avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 961 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Declaratia la DICOT fara avocat este valabila? se ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Declaratia la DICOT fara avocat este valabila? se poate schimba declaratia ulterior?

Buna ziua,
Va rog frumos daca se poate sa ma ajutati in urmatoarea speta.
Un prieten (21de ani) a facut un transfer bancar in calitate de angajat al bancii respective, fara acceptul proprietarului de cont, pe baza unei carti de identitate care nu apartinea titularului. Transferul a fost realizat in scopul fraudarii si insusirii intregii sume de bani, impreuna cu inca 4 persoane. Cel care a ridicat banii,(beneficiarul si titularului transferului) a fugit cu toti banii iar prietenul meu a recunoscut printr-o declaratie data initial la banca si apoi la DICOT, fara avocat in care a relatat in detaliu toata actiunea premeditata. La acest moment fiind vinovatul care poate fi gasit si "creierul afacerii", dar fara nimic din banii luati deoarece ceilalti care au ridicat banii si au fugit cu ei nefiind de gasit iar el nici nu i cunoaste f bine.
Tranzactia de transfer intre conturi a fost aprobata de catre un coleg care nu prevedea cf normelor si procedurilor interne ale bancii decit verificarea corectitudinii nr de cont si al sumelor, nu si a CI.
Parerea mea este ca a fost manipulat, prostit si lasat ca pion de sacrificiu de catre o grupare infractionala bine organizata.
Intrebari:
1. De ce prietenul meu este cercetat in libertate si cit mai dureaza pina este posibil sa fie inchis? Dupa ce se termina de realizat cercetarea se trimite dosarul la Judecatorie?
2. Un avocat ar zice ca se incadreaza la inselaciune si ar primi 15 ani, mentionez ca nu are cazier.
3. Care sunt incadrarile si pedeapsele maxime care pot fi asimilate cazului? Mi e greu sa cred ca poate fi doar o eroare operationala.
4. Politistul de caz i-ar fi zis prietenului meu ca va lua o pedeapsa cu suspendare, dar ma cam indoiesc avind in vedere, premeditarea, suma f mare delapidata cu multe zerouri, nr de persoane implicate, asocierea in vederea comiterii de infractiuni,asumarea si detalierea intregii operatiuni de catre prietenul meu.
5. Declaratiile pe care le a facut atit la sediul bancii cit si la sediul politiei pot fi retractate si modificate pe motivul lipsei unui avocat angajat? Poate spune politistul de caz ca totusi a avut un avocat din oficiu care l a asistat in momentul declaratiei? De ex daca declara ca, cartea de identitate corespundea si era reala lucrurile erau mult mai simple pt el.
6. Daca nu se recupereaza nimic sau aproape nimic din suma iar prietenul meu nu are alte bunuri imobile sau mobile, se echivaleaza zilele de inchisoare cu suma de recuperat?
Nu stiu daca am fost f clar in descriere dar pot incerca sa aduc ulterior lamuriri suplimentare.
Multumesc frumos anticipat,
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 12:59, 22 Martie 2010
In declaratia respectiva descrie cu lux de amanunte ce s-a intimplat cu premeditare, complici din exteriorul bancii si ca el ar fi facut aproape totul, mai putin ridicarea si pastrarea banilor. Mi-e greu sa cred ca asta l-a scapat de arestul preventiv.
Exista un avocat care spunea 15 ani, "inselaciune".
Avocati exista multi dar depinde cat de bine vad in profunzimea problemei.
Avocatul se plateste si ca sa gandeasca...sa analizeze...si sa decida cu acordul clientului.
Sunt si avocati care prevad pedeapsa apreape identic cu ce va iesi...
Tine de fiecare avocat in parte dupa ce stie tot...
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vinovat de furt pe nedrept missteeq missteeq buna ziua am 23 de ani si locuiesc impreuna cu iubitul meu . locuim impreuna de 9 luni . eu sunt casnica . eu si concubinul meu ne-am certat , si ca urmare am ... (vezi toată discuția)
Citatie politie legea 84/1998 iuliwtf iuliwtf Punerea in circulatie a unui produs purtand o marca identica sau similara cu o marca inregistrata pentru produse identice sau similare si care il prejudiciaza ... (vezi toată discuția)
Acuzat de inselaciune caraba1 caraba1 am fost sunat de un prieten din inchisoare care mia spus daca poate sa imi trimita cineva niste bani.iam zis ca se poate.acum sunt acuzat de inselaciune. ... (vezi toată discuția)