avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... abuz de incredere si inselatorie? am sanse de castig?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

abuz de incredere si inselatorie? am sanse de castig?

Buna seara.
Sunt nou pe acest forum iar aceasta este prima problema pe care o voi expune. Multumesc anticipat pentru orice raspuns.
In urma cu 2 saptamani am gasit pe forumurile auto o persoana care aduce jante de aliaj si anvelope stare f buna. Din cate citisem pe forum lumea il recomanda ca fiind f serios. Drept urmare:
- l-am contactat pt 4 jante si 4 anvelope
- am dat avans 400RON

M-a tot amanat, a promis ca aduce, a spus ca a adus, ca s-a stricat masina la deva etc, ca in final, cu 2 zile in urma, sa imi spuna ca le-a pus la curierat rapid.
NICI in ziua de azi nu le-am primit.

OBIECTIVE
- daca se incadreaza la dosar penal..... acesta ar fi principalul obiectiv
- daca am sanse sa imi recuperez dauna
- de asemenea daca pot recupera plata procesului
- daune in bani

Tin sa precizez ca prncipalul obiectiv este sa il aduc in fata justitiei si sa fie pedepsit, secundar fiind folose materiale etc.
Multumesc
In general, in Romania, oamenii din domeniul juridic nu stiu cum sa dovedeasca acel ,,dincolo de orice dubiu" dar nici ca ii pasa cuiva.
Si asa totul este drept...:)
In alte sisteme de drept, ceea ce este drept la noi, este nedrept la ei, dar cui ii pasa...

avocat Claudiu Lascoschi
legally a scris:

Daca nu primiti produsele pentru care ati platit , depuneti plangere pentru inselaciune, conform art. 215 Cod penal, si va constituiti parte civila in vederea recuperarii pagubei. Prezentati si dovezile inselaciunii la care ati fost supus.

am fost la politie si mi-au explicat foarte clar ca plangerea mea va ajunge mai departe, insa 99,99% nu se incadreaza la inselaciune deoarece eu nu pot dovedi ca nu are acele bunuri pe care urma sa le primesc, se va incadra la art.10 lit b si anume fapta nu reprezinta fapta penala si ca singura mea sansa este pe cale civila.
cu tot respectul, pentru dumneavoastra cat si pentru ceilalti membrii ai forumului care va sustin punctul de vedere, va rog sa argumentati punctul dumneavoastra de vedere.
Va multumesc.
cosminamihaela a scris:

dupa parerea mea,fapta intruneste elementele constitutive ale infractiunii de inselaciune in conventii-art.215 al.(3) CP,fiind vorba de un contract de vanzare cumparare.v-a indus in eroare,ati incheiat contractul,scopul exista si mai mult a fost si atins(a obtinut un folos material in dauna dvs),deci este pasibil de inchisoare 6 luni-12 ani,daca nu reusiti sa dovediti incadrarea la forma agravata din al.(2)-mai exact ca a folosit calitati mincinoase,sau alte mijloace frauduloase,caz in care pedeapsa este mai mare.daca nu a intervenit prescriptia raspunderii penale(nu ati mentionat cat timp a trecut de atunci),depuneti plangere,va constituiti parte civila si cam asta e,in mare.mult succes!

am rugamintea de a argumenta daca se poate si aveti timp afirmatiile de mai sus
Art.10 lit b c.pr.pen:

"fapta nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni"

O astfel de afirmatie facuta de un politist inainte de a intreprinde ceva ,mi se pare prematura,lipsita de profesionalism,dar mai ales, nesustinuta de probe,pentru ca nu s-a facut niciun demers judiciar pentru a se ajunge la o astfel de concluzie.
Eu cred,ca politistul ca de obicei,in ultimii ani,incearca sa scape cat mai repede de o lucrare.
Neinvestigandu-se nimic,nu se poate sti daca daca cel reclamat este la prima fapta sau a mai procedat in mod asemanator si cu alte persoane.
26mad a scris:

M-a tot amanat, a promis ca aduce, a spus ca a adus, ca s-a stricat masina la deva etc, ca in final, cu 2 zile in urma, sa imi spuna ca le-a pus la curierat rapid.
NICI in ziua de azi nu le-am primit.

Multumesc

Mie , chiar din cuprinsul acestor afirmatii imi este clar ca ati fost supus unei inselaciuni. Daca puteti dovedi spusele cocontractantului dvs. , cum ca vi le-a pus la curierat rapid, cand de fapt nu a trimis nimic, omul poate fi tras la raspundere.
Casi alti colegi, consider ca fapta constituie inselaciune , bazandu-ma pe afirmatiile mincinoase ale sale ,prin care v-a indus in eroare si v-a determinat sa efectuati o plata in avans , fara a isi indeplini obligatia asumata .Cert, daca ati fi cunoscut reaua intentie a sa , nu ati fi inteprins nimic de natura sa va prejudicieze.

Alte discuții în legătură

In plangere impotriva p.v. de contraventie se poate cere restituirea amenzii platite ? Pilu Pilu Buna seara. Ma simt putin ridicol cu intrebarea pe care o voi adresa-o, dar simt totusi ca voi gasi intelegere. Vreau sa fac o plangere impotriva unui ... (vezi toată discuția)
Contestare pvcc rovinieta danutzzul danutzzul Buna ziua, Problema mea este putin mai atipica fata de cele prezentate pana acum de alti utilizatori ai acestui forum. Am primit pana acum 3 PVCC emise de ... (vezi toată discuția)
Inselaciune schimb obiecte george_cretulescu george_cretulescu Buna ziua. In urma cu 5 zile am convenit cu o persoana sa face schimb prin curier. Eu am trimis un [editat] telefon origina, ... (vezi toată discuția)