avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 778 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie

sporul de la grupa a II-a de munca ii da dreptul unei salariate sa iasa la pensie chiar daca nu are 55 de ani?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 14:14, 16 Martie 2010
Reducerea vârstei standard de pensionare - calculată cfm. Legii 19/2000 după data naşterii - operează în situaţia în care există periode lucrate şi certificate cu: grupa a II-a , grupa I de muncă, condiţii deosebite de muncă şi condiţii speciale de muncă.
Sporul de grupă este o altă noţiune şi are alte efecte asupra pensiei...
În orice caz, răspunsul pe care probabil îl aşteptaţi este următorul: da, dacă aţi lucrat în grupa a II-a de muncă cel puţin 6 ani, Legea 19/2000 stabileşte o reducere a vârstei standard de pensionare şi veţi putea ieşi la pensie mai repede.
Depinde de vârsta dvs la data solicitării pensiei, de anii de grupa a II-a şi de vechimea totală în muncă (trebuie să fie de cel puţin 30 de ani pentru a putea beneficia de reducerile aferente grupei !) .
În final, reducerea maximă a vârstei standard pentru femei este până la 50 de ani.
Ca sa beneficiati de o categorie de pensie trebuie sa indepliniti, cumulativ, doua conditii: sa aveti varsta standard de pensionare si sa fi realizat stagiul minim de cotizare (in cazul pensiei pentru limita de varsta) sau stagiul complet de cotizare (in cazul pensiei anticipate si a pensiei anticipate partiale).

Daca nu indepliniti una dintre cele doua conditii, nu puteti beneficia de pensie.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul pensie grupa1 cucuruzu cucuruzu Buna ziua! Am o nelamurire in legatura cu grupa 1 de munca daca ea mai este valabila. Tatal meu a primit decizie destul de ambigua de la casa de pensii in ... (vezi toată discuția)
Pensionare la limita de varsta si vechime completa doina99 doina99 Buna ziua, Daca ,conform legii19/2000 ,trebuie sa ies la pensie la data de 1 dec. 2009, si nu solicit acest lucru,angajatorul poate sa-mi desfaca CIM incepand ... (vezi toată discuția)
Cand pot sa ma pensionez anticipat. taranusicat taranusicat Sunt nascut in 05.06.1958 si am inceput sa lucrez din 01.08.1978 cu vechime neatrerupta in munca. Am lucrat in grupa I de munca 21,6 ani, si am avut in anul ... (vezi toată discuția)