avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 987 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... pierdere carte de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

pierdere carte de munca

daca firma a pierdut cartea de munca, ce ar trebui sa fac?pot sa-i dau in judecata?cum ar trebui sa fac?
Cel mai recent răspuns: nuta_150 , utilizator 22:50, 18 Martie 2010
in principiu va puteti recupera informatiile de pe carnetul de munca de la ITM si firma puteti sa o chemati in judecata, dar depinde ce doriti sa obtineti...:rolleyes: ca probabil carnetul de munca nu-l veti mai obtine...:confused:
HG 1449/1997 prevede ca :

Art 17. În cazul constatării unei înscrieri eronate sau incomplete referitoare la angajare, transfer, recompense etc., rectificarea sau completarea se face de către unitatea care a efectuat înscrierea, la capitolul IX al carnetului de muncă, în corespundere cu ordinul (decizia, dispoziţia, hotărîrea) angajatorului, iar în caz de pierdere a acestuia - conform altui act emis de unitatea respectivă (documentele de arhivă referitoare la activitatea de muncă a salariatului, fişele personale, borderourile de decontări, conturile personale privind salariul etc.), autentificat în modul stabilit de legislaţie. ....
IV. DUPLICATUL CARNETULUI DE MUNCÃ
74. În caz de furt, pierdere sau distrugere a carnetului de muncă, ultima unitate la care a lucrat sau lucrează salariatul este obligată să-i elibereze, în termen de 15 zile calendaristice din momentul adresării, un duplicat al carnetului de muncă.
75. Dacă ultima unitate a fost supusă reorganizării sau lichidării, duplicatul se eliberează de către succesorul de drept al acesteia sau autorităţile administraţiei publice locale (primării).
76. Duplicatul carnetului de muncă se completează în acelaşi mod ca şi carnetul de muncă original, pe prima pagină a acestuia făcîndu-se înscrierea ?Duplicat?, cu indicarea numărului şi a seriei carnetului de muncă original.
77. Înscrierile despre activitatea de muncă, stimulările şi recompensele acordate se efectuează de către ultima unitate pe baza ordinelor (deciziilor, dispoziţiilor, hotărîrilor) emise anterior.

Reconstituirea cartii de munca se face astfel :

- declarati pierduta cartea de munca in Monitorul Oficial, prin care sa evidentiati demersurile de reconstituire a actului
- cu o copie a anuntului mergeti la toti angajatorii, sa va dea o adeverinta prin care sa va reconstituie perioada de munca petrecuta in unitate
- va completati formularul-tip de vechime vizat si parafat, obtinut fie de la angajator, fie de la Inspectoratul Teritorial de Munca
- daca firma la care doriti sa va angajati nu vrea sa va cumpere o noua carte de munca , o puteti achizitiona dumneavoastra
- daca firma la care doriti sa va angajati are drept de pastrare a cartii de munca, puteti sa va adresati direct contabilei pentru depunerea formularului completat la ITM; daca nu, trebuie sa mergeti personal la unul din ghiseele ITM pentru depunerea actelor in vederea reconstituirii cartei de munca
Ultima modificare: Joi, 18 Martie 2010
Costinel Burca, Contabil
fima la care am lucrat din 1984-2005, ma informat ca trebuie sa astept 2 ani pentru eliberarea adeverintei pentru perioada lucrata la ei.Firma care a pierdut cartea de munca m_a dat in somaj (pe toti), iar eu nu pot primii somaj pentru ca nu pot face dovada decat din 2005, nu si din 1984 pana in 2005.ce pot face?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Carte de munca mioarapetre mioarapetre in perioada oct 2008-dec 2009 am lucrat ca si agent comercial la o firma de distributie in Bucuresti. La incetarea activitatii am solicitat cartea de munca si ... (vezi toată discuția)
Carti de munca lilicrin lilicrin Din pacate unul dintre cei care urma sa ii angajam pe firma si a carui carte de munca am pierdut-o ma ameninta ca daca nu ii aduc cartea lui de munca asa cum ... (vezi toată discuția)
Catre de munca pierduta husaru anca husaru anca buna ziua , mi am pirdut cartea de munca iar va rog sa mi spuneti care este porcedura ??????????? pentru incepout am publicat in monitorul oficial dar ... (vezi toată discuția)