Am fost cercetat inca din 2009 noua pana acum cateva saptamani pentru evaziune fiscala, acum de curand am primit o "comunicare" din care rezulta ca s-a finalizat cercetarea iar lucrarea a fost trimisa la Parchet cu solutia NUP. M-au chemat la Ipj pentru a-mi restitui mai multe documente care fusese ridicate in urma controlului facut de cei de la SIF. Dupa ce am primit lucrurile ridicate de Sif mi s-a confirmat si de ei faptul ca dosarul a fost trimis la Parchet cu solutia Nup dar sa am grija ca daca va aparea ceva nou la dosar o declaratie a unui martor il vor redeschide.
As vrea sa stiu daca un dosar trimis la Parchet sau nu dar care a primit rezolutia de Nup mai poate fii redeschis, si poti fii acuzat de evaziune fiscala pe baza unor declaratii ?
Dacă studiați cu atenție art.260 C.pen. constatați că mărturia mincinoasă se pedepsește doar în situația în care afirmațiile mincinoase sunt făcute într-o cauză penală.Din moment ce dvs. vi s-a propus soluția de a nu se începe urmărirea penală nu se îndeplinesc condițiile cerute de legea penală.Prin urmare nu puteți face plângere în acest sens.
In cazul in care procurorul este de acord cu propunerea organului de urmarire penala o va confirma prin rezolutie motivata sau ordonanta dupa caz, in consecinta nu te bucura inca pentru ca mai ai de trecut un "hop"ca sa spun asa.O copie a acestei rezolutii se va comunica persoanei care a facut sesizarea precum si persoanei fata de care au fost efectuate actele de urmarire penala.Apoi, aceasta solutie poate fi atacata cu plangere in termen de 20 de la data comunicarii in baza art.278 -278 indice 1 c.proc.c.pen de catre partea nemultumita la procurorul ierarhic superior, iar in situatia in care aceasta este respinsa , poate fi atacata in termen de 20 de zile de la data comunicarii la instanta de judecata, iar sentinta instantei poate fi atacata cu recurs in 10 zile de la data pronuntarii.
Am descris pe scurt procedura tocmai pentru a intelege ca te afli in prima faza a urmaririi penale.
Din pacate lucrurile pot lua (teoretic) si o alta intorsatura. Asa cum au aratat si colegii mei propunerea organelor de cercetare trebuie confirmata de catre procuror iar solutia acestuia trebuie comunicata. Aceasta solutie poate fi supusa si ea controlului procurorului ierarhic sau chiar al instantei ori in aceste conditii acel NUP s-ar putea sa fie inlocuit cu un IUP! Deci ar trebui sa urmariti cu atentie parcursul dosarului si solutiile date.
In conditiile in care solutia de netrimitere in judecata va fi mentinuta si in urma respingerii ultimei cai de atac, dosarul nu se mai poate redeschide.
Cu privire la declaratiile "amicilor", in conditiile in care aveti o solutie finala de netrimitere in judecata puteti face plangere penala pentru marturie mincinoasa fiind incidente dispozitiile art 260 C.p. De retinut ca plangerea nu este sinonima cu condamnarea acestora ei pot primi la randul lor un NUP:)
Raspuns parchet
dodorel62
Am facut o plangere la parchet pentru o persoana,acesta a trimes sesizarea mea la politie pentru cercetare,mi sa luat declaratie la politie si nu am renuntat ... (vezi toată discuția)