avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 714 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Este necesara succesiunea daca sunt unic copil?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Este necesara succesiunea daca sunt unic copil?

Am si eu o intrebare. In luna august 2009 a decedat tatal meu. Daca eu sunt unicul copil este necesara succesiunea? Daca da, care sunt pasii care trebuie urmati?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 00:31, 23 Martie 2010
Da, mama mea traieste. Daca sunt singura fiica, tot mai trebuie facuta succesiunea? Chiar daca dupa moartea ei eu voi mosteni tot? Sa inteleg ca fara certificatul de mostenitor nu pot face nimic? Si in cat timp de la moartea tatalui va trebui facuta?
V-au explicat toti colegii ca e bine sa fie facuta, e chiar obligatorie daca doriti sa faceti anumite acte in legatura cu bunurile respective.

Termenele se calculeaza de la deschiderea succesiunii ( data decesului).
Exista un termen de 6 luni pt optiunea succesorala, in care va recomand sa mergeti la un notar sa dati o declaratie de acceptare a succesiunii.
Dezbaterea succesiunii ( obtinerea certificatului de mostenitor) e bine sa fie facuta in termen de 2 ani pt a nu plati impozit.

Mostenitori sunteti dvs. impreuna cu mama dvs. Daca exista bunuri comune din casnicie, mamei ii ramane jumatatea ei, iar din masa succesorala ( cealalta jumatate, care apartinea tatalui dvs.) ea va avea 1/4 si dvs. 3/4.

Mergeti la un notar din circumscriptia domiciliului defunctului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare pamant de catre coproprietar, cu proprietar decedat Crissy13 Crissy13 Buna ziua . Mama mea doreste sa vanda un pamant la care proprietar in acte e trecut tatal meu ,decedat cu ani in urma. Ca sa vanda pamantul ,trebuie neaparat ... (vezi toată discuția)
Renuntare mostenire serbanalexandrescu serbanalexandrescu Buna ziua. In urma cu un an jumatate , tatal meu a murit. Mama mea traieste, si eu sunt unicul copil. In urma decesului tatalui meu , a ramas un apartament , ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune, consecinte renuntare la mostenire vicente73 vicente73 Buna seara.In urma cu 9 luni a decedat tatal meu.Santem doi frati si mama.Noi am stabilit de comun acord ca nu dorim nimic din bunurile care au apartinut mamei ... (vezi toată discuția)