avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Diferenta dintre "a munci" si "a presta servicii"
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Diferenta dintre "a munci" si "a presta servicii"

Buna seara.
Recent, am avut o "disputa" judecatoreasca, in care, atat avocatul cat si judecatoarea, mi-au afirmat faptul ca "a munci" si "a presta servicii" sunt doua lucruri identice fara nici o deosebire.
Intrebarea este, care este diferenta intre "a munci" cu un contract de munca, si "a presta servicii" in baza unui contract de prestari servicii.

Multumesc.O seara faina
Cel mai recent răspuns: mw.didi , utilizator 19:25, 23 Martie 2010
asa zic ei... si cum au argumentat afirmatiile? avocatul munceste pe citi bani vrea el prestind servicii, consilierul juridic face si el ceva... avind contract de munca ... pe citi bani ii da angajatorul... e o diferenta, nu! O SEARA FAINA, TUTUROR!
A munci cu contract de munca presupune un angajator si un angajat, plata contributiilor la stat, vechime in munca, stagiu de cotizare, protectie sociala etc.
Prestarea de servicii nu presupune nimic din cele de mai sus.
Diferenta o constituie ca ,CIM este raport juridic sub incidenta Codului Muncii,pe cand prestarea de servicii ,sunt raporturi sub incidenta Codului civil
-contractul de munca presupune o munca permanenta
-ctr. de prestari presupune o munca sezoniera,temporara(a nu se confunda cu ctr. inv. de munca pe termen limitat)
Diferente sunt atat de multe incat e greu sa le cuprindem pe toate:

1. natura juridica - cum s-a spus, contractul de munca are un regim juridic, contractul de antrepriza (ca asta e prestarea de servicii) are cu totul alta, iar acest lucru are multiple consecinte in ce priveste incheierea contractului (la CIM exista obligatia de informare a angajatorului, obligatia analizelor medicale, etc), executarea contractului (de ex la CIM nu e admisibila clauza penala) si chiar incetarea contractului (termene de preaviz, situatii de incetare, etc);

2. partile - persoana care presteaza munca este un individ, pe cand persoana care presteaza servicii este un comerciant sau un liber profesionist;

3. obiectul contractului - prestarea muncii este caracterizata de subordonarea angajatului, pe cand la antrepriza partile sunt pe pozitii egale;

Cu siguranta mai sunt si altele. Nu stiu in ce context s-a sustinut afirmatia din primul mesaj sau daca acesta era sensul dat de autor, dar in principiu ea nu este corecta.

Alte discuții în legătură

Conventii civile de prestari servicii clientul clientul Buna ziua. am o nelamurire legata de cumularea CIM cu incheierea unei conventii de prestari servicii pentru activitate de consiliere juridica. Concret, ce ... (vezi toată discuția)
Contract prestari servicii sau de colaborare? Noricica Noricica O scoala are un proiect cu fonduri nerambursabile pentru formare educationala. Se face angajare pentru acest proiect printr-un ong care are acest departament. ... (vezi toată discuția)
Contract prestari servicii ! rzvlaw rzvlaw Buna ziua, imi puteti spune va rog frumos: 1. Ce presupune la ora actuala un contract de prestari servicii si ce obligatii impune ? 2. Sub ... (vezi toată discuția)