Sunt copropietar impreuna cu maica-mea al unui apartament de 3 camere in Bucuresti. In apartament locuiesc cu sotia si fetita. Maica-mea s-a hotarat sa-i cedeze fetitei partea ei de apartament. Care este modalitatea cea mai simpla si cea mai sigura: donatia sau vanzarea-cumpararea? Aveti idee in ambele cazuri care sunt taxele de platit si cine le plateste? (in teorie ca in practica oricum le platesc eu :-))) )
Daca nu mai ai alti frati, nu conteaza. Daca ai de gand sa mai faci copii, conteaza ;)
Fara a intra in amanunte, vanzarea-cumpararea ar fi cea mai indicata.
Taxele sunt la fel.
Cine le plateste?
Vanzatorul plateste 2% din valoare - sunt considerati impozit si se duc la stat; se platesc tot la notar.
Cumparatorul plateste celelalte taxe.
Depinde de ce va temeti. Daca e vorba de mostenire si aveti frati acestia ar putea cere raportul donatiei.
Avand in vedere ca este vorba pana la urma de un transfer de drept de proprietate, costuriele sunt cam aceleasi pentru ca si in cazul donatiei trebuie sa stabiliti o valoare. Chiar daca nu se mai percepe taxa de timbru la notar este posibil sa se ia o taxa mare la intabulare. Modificarile de taxare sunt recente si nu pe deplin cunoscute asa ca va recomand sa va adresati la CF si unui notar. Ca act recomand vanzarea cumpararea insa daca fata este minora si nu are venituri s-ar putea pune in discutie seriozitatea pretului, o donatie ascunsa etc.
Completare. Revocarea donatiei pentru survenienta de copii se refera la donator (mama) asa ca tu poti avea si alti copii.:D
La donatie nu se plateste impozit dar se palteste taxa de intabulare care s-ar putea sa fie mai mare decat impozitul (per total)