avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1053 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cum se imparte averea intre noua sotie si doi copii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cum se imparte averea intre noua sotie si doi copii

Buna ziua.Tatal meu este foarte bolnav ,despartit de mama mea si de aproximativ 2-3ani recasatorit cu o alta femeie si el detine un teren si o firma destul de mare.Pe hartiile de la teren figureaza tatal meu si sotia ,adica mama mea.Pe firma administrator apare tatal meu cu 95% iar eu cu 5%,mama mea nu apare.Terenul a fost cumparat in 1992 iar firma facuta tot in anul acela, iar in 2004 s-a despartit mama mea de tatal meu si imparteala a fost cam asa: mama a ramas cu un apartament si figureaza la terenul acela iar tatal meu cu firma.Intrebarea mea ar fii cat ai revine si ce ai revine noii sotii (prin acte nu apare mai nimica ce au dobindit impreuna)si cat ne revine noua copiilor (2 copii) si daca mamei mele de care e despartit tatal meu ai mai revine ceva?Un testament ne-ar ajuta ca noua sotie sa nu ia majoritatea ceea ce si vrea?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 00:58, 20 Martie 2010
bunurile tatalui dvs vor fi mostenite de rezervatarii sai: sotia supravietuitoare si copii. acum depinde in ce cote, in functie de momenttul achizitioonarii bunului respectiv, inaintea sau in timpul casatoriei cu mama dvs vitrega.
ca sa va dau exact cotele, trebuie sa stiu la fiecare bun...cand, cum a fost dobandita, asa ca v-am explicat in linii mari.
Testamentul va ajuta, dar nu in totalitate. Sotia actuala il poate ataca, daca ii incalca rezerva succesorala. Dar e bine sa fie facut totusi, pt ca, chiar daca il ataca, nu obtine decat rezerva, ceea ce e mai putin decat ar mosteni in lipsa unui testament.
Tatal dvs. poate, daca doreste, sa incheie cu dvs. un contract de intretinere, care este inatacabil din pdv al rezervei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament Vlad2013 Vlad2013 O persoana,de 83 de ani, care are copii, face testament,pentru toate bunurile mobile si imobile, unuia dintre mostenitori,iar in testament sunt trecuti-ca fii ... (vezi toată discuția)
Mostenire - vreau sa fiu protejatã în caz de cauzã succesoralã Hadryana Hadryana Locuiesc împreună cu mama (A) în casa care i-a revenit în cotă parte de 1/1 în urma decesului tatălui meu când, eu am refuzat mostenirea iar sora mea ... (vezi toată discuția)
Succesiune în urma unui testament care încalcă rezerva succesorală. cum se dezbate moștenirea în acest caz? carmenfulop carmenfulop Decedeaza sotul.Acesta lasa un testament notarial , in care toate bunurile mobile si imobile le lasa sotiei.Se specifica , ca are 2 copii. Care sunt pasii de ... (vezi toată discuția)