avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... retinere corecta pensie de intretinere din salariu
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

retinere corecta pensie de intretinere din salariu

In urma divortului, copilul a fost incredintat mamei, iar tatal a fost obligat la plata pensiei de intretinere. Intre timp, acesta s-a recasatorit si are un copil cu noua sotie, astfel ca a solicitat instantei recalcularea pensiei de intretinere, in sensul micsorarii acesteia. Instanta a hotarat reducerea pensiei de intetinere, dar intre data depunerii solocitarii la instanta si pana la hotararea instantei a trecut o perioada de cateva luni timp in care persoanei respective i s-a retinut suma aceea mai mare (initiala). Acum urmeaza ca fostei sotii sa i se retina din salariu suma platita de acesta in plus. Pe mine ma intereseaza care este modalitatea legala de echilibrare si recuperare integrala a sumei mentionate...adica sa se faca oprire totala sau in transe? Si daca se poate in transe, care ar trebui sa fie numarul acestora?
Dar in hotararea aia scrie instanta ca se micsoreaza pensia de la data introducerii cererii sau de la data pronuntarii?
De la data introducerii cererii.
principiul urmat este ca cel care a primit o suma nedatorata, este obligat sa o restituie.Se va opri treptat, lunar, diferenta intre vechea pensie si cea noua.Desi contabilii vad diferit problema....
:D Lasand la o parte faptul ca hotararea mi se pare o gluma, in detrimentul beneficiarului pensiei care este copilul (deci, tu ai platit copilului tau niste bani si acum ii ceri inapoi), nu vad cum aveti o cale legala de a recupera totul din salariul sotiei.
Ultima modificare: Vineri, 19 Martie 2010
Gabriela Mihai, Avocat
Daca nu ati solicitat si compensarea sumelor platite suplimentare cu primele pensii datorate dupa pronuntare, aveti doua variante: va intelegeti cu sotia sau faceti actiune se parata pentru plata nedatorata.
Ca si contabil, nu vad cum si de ce sa se retina mai putin decat spune judecatorul; contabilul e un executant in acest caz, el nu poate lua in calcul alte elemente ce exced hotararii, el e obligat sa o puna in aplicare asa cum e ea.

Gabriela, de ce e o gluma? E o hotarare normala, trebuie sa isi creasca omul si celalalt copil; daca nu iti place sa vezi ca ii ia primului copil, atunci vezi ca ii da celui de-al doilea diferenta.
Nu vad de ce e o gluma!

Alte discuții în legătură

Pensie intretinere: angajatorul poate lua in considerare o hotarare neinvestita? br_nicku br_nicku Daca hot. jud. de micsorare a pensiei de intretinere se afla in faza de recurs , angajatorul are voie sa reduca pensia in baza hotararii primei instante, care ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu smeagull smeagull Buna ziua, Reprezint tertul poprit, angajator al unu tata platitior de pensie alimentara. Ordonanata de infiintare a popririi primita in luna 07 imi cere ... (vezi toată discuția)
Hotarari contradictorii - pensie de intretinere smeagull smeagull Buna ziua, Cazul este urmatorul: Divortul a inceput in urma cu 2 ani, si s-a finalizat in fond, in 18.02.2009. Calea de atac este inca deschisa, ... (vezi toată discuția)