Un avocat din Targu Mures si-a fixat onorariul la 3000 de lei intr-un proces in care se va dezbate o succesiune. Mi-a spus ca acest pret include reprezentarea la tribunal si obtinerea unor acte de la primarie dar nu toate actele de care este nevoie ( restul urmand ca eu sa le obtin) . Am semnat un contract in care nu a specificat suma iar motivatia a fost ca o sa citeze celelalte parti sa vedem daca ne intelegem la ea in birou si atunci onorariul o sa fie de 1000 de lei. De asemenea mi-a spus ca in cazul in care procesul dureaza mai mult de 2 ani sau se face recurs discutam despre un nou onorariu. Sumele sunt corecte? Sau am facut o alegere nepotrivita?.
In primul rand vom avea in vedere urmatoarele aspecte :
- stabilirea cu aproximatie a valorii ce va fi supusa impartirii (succesiunii)
- cu acordul clientului prin negociere cu acesta(pentru ca oricat am vrea nu se poate altfel) se poate stabili onorariu pe care acesta urmeaza a-l achita in cazurile amintite in discutia de mai sus.
Nu scapati din vedere urmatorul aspect : - un onorariu de 3000 lei poate fi un onorariu mai mult decat simbolic in anumite situatii,asadar nu m-as exprima fara a sti valoarea patrimoniala supusa succesiunii.......
Pana la cat ded simbolic sau de mare e onorariul, tot e nevoie sa aiba clientul un contract semnat de parti, nu?
Ca despre asta vorbim, despre un contract semnat fara onorariu trecut.