Buna Ziua!
Am vandut un autovehicul Oltcit Clubb 11 R,pentru un cunoscut.Pentru el a trebuit pentru programul de vechi autovehicule,ca sa-si cumpere in cadrul programului un nou autoturism.Nu am facut contractul de cumparare-vanzare,ci eu am imputernicit la notar public,ca sa-si faca remedierea in numele meu,pentru ca n-am putut sa merg in munitipiu.Eu nu am primit nici un exemplar din actul de imputernicire,raspunsul a fost,ca trebuie la politie.Am avut increde in el,pentru ca il cunosc.El a facut radierea Oltcitului,dar nu vrea s-a da pentru mine,actul de radiere,ca sa pot scot si eu din sectia financiara.Intrebarea mea este,ca ce trebuie sa fac,ca sa pot rezolva acest caz,si pot sa scot autoturismul,din financiara,ca sa nu trebuie platesc taxa.
Va multumesc raspunsul.
In situatia memntionata va revine obligatai sa solicitati notarului eliberrea de documente care sa ateste ca persoana in cauza a fost imputernicitul dvs
Cu dovada respectiva contactati unitatea care a preluat autoturismul dvs,pentru a va elibera dovada ac acesta a fost predat
Dovada respectiva o depuneti la autoritatea fiscala care urmeaza sa radieze auto de pe rolul dvs fiscal
Eu cred ca puteti incerca si o plangere penala pentru abuz de incredere, fapta prevazuta de art.213 C.pen. In esenta este vorba de refuzul faptuitorului de a va restitui un bun cu valoare patrimoniala (dovada).
Discutabila incadrarea sub incidenta art 213 C pen
Din analiza dispozitiilor cuprinse in art 213 Cod penal ,care incrimineaza abuzul de incredere,rezulta ca pentru existenta infractiunii se cere ca faptuitorul sa detina bunul mobiul ce constituie obiectul material al infractiunii pe baza unui titlu,a unui raport juridic patrimonial si ca el sa-si insuseasca acel bun ,sa dispuna de acesta pe nedrept ori sa refuze a-l restitui
Conduita abuziva a faptuitorului se realizeza prin una din cele 3 actiuni incriminate si anume insusirea bunului,dispunerea de acest bun pe nedrept ,ori refuzul
de a-l restitui,ultimile doua caracteristici neexistand in speta de fata