Am lucrat 23 de ani la un SA ca filatoare. Intre timp SA-ul s-a transformat in srl, si-a redus personalul la 4 angajati si si-a schimbat obiectul de activitate. Luand contact cu firma pentru eliberarea unei adeverinte de vechime in munca si recalculare a sporurilor de toxicitate si de noapte, am avut surpriza sa mi se solicite cate o taxa pentru fiecare operatiune/adeverinta in parte... in total 300 RON. E legal, ca societatile sa solicite bani pentru eliberarea acestor adeverinte angajatii restructurati? Cum pot ocoli taxa impusa de catre noii proprietari ai societatii?
Conform art.34 alin5 C.mun., la solicitarea salariatului angajatorul este obligat să elibereze un document care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, vechimea în muncă, în meserie şi în specialitate.
Deşi art. 34 alin. (5) se referă textual la "solicitarea salariatului" trebuie să admitem, raţional, că obligaţia angajatorului de a elibera un document atestând activitatea desfăşurată de salariat, nu poate fi conditionata de plata unei taxe.