Buna ziua,
Am o problema urgenta si sunt curios daca pot primi niste raspunsuri pe acest forum.
Sunt PFA si prestez servicii informatice. Acum aproape un an am fost contactat de o persoana care reprezinta o firma pentru care sa realizez un proiect (site). De obicei lucrez cu contract insa in acest caz am omis acest lucru, clientul fiind din alta tara si dorea realizarea proiectului cat mai rapid. Am stabilit astfel totul verbal, inclusiv costurile proiectului. Ca avans am primit o suma de bani pentru care de asemenea nu am eliberat factura.
Proiectul a fost realizat partial dupa care a urmat o perioada in care din motive personale am amanat mereu proiectul.
De cateva zile am fost contactat de client sa realizez un "complete refund" si ca voi fi dat in judecata pentru "serious breach of contract causing damage and stagnacy to your client's business". Imi asum responsabilitatea si sunt dispus sa platesc si daune intr-o masura acceptabila insa doresc sa evit orice proces. Comunicarea cu clientul este greoaie, pot dura zile pana sa primesc orice raspuns.
Sunt curios sa stiu daca intr-adevar pot sa fiu dat in judecata sa platesc daune in conditiile in care nu am semnat nimic, nici contract nici facturi. Totul s-a stabili verbal si prin emailuri.
Va multumesc
PS - Imi cer scuze daca nu am postat aceasta intrebare in forumul corespunzator.
Contractul sau conventia este unc act imaterial. Spre exemplu art. 1295 Cod civil, prevede ca vinderea este perfecta cand partile se inteleg asuprabunului siasupra pretului.
Inscrisul constataor al contractului este cu totul altceva, si pentru vanzare terenuri acesta trebuie sa imbrace forma autentica (contract la notar) iar contractele de vanzari alte bunuri si prestari servicii pot imbraca forma inscrisului sub semnatura privata. In cazul dvs. se pot demonstra raporturile juridice ce s-au derulat intre dvs. si client. Cel mai bine este sa cadeti la intelegere cu clientul.... dar aceasta intelegere sa imbrace forma scrisa, si semnatura lui sa o aveti in original, sa nu va treziti ca va cere de 2 ori banii inapoi.
Ca PFA esti un comerciant si contractul tau s-a format in conditiile prevazute de art. 36 din Codul comercial. Vezi si urmatoarele din acelasi cod.
Inteleg ca ti-a avansat si o parte din pretul contractului iar el poate proba acest contract in conditiile art. 46 din acelasi cod
Mandat
pop sorin
''ART. 1295
Temeiul reprezentării
Puterea de a reprezenta poate rezulta fie din lege, fie dintr-un act juridic ori dintr-o hotărâre judecătorească, ... (vezi toată discuția)