avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... refuz de reangajare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

refuz de reangajare

Buna ziua,


Am si eu o problema si daca s-ar putea m-ar interesa raspunsul unui avocat ,deoarece as dori sa actionez in justitie societatea unde am fost angajata si m-ar interesa daca am motive serioase si suficiente ca sa fac acest lucru.

Situatia este urmatoarea: dupa 9 luni de munca.societaea(privata)unde am lucrat a inchis activitatea pentru ca nu mai aveau bani sa plateasca oamenii.Au concediat toti angajatii,conf.art 65(1),in nr .de peste25,fara sa ne arate decizia de concediere,fara preaviz,fara drepturi la zi(bonuri de masa pe 3 luni)fara sal compensatorii.Nu s-a facut fisa de lichidare iar la ultimul sal,am primit direct cartea de munca ,incheiata si semnata cu art.sus mentionat(si cu decizia de concediere nr...mentinata pe cartea de munca)
Acum,la 1 aprilie,societatea isi redeschide activitatea,am fost sunata de manager sa ii spun daca ma intorc,i-am spus ca da,i-am scris ca da,iar acum mi-a trimis un mail in care spune ca nu ma mai vrea pentru ca am o fire vulcanica ca am indraznit sa vorbesc in numele colegilor mei si sa ii spun ei ca manager ca nu ne-au dat bonurile si salariile .Mi-a reprosat ca ei sunt o societate privata,nu de stat si ca nu au nevoie de lideri de sindicat sau de reprezentanti ai angajatilor care sa le sustina drepturile.
Cu toate astea,desi ca manager nu poate trece peste atitudinea mea vulcanica,m-ar lua inapoi dar trebuie sa faca reduceri de personal,ca asa i s-a impus.Ideea este ca de fapt nu face reduceri de personal,ba dimpotriva angajeaza inca 2 persoane in receptie,acolo unde eu lucram.
Intrebarea mea este,pot sa ii dau in judecata ca nu mi-am primit bonurile,nu am primit sal.compensator,desi am anuntat ca revin si a fost de acord,acum nu mai vrea sa ma primeasca si cu toate astea angajeaza alte persoane,ma simt discriminata pentru ca profesional mi-a scris ca nu are ce sa-mi reproseze,ba dimpotriva,nu stie daca o sa gaseasca un om la fel de bun si dedicat ca mine,dar nu vrea lideri de sindicat in societate,desi mentionez ca nu era o actiune sindicala,era o discutie in numele colegilor deoarece societatea intarziase 3sapt cu sal si bonurile nu le-am primit din septembrie.

Ce sanse am si daca am,este nevoie sa-mi angajez avocat?
Multumesc!

Stie cineva daca desi ar trebui conform legii sa fiu rechemata la munca si eu doresc acest lucru ,insa managerul afirma ca nu poate face acest lucru pentru ca i s-au impus reduceri de personal.Are dreptul sa faca acest lucru?Am dreptul sa cer explicatii,de ce mi se refuza mie intoarcerea,desi suntem 3 persoane in acel departament iar profesional managerul a spus ca nu are nimic sa-mi reproseze,ba dimpotriva.Pot sa solicit un alt post in cadrul societatii conform competentelor mele,mai ales ca am aflat ca doreste totusi sa faca 2 angajari in departament.?
Multumesc mult pentru rabdare si intelegere.
1. Pentru salariu compensatoriu termenul este de 6 luni.

2.Dispoziţiile art. 72 din Codul muncii îşi găsesc incidenţa numai în cazul în care a avut loc o concediere colectivă, iar nu şi una individuală.
Prin urmare, in baza acestui articol angajatorul are obligatia de a va reangaja pe acelaşi loc de muncă pe care l-ati ocupat anterior.
Ultima modificare: Luni, 22 Martie 2010
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc mult.Cred ca se incadreaza la concediere colectiva,deoarece societatea are peste 100 angajati si au fost concediati- cel putin din departamentul unde eu lucrez(este hotel si Spa,iar eu vb de Spa) -25 de angajati in decurs de 30 zile.
Este concediere colectiva?

Multumesc inca o data!
Da, este concediere colectiva ... se incadreaza in prevederile art.72 C.mun.
Multumesc din suflet!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere colectiva? ContSters128609 ContSters128609 Buna ziua,am si eu o intrebare daca din 32 de angajati 27 sunt trimisi in somaj pentru ca societatea nu are clienti (pana la 1 aprilie-cand redeschide si are ... (vezi toată discuția)
Concediere presedinte de sindicat adriea2007 adriea2007 Un presedinte de sindicat la o societate este si angajat la aceeasi societate. Poate fi concediat? Cum il ptotejeaza legea dialogului social? (vezi toată discuția)
Concediere colectiva Michaela_D Michaela_D Buna ziua, Datorita dificultatilor economice, in sensul ca luna de luna suntem pe pierdere, conducerea societatii a hotarat sa trimita in somaj jumatate din ... (vezi toată discuția)