avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1071 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... abuz in serviciu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

abuz in serviciu

Buna ziua. va rog frumos sa-mi raspundeti cat se poate de urgent.
Lucrez la firma x de 2 ani. Dupa un an si 5 luni de la angajare s-a efectuat un inventar. La inventar s-a constatat un minus foarte mare. Data ultimului inventar era in urma cu 4 ani.In raion lucram 16 fete si avem gestiune colectiva. intre timp au mai lucrat si alte fete in raion, care au plecat . Desi inventarul a fost efectuat on urma cu 5 luni, aseara, sefa de raion ne-a cerut sa facem o cerere prin care noi sa-i cerem patronului sa sa ne opreasca minusul de la inventar din suma bare ni se retine din salariul lunar drept garantie. Ni s-a sugerat ca cine nu face acest lucru va fi dat afara. intrebari :daca fac aceasta declaratie nu inseamna ca-mi asum minusul ? Pot fi data afara pe baza acestei declaratii, pentru minus in gestiune? Pot fi dusa in instanta daca dau declaratia ? Unde ma pot plange de acest abuz ?
Cel mai recent răspuns: cmadrian1 , utilizator 12:03, 18 Martie 2010
Nu faceti cerere, nu va poate obliga. Inaintarea unei asemenea cereri echivaleaza cu recunoasterea ca dv. ati produs un prejudiciu. Prejudiciul trebuie dovedit si stabilit pe fiecare in parte prin hotarare judecatoreasca, altfel nu poate face retineri din salariu si nu va poate obliga la plata. Poate ar fi bine sa solicitati si dv. un control financiar din partea administratiei financiare.
Este de preferat sa nu va asumati responsabilitatea niciunui inscris / cerere ,care poate avea consecinte defavorabile dvs
In raport de obligatiile ce va revin in baza contractului de munca, se impune ca dvs si restul persoanelor aflate in situatie similara ,sa lamuriti cu patronul concluziile inventarului,necesitatea reafecerii acestuia sau modalitatea de acoperire a eventualului prejudiciu,daca acesta exista
Masura extrema invocata ,fie asumare minus fie dare afara ,permite interpretari diferite asupra interesului real al patronului
Impunerea de retineri salariale ,legal ,nu se poate realiza decat in baza unei hotarari judecatoresti definitive
Ultima modificare: Joi, 18 Martie 2010
ynocentta, utilizator
1. Daca dati declaratia respectiva, va asumati, dupa pararea mea, implicit minusul (impreuna cu toti cei care dau declaratia impreuna cu Dvs.);

2. Daca va asumati minusul, angajatorul poate lua masuri disciplinare, cum ar fi, de exemplu, concedierea. Altfel angajatorul trebuie sa dovedeasca, ca Dvs. sunteti (cel putin in parte) responsabila pentru lipsa respectiva.

3. Daca declarati, ca va asumati lipsa, aceasta declaratie poate consitui o proba in instanta. Pentru un proces civil (recuperarea pagubelor) aceasta proba este una destul de puternica, pentru ca recunoasteti, ca ati cauzat paguba si recunoasteti si obligatia de plata, deci ramana doar executarea silita (daca nu platiti de buna voie). Pentru un proces penal (gestiune fraudoasa) acesta nu ajunge, pentru ca nu dovedeste fara dubii, ca Dvs. sunteti implicata.

4. Puteti sa faceti plangere la ITM si probabil ca ar fi bine sa adunati banii pentru un avocat.

Dupa cate am inteles eu, angajatorul NU poate dovedi fara dubii, ca Dvs. sunteti responsabila pentru lipsa. Ati semnat cumva ceva document la angajare, ca ati verificat gestiunea si totul este in ordine?
Va multumesc pentru raspunsuri. Totusi ce sa fac ? Daca nu semnez cererea voi ramane fara servici. Daca o semnez, pe ce mptiv ma poate da afara?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imputare minus de inventar mihamihu mihamihu Daca am fost angajat ca lucrator comercial intr-un supermarket, fara camere de luat vederi care sa acopere intreaga arie comerciala, fara agenti de paza si ... (vezi toată discuția)
Chemata in judecata de catre angajator in timpul concediului de crestere a copilului Inusk Inusk Sunt angajata unei societati din 2008 pe functia de lucrator gestionar ( gestiune comuna cu inca 3 colege). De 3luni ma aflu in concediu de crestere a ... (vezi toată discuția)
Gestiune loc de munca IoanaTdr IoanaTdr Buna seara Lucrez de 7 ani intr-un magazin ca vanzatoare.Cand m-am angajat nu am preluat nici o gestiune, si in primii 3 ani nu s-a facut deloc inventar desi ... (vezi toată discuția)