avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1558 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... PFA-Cum trebuie sa fac declaratia de venit pentru 2009 ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

PFA-Cum trebuie sa fac declaratia de venit pentru 2009 in regim real si pina cind?

Am PFA pentru o colaborare,am facut anul trecut estimativul pentru 2009,am o hirtie cu venitul brut si net(oprit la baza 10%),iar acum trebuie sa fac realul pentru a plati diferenta de impozit de 6%.Cum trebuie sa procedez si ce deduceri(cheltuieli:lumina,gaz,imbracaminte,etc.)am dreptul sa le scad si in ce cuantum?Care este cadrul legal pe care sa-l folosesc?
Multumiri anticipate.
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 19:56, 27 Martie 2010
Mircea Cristian a scris:

Am PFA pentru o colaborare,am facut anul trecut estimativul pentru 2009,am o hirtie cu venitul brut si net(oprit la baza 10%),iar acum trebuie sa fac realul pentru a plati diferenta de impozit de 6%.


sigur e vorba de pfa? din cum ati descris impozitarea seamana a impozit pe venit din alte activitati ( conventii civile)...
:hm:
Da,am dat informatia corect!
Mii de multumiri,a inceput sa se faca "lumina"...
DAR,NU INTELEG,legat de Codul Fiscal-Art.48,alin.(5),lit.i:"...sint deductibile NUMAI pentru partea de cheltuieli care este aferenta activitatii independente;"
Se refera la cheltuielie de intretinere(lumina,gaz,apa,telefon..)?Cum se estimeaza?Prin cota parte folosita din locuinta proprie?(1/3 din valoarea facturilor?)Sint norme care fac reglementarea?Trebuie numai sa ai facturile numai pe PFA?Trebuie Contract de Comodat,sau declaratie pe proprie raspundere la Notar?
Eu am PFA cu Cod CAEN:8291 si pe cei care i-am intrebat si s-au asimilat cu activitati contabili sau avocati nu sint siguri cum trebuie procedat!
Ma puteti ajuta?
Conform pct. 38 din Normele Metodologice pentru aplicarea Codului Fiscal, cu referire la art. 48 din Codul Fiscal:
"Sunt cheltuieli deductibile şi cele efectuate pentru întreţinerea şi funcţionarea spaţiilor folosite pentru desfăşurarea afacerilor chiar dacă documentele sunt emise pe numele proprietarului, şi nu pe numele contribuabilului."

Un spatiu nu poate functiona fara lumina, apa, gaz etc. Cota parte din aceste cheltuieli este corespunzatoare cu cotei parti din locuinta care este alocata desfasurarii activitatii. Cota parte din locuinta care este alocata desfasurarii activitatii, se stabileste prin contractul de comodat sau prin contractul de inchiriere. Daca prin contractul de comodat sau prin contractul de inchiriere se stabileste ca intreg spatiul se foloseste pentru desfasurarea activitatii, cheltuielile sunt deductibile in proportie de 100% (atentie: asta inseamna ca in acea locuinta nu va locui nimeni si se va desfasura numai activitatea P.F.A.). Daca prin contractul de comodat se stabileste ca 50% din spatiu este alocat desfasurarii activitatii si cheltuielile cu intretinerea spatiului vor fi deductibile in proportie de 50%. Si asa mai departe...
Va sint recunoscator pentru raspuns!
1.OH!N-am stiut acest lucru cind am facut anul trecut Contractul de inchiriere pentru PFA!Eu locuiesc efectiv intr-o proprietate a parintilor(tata e veteran de razboi si nu plateste impozit pe casa,iar parintii stau intr-o alta localitate),dar TOATE contractele pentru utilitati,facturile sint facute pe numele meu!
E acoperitor legal,daca deduc 1/3 din valoarea facturilor?(cam atit reprezinta spatiul activitatii din totalul suprafetei casei).
2.Aceeasi cota este valabila si pentru factura de telefon,sau se poate deduce integral doar valoarea abonamentului(fara cheltuielile pentru depasire)?
Cred ca nu mai am multe nelamuriri!
Mii de multumiri,Mircea.

Alte discuții în legătură

Pfa-deduceri de impozit Mircea Cristian Mircea Cristian Nu m-am lamurit ce deduceri din impozit pot face!!! 1.Cit,partial,din facturile de lumina,gaz,apa,telefon: a)e functie de cota de suprafata pe care o ocup cu ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli deductibile pfa modimpex modimpex bună ziua! vă rog să-mi spuneți dacă contribuțiile sociale și impozitul pe salar achitate pentru salariații unui pfa sunt cheltuieli deductibile? de ... (vezi toată discuția)
Cum completez declaratia 200 ContSters138151 ContSters138151 Buna dimineata, As avea si eu niste nelamuriri, m-a rugat cineva sa il ajut sa completeze declaratia 200... Persoana respectiva a avut un spatiu comercial pe ... (vezi toată discuția)