avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 922 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie copil

Am nascut in 2008 octombrie si cand am nascut eram studenta in anul II. Am vrut sa bag dosarul pentru indemnizatie si mi s-a spus ca nu am dreptul pentru ca trebuia sa fiu in ultimul an de facultate.In acelasi timp eram angajata (deci cotizam la stat), dar cand am nascut nu aveam decat 10 luni vechime asa ca nici de aici nu aveam dreptul la indemnizatie, deci nu am putut sa fac nici un dosar. In iulie 2009 am intrat in somaj, apoi in noiembrie am facut dosarul pentru indemnizatie afland de pe avocat.net ca am dreptul la indemnizatie. Nu mi s-a aprobat imediat pentru ca mi-au cerut tot felul de acte, de adeverinte si lucruri de felul acesta. Intre timp am continuat sa primesc somaj. Abia in martie 2010 mi s-a aprobat indemnizatia urmand sa primesc indemnizatie din 15iunie 2009. Am dus adevarinta la fortele de munca precum ca mi s-a aprobat urmand ca banii care i-am primit sa-i restitui. Problema este ca figurez conform datelor si cu indemnizatie si cu somaj pe o luna fapt care a produs o anumita neintelegere in care am intrat intr-un fel fara sa vreau pentru ca nu stiam de cand avea sa mi se aprobe indemnizatia. Intrebarile sunt:
1.De ce nu am primit indemnizatie incepand cu 8 octombrie 2008, data nasterii fetitei (avand in vedere ca legea a fost data in 2005)?
2. Mai am dreptul la somaj? In ce conditii?
3. Faptul ca cele doua au coincis pe o luna ma afecteaza in vreun fel?
Multumim anticipat!
Cel mai recent răspuns: Petre Denisa , utilizator 15:53, 24 Martie 2010
1. Indemnizatia pentru CCC pana la 2 ani se acorda incepand cu data depunerii dosarului.
2. Aveti dreptul la indemnizatie de somaj de cate ori indepliniti conditiile legale sa va inceteze contractul individual de munca din motive care nu tin de salariat si sa aveti lucrate 12 luni in ultimele 24 de luni.
3. Daca erati in somaj cand ati intrat in CCC pana la 2 ani, trebuia sa faceti cerere catre AJOFM pentru suspendarea indemnizatiei de somaj. Acesta se relua, de unde a ramas, dupa expirarea CCC. Nu puteti primi, in acelasi timp, si indemnizatie de somaj si indemnizatie de CCC. Daca s-au suprapus, trebuie sa restituiti indemnizatia de somaj.
Va rog, sa-mi raspundeti mai clar la toate cele trei intrebari, conform si datelor expuse. Va multumesc.:O
1. La prima intrebare sa va raspunda cei care nu v-au aprobat indemnizatia. Cand au refuzat trebuia sa justifice cu baza legala (un motiv vi l-am dat eu in raspunsul meu anterior).
2. Aveti dreptul la indemnizatie de somaj de cate ori indepliniti conditiile legale. (v.Legea 76/2002).
3. Va afecteaza numai ca trebuie sa restituiti indemnizatia de somaj pe o luna.
4. Ganditi-va ca raspunsurile noastre depind si de claritatea expunerii problemei dvs. si a intrebarilor puse

Ultima modificare: Duminică, 21 Martie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
*De ce nu am primit indemnizatie incepand cu 8 octombrie 2008, data nasterii fetitei (avand in vedere ca legea a fost data in 2005)?*

Drepturile prevazute de OUG nr.148/2005, reprezentând indemnizatie si stimulent, se cuvin si se platesc dupa cum urmeaza:
a)începând cu ziua urmatoare celei în care înceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa în termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
b)începând cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa în termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;
...
d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situatii, inclusiv pentru cazul în care cererea a fost depusa peste termenele prevazute la lit. a), b) si c).
Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatia pentru crestere copil Sofia955 Sofia955 Buna ziua am si eu o nelamurire in legatura cu indemnizatia pentru crestere copil. In momentul cand am nascut eram in somaj domnul de la Ajofm mi.a spus ca nu ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere a copilului pentru tata alinu29 alinu29 Va rog sa-mi spuneti de cand incepe concediul de crestere a copilului pana la varsta de 2 ani pentru tata, (mama a fost in somaj 6 luni in ultimele 12 luni) (vezi toată discuția)
Ccc doar 1 an si 10 luni,de ce? Corina271 Corina271 Buna seara! Sotul meu a intrat in Ccc in anul 2013 pentru primul copil. A primit indemnizatie doar 1 an si 10 luni,de ce? Iar acum tot el a intrat in Ccc ... (vezi toată discuția)