sunt de acord, e mai bine sa fiti precaut.
Intr-adevar, e vorba doar de valablitatea renuntarii la uzufruct.
Nu exista suspiciuni cu privire la legalitate, doar am exprimat o masura de siguranta pe care o puteti lua, ramane la latitudinea dvs. daca le solicitati asta.

Radierea uzufructului nu e costisitor, se face o data cu intabularea dreptului dvs. de proprietate, si veti vedea pe incheierea de intab. ca va fi mentionata. Actele le depune notarul, cand va sosi incheierea de intab. sa verificati daca s-a radiat.
Batrana poate fi asistata de un curator numit de primaria de domiciliu. Impreuna cu acesta si cu ceilalti mostenitori puteti incheia contractul de vanzare cumparare perfect legal.
Pentru doamna avocat Avlil:

Unul dintre coproprietari, cel mai tanar, mi-a dat copii dupa toate actele pe care le au la cererea mea pentru a le studia. O sa va fac o schita a modului cum au obtinut proprietatea:

bunicul bunica
fiul fiica cu sotul
nepotul

Evolutie: - bunicii erau propprietari initiali. Bunicul moare.
- bunica (93 ani) mosteneste o parte si copii o alta parte
- bunica isi vinde partea fiicei (apox 70 ani)si sotului acesteia cu act de vanzare cumparare cu clauza de uzufruct viager
- sotul fiicei moare iar fiul acestuia (aprox 50 ani) apare ca mostenitor din partea tatalui

Fiul si fiica din descrierea de mai sus macar prin faptul ca sunt licentiati si tot imi inspira ceva incredere. Cu nepotul (cel de 50 ani) m-am intalnit si pare OK.

Din ceea ce v-am descris ce va spune flerul d-voastra? Ar trebui sa am motive de ingrijorare daca am presupune ca acele persoane sunt de buna credinta? sau nu ar trebui sa ma bazez pe buna credinta?


Pentru dna avocat Cristea:

Mi-ati scris ca 'il poate ataca doar cu privire la renuntarea la dreptul de uzufruct.
nuda proprietate nu este afectata'. Asta inseamna ca in final, in cel mai rau scenariu, as putea sa nu ma folosesc de proprietate cat timp batrana este in viata?

Va multumesc tuturor!

Alte discuții în legătură

Contract vanzare cumparare imobil clauza uzufruct Mdragomir Mdragomir Detin un imobil dobandit de la bunica mea materna prin vanzare cumparare. Exista o clauza de uzufruct, bunica avand drept de folosinta pe timpul vietii. ... (vezi toată discuția)
Contract de intretinere cu clauza de uzufruct viager adryan81bz adryan81bz parintii mei au facut cu o bunica un contract de intretinere cu clauza de uzufruct viager...in schimbul acestei transmisiuni bunica a cerut sa fie ... (vezi toată discuția)
Mostenire sau donatie? Yonela.Olt Yonela.Olt Buna ziua! As avea si eu o nelamurire: am 24 de ani si bunicii mei doresc sa-mi lase mostenire casa in care locuiesc, dar cu clauza de intretinere..si as ... (vezi toată discuția)