octavian_70 a scris:
tatal meu este casatorit a doua oara, avand in proprietate un apartament cu doua camere(este trecut doar pe numele dansului,dar cumparat in timpul casatoriei cu actuala sotie) pe care vrea sa mi-l cedeze prin donatie.
Bunul este proprietatea sotilor.
Tatal singur nu va poate dona bunul in intregul sau pentru ca ...nu-l are pe tot. Iar donatia care are ca obiect lucrul altuia e NULA absolut.
Tatal nu va poate dona nici "partea lui" pentru bunul motiv ca, pana la un eventual partaj cu sotia, nu se stie care este aceasta parte a lui. (bunul este in devalmasie).
O donatie s-ar putea face doar de catre ambii soti, impreuna.
Si chiar daca ar scrie fratele vreo hartie... tot nu va serveste la nimic.
Pentru ca o astfel de hartie (pact asupra unei mosteniri nedeschise inca = nul absolut) nu-l va impiedica sa solicite reductiunea liberalitatii excesive, daca la vremea cu pricina (deces) se va dovedi ca acesta donatie ii incalca rezerva.
Cand actele pe care le preconizati a fi incheiate au ca obiect mai mult decat o ...ceapa degerata, e bine sa le incheiati dupa ce ati discutat cu un avocat.
Notarului putin ii pasa ca s-ar putea sa aveti dvs, probleme dupa "enshpe" ani de la data la care v-a luat banii pentru autentificarea actului cerut. Atunci o sa va trimita ... tot la avocat (dar onorariul avocatului pentru ...descurcat ce s-a incurcat n-o sa mai fie tot cat de-o consultanta prin care s-ar fi evitat incurcatura).